Vanlife i fjällen – finally here!

Världen här är vit och snöig, vanen är varm på insidan och isig på utsidan och fylld av skidor, god mat, katter och fjällhappiness! Efter en härlig jul äntligen på plats i fjällen. Eller på plats och på plats, det är ju lite svårt att säga eftersom vi inte har någon bestämd plats att vara på.

Efter fem timmars jobbande, packande, handlande och fixande kom vi äntligen iväg i måndags eftermiddag. Vi ville norrut, men följer vädret och lusten och har inga bestämda stopp. Igår landade vi kort in i Sälen och tog en mysig utomhusfika med ett par vänner som bor där – varm glögg & nybakade bullar i en utskottad sittplats kring en varm eld medan snön dalade ner på ytterkläderna.

Det är dåligt med ställplatser för vanen i hela Sälen tyvärr, och den platsen jag stod på när jag var uppe här i somras är nu en gigantisk parkering där man inte får stå, med en minimal del för husbilar som knappt var skottad. Där går det stå för 150 kr/natten, men att betala för en dåligt skottad parkeringsplats utan någon som helst faciliteter som toalett eller el, där man dessutom måste trängas med husvagnar som är uppställda med högljudda elverk utanför kändes inte aktuellt. Dåligt Skistar – jag betalar gärna en peng för att stå på er parkering över natten men då vill man gärna få något för pengarna.

Nu befinner vi oss i ett vitt Idre. Det har snöat hela dagen och det härliga fjällugnet har infunnit sig. Vi tar det lugnt på vägarna, vill inte riskera att belasta sjukvården, och med handling, packning, något stopp för mat har det tagit betydligt fler timmar än tänkt att komma hit. Men so what – vi har inte bråttom. Jag har jobbat lite, vi tog en promenad innan mörkret la sig och jag har skrivit ihop ett blogginlägg om att bygga badrum i campervan som kommer på söndag. Lugnet!

Att leva vanlife på vintern är inte lika smidigt som på sommaren. Det är kallt, bilen är fylld av is på utsidan och man får ha koll på att det inte blir minusgrader i garagedelen där vattnet står. Golvet är kallt, kläderna stora och skorna blöta.

Lägg till två katter som har suttit 5 timmar i bur (varav en dampig kattunge som är överallt och ingenstans) på det, en rostskyddsplåt som ramlade av vanens avgassystem i Karlstad och en sidodörr som frös fast. Smått osmidigt, inte så bekvämt och ibland vill man mest blunda och önska att man var någon annanstans för en sekund – men det är också helt fantastiskt!

Vi klarar oss själva och behöver varken el eller campingplats, vilket innebär att vi inte behöver boka något utan kan stå där vi vill (och där det är skottat, enda begränsningen!). Det är över 20 grader inne i vanen, jag sitter med datorn och jobbar medan katterna myser i knät och jag tittar ut över snötyngda träd. Det finns inget att städa, inget som måste fixas och ingen storstadsstress.

Imorgon ser det ut att fortsätta snöa, men om vädret vill så hoppas vi på en topptur imorgon eller dagen därpå. Sedan kanske vi rullar vidare norrut, om lusten faller på. Eller så stannar vi här – det är winter wonderland, minusgrader och mindfulness överallt häromkring så vi får helt enkelt se. Vanlife as it should be!

2 comments

    1. Ja, det är kul att testa vintervanlife och se vad som funkar och inte. :) Än så länge går det mesta bra iaf, men finns en del saker att förbättra för att det sak funka mer eller mindre smärtfritt!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close