Säkerhet i campervan – inbrott, stöld, gas, brand osv.

Reklamsamarbete med NEXA Sverige 

Vi är många som älskar #vanlife, men det är lätt att missa att tänka på säkerheten. Stöld, inbrott, brand, gasläckor och skumma människor när man övernattar. La ut frågan på Insta och tänkte ta upp några av de vanligaste funderingarna och hur jag tänker kring dem.

Säkerhet i campervan

Inbrott / stöld

Förutom att naturligtvis ha vanen låst, och inget framme synligt, samt ha en vettig (och korrekt) försäkring är det många som gör extraåtgärder för att minska risken för inbrott, eller stöld av hela vanen. Vi har alltid våra värdesaker inlåsta i en dold säkerhetsbox/kassaskåp som sitter fastbultad i vanen, finns att köpa på Clas Ohlson, Jula, Biltema och liknande.

Helst vill man ju inte att någon ska ta sig in alls. Larm är ju en enkel grej, och det är många som har extralås för dörrarna som finns att köpa hos t.ex. Thule eller Ebay/Amazon. Annars är det också många som hittar smarta lösningar för insidan med t.ex. rattkryckor, spännband, kedjor, lås och sprintar. Kolla in den här filmen för bra tips!

Vi har extralås från insidan på bakdörrarna, ett hänglås utanför i skenan där sidodörren hänger och har monterat Proplates/plåtplattor bakom låsen på alla dörrar för att förhindra att man tar sig in i låset den vägen.

Brand

När det kommer till brand vill man vara väl förberedd, särskilt när man bor i en bil och har lättantändlig gas i bilen. Vi har alltid en brandsläckare i bilen (NEXA som vi har rekommenderar en brandsläckare på minst 2 kg, men det finns även på 1 kg och det är ju bättre än inget tänker jag), liksom en lättillgänglig brandfilt och naturligtvis ett brandlarm. Och dessutom snygga, älskar vår brandsläckare och brandfilt med palmblad! Många rekommenderar också kolsyresläckare.

NEXA brandsläckare i campervan

Gas

När det gäller gasinstallation finns det massor av regler och tips så kolla upp dem om du ska ha en stor gasflaska i bilen. Tänk på att gasen vi använder till matlagning sjunker neråt, så om du har stora gasflaskor se till att ha dem i en försluten box med hål i botten så att gasen kan rinna ut ur bilen om behållaren börjar läcka.

Vi använder endast 450 g campinggas till matlagning och dusch, dels för att slippa att ha massor av gasol i bilen och dels för att det faktiskt inte går åt så mycket gas (vi gör av med ca 1,5 flaska på två veckor, vilket är rätt ok om man inte bor heltid i vanen). Däremot har vi naturligtvis ändå en NEXA gasvarnare installerat nära golvet, för att upptäcka eventuellt läckage på de små flaskorna.

Gaslarm i campervan

Kolmonoxidvarnare

Kolmonoxidvarnare är något jag tycker att alla ska ha, de kostar ett par hundralappar och är lifesavers. Kolmonoxid är en dödlig gas som kommer vid icke fullständig förbränning, och den är luktfri så du märker inte om du börjar få kolmonoxid i vanen.

Säkerhet i campervan, olika larm

Se till att du alltid kan ta dig ut

Se också till att du alltid kan ta dig ut ur bilen. Om det t.ex. börjar brinna fram så vill du snabbt kunna öppna bakdörrarna för att ta dig ut den vägen, och har du som vi en hög fast säng bak är den byggd över dörrhandtaget så att du inte kommer ut. Vi har löst det genom att ha ett hål under madrassen bak, där man lätt sticker ner en hand och kan öppna dörrarna, andra har löst det genom att dra upp vajrar på bakdörrarna över madrassen.

Första förband & varselväst

Tänk på att alltid ha första förband i bilen, samt varningstriangel och varselvästar åtkomligt från förarhyttan ifall du skulle behöva stanna på vägen vid t.ex. punktering (detta är dessutom krav i vissa länder).

Första hjälpen-kit från Nexa

Människor, djur & skumma typer

Många som bor eller sover själva i van tycker att det känns osäkert, vilket är tråkigt men också förståeligt. Otrevliga människor, skumma typer på avsides parkeringsplatser, aggressiva gathundar…you name it! Att ha överfallslarm med sig i bilen, att se till att man kan ta sig fram till förarsätet utan att gå ur bilen och att parkera med framdelen av bilen fri mot en utfart är några av de tips som kan vara bra att ha med sig.

Många av våra säkerhetsgrejer är från NEXA, ett svenskt företag med bra grejer till bra priser. De har ju framförallt produkter för säkra och smarta hem, men där innefattas ju campervan tänker jag? Deras brandskyddsprodukter funkar lika bra att använda i vanen, och många av deras produkter för smarta hem är perfekta för vanlife – t.ex. använder vi ju också deras dimmers och fjärrkontroller till vår belysning i bilen (läs mer och se länkar till vad vi använder här!).

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

Har du några fler tips gällande säkerhet i campervan, kommentera gärna!

Gillar du den här typen av inlägg så klicka på hjärtat nedan.

5 comments

  1. Så himla bra tips! :-) Hade ni installerat pro plates på er bil? Ni råkar inte ha tips på en verkstad i GBG/Västra Götaland som gör det? :-) Tack för en superbra blogg! Svårt att inte bli avundsjuk :-) Mvh Lise

    1. Hej! Tack! :) Yes, det har vi. Vi gjorde det hos Peugeot märkesverkstad, men tror att i princip vilken verkstad som helst kan göra det om du bara köper dem och tar med dem dit. :)

  2. Tusen tack för svar! 🙂 Ska kolla på det! Var beställde ni pro plates? Hittade ingen som levererade till Sverige pga covid…. Vårt försäkringsbolag hade inte koll heller 🙂 Mvh Lise

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close