Börsoro och pengarna just nu

Världen är upp och ned, och börsen följer samma mönster. Den gillar inte oro, och framförallt inte osäkerhet. Mina investeringar är ner 15% i år, och i kronor är det ganska mycket pengar.

Jag har större delen av mina besparingar i aktier. Men jag är inte orolig, faktum är att jag knappt vet hur mycket faktiska pengar jag gick plus med förra året, eller hur mycket jag har förlorat i år. Det kan ju låta nonchalant, som att jag har hur mycket pengar som helst och inte bryr mig, men så bra det är det inte.

Jag har bra koll på procenten och hur jag ligger till emot index, vilket känns mer relevant än faktiska pengar. För när man börjar tänka på faktiska pengar är det lätt att man oroar sig för mycket och tar dåliga beslut. När det skakar, då följer jag börsen varje dag. Men jag säljer inte, jag håller fast vid min strategi. För jag är trygg i mina val, och jag vet att mina investeringar är långsiktiga.

Pengarna här är pengar jag inte behöver nu, de är tänkta att användas om 15+ år – pengar jag ska använda i närtid har jag på sparkonto. Här kan du läsa lite mer kring hur jag tänker med olika sparanden med olika risk för olika saker. Ganska tråkiga är de också – investmentbolag och trygga bolag, månadssparande i samma aktier varje månad och inga raketer. Och dessutom – de tar ingen tid, utan ligger bara där och tuggar på utan min inblandning.

Mitt mål är att slå index, och då jämför jag med OMX Stockholm 30 GI, d.v.s. utdelningsindexet. Jag vill ligga 2% över index varje år, och hittills har jag gjort det med marginal. Hittills i år är börsen ner med 15%, och jag är ner med precis lika mycket. Mycket pengar i kronor, men eftersom jag inte presterar sämre än börsen så är jag inte orolig. Börsen går upp och ner, och så kommer det att vara, men historiskt så avkastar börsen runt +8% varje år. Här kan du läsa om hur jag tänker kring pengar och investeringar – pengar ger frihet!

Men – jag har gjort lite förändringar i mina portföljer, dels förändringar som jag har tänkt på ett tag och som helt enkelt passade att göra nu, och förändringar i och med det förändrade säkerhetsläget i Sverige och Europa.

ICA avnoterades från börsen i höstas, och de pengarna investerade jag jämt upp i andra aktier för att ha dem investerade tills jag visste vad jag skulle göra med dem. Jag vill ha ett bolag som motsvarar ICA, med produkter som behövs oavsett uppgång eller nedgång på den ekonomiska marknaden. Axfood äger jag redan, så nu föll valet på Procter & Gamble – som dessutom gjorde att jag fick en större del internationell exponering.

Kinnevik är en aktie som har underpresterat under lång tid, och nu valde jag att sälja den i förmån till att köpa Swedbank Robur Global A, en aktivt förvaltad globalfond som har presterat väldigt bra under många år. Tidigare har jag legat med ca 10 % utanför Sverige, men med säkerhetsläget just nu vill jag öka den andelen upp till ca 30% och med globalfonden och Procter & Gamble landar jag ungefär där.

Dessutom har jag länge sneglat på Balder, och valde nu att byta ut mina Wallenstam-aktier mot dessa.

Så – nu ligger jag med ca 50% av mina aktier i svenska investmentbolag, 20% i övriga svenska aktier och 30% i global exponering med aktier och fonder. Det känns bra att göra den här förändringen, som med allt annat i livet vill jag göra aktiva val.

Och nu, nu kan jag släppa börsen, vara trygg i de förändringar jag har gjort och sticka ut på fjället i lugn och ro. Åka skidor, topptura och njuta av vårvintern! Veta att jag troligtvis har pengar till nästa resa, nästa långäventyr och nästa pryl som underlättar livet utomhus. Göra de där minnena lite bättre!

Hur tänker du kring börsen? Kommentera gärna nedan, och om du gillar den här typen av inlägg så tryck på hjärtat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close