Vanlife summer – fyra veckor, fem länder, happiness & days on the road!

Bilkö och helt stopp på motorvägen. Och 25 minuter till färjan går, färjan som ska ta oss från Trelleborg till Sassnitz och Rügen, som är vårt första stopp på en månads vanlife. Stressen, och insikten att det bara är att gilla läget – det kommer bli bra ändå (vanlife är ju alltid bra)! Vi är två personer på 6 kvadratmeter och på fyra hjul – dags för en månads vanlife i Europa!

Vanlife campervan kitesurf & våtdräkter

Holland vindkraftverk solnedgång

Vi kom med färjan, och tyska ön Rügen var vårt första stopp på en semester fylld av vind, kitesurf, sightseeing, stadsbesök och turistande (our way). Rügen är fint, en vacker ö med massor att se. Vi kör först norrut, mot Nationalpark Jasmund som har vita klippor som störtar ner mot ett blått hav och promenerar runt i en vacker bokskog. Sen kör vi vidare, nordväst mot havet och söderut igen. Besöker Prora som Hitler byggde som semesterparadis åt sina arbetare, och till en vacker pir i en fancy stad.

Campervan med mountainbikes och kitesurfutrustning

Rügen strand

Jasmund nationalpark Rügen

Tyskland pir

Tyskland pir

Dagarna på Rügen försvinner fort – jag jobbar den här veckan och det blir många timmar i och utanför vanen med datorn i knät. Charmen att kunna jobba på distans, oslagbar! Vi fortsätter längst med den tyska nordkusten och letar vind, men Tyskland i slutet av juli är mindre charmigt och det känns som alla tyskar vill till stranden så parkeringsmöjligheter är obefintliga och allt är exploaterat. Vi styr inåt landet istället, hittar två sjöar med bra vind och får till resans första kitesurf!

Sen styr vi västerut och bränner autobahn tills vi kommer till Nederländerna. Här, öarna söder om Rotterdam: vackert, mer avslappnat men svårt att hitta platser att få stå lagligt på utan vi bestämmer oss istället för att ta in på campingplatser. Brouwersdam bjuder på häftiga vyer och riktigt bra kitesurf, och vi kitear så länge vi kan på kvällen.

Byta gråvatten campervan

Emmi jobbar i campervan

Campervan solnedgång

Explorista kitesurf Tyskland

Brouwersdam kitesurf

Vi lämnar Nederländerna. På kantiga betongvägar kör vi vidare in i Belgien och till välkända turiststaden Brügge. Pittoreskt, fotogeniskt och chokladbutiker i varje hörn. Helt klart mysigare än väntat!

Efter Brügge fortsätter vi till Antwerpen – också en stad som överraskar. Här blandas etniciteter från hela världen, arkitekturen är häftig och stämningen skön. Vi äter en riktigt, riktigt bra pizza på en uteservering, och en nästan ännu bättre glass lite senare på dagen. Och dessutom – vi går på chokladmuseum! Informativt, roligt och interaktivt som en riktig saga – och vi får både prova chokladpraliner och olika typer av choklad från olika delar av världen. Bland annat den naturligt rosa chokladen Ruby, som upptäcktes 2018!

Kitesurf, campervan med dusch

Brügge

#houseofwaffles

Brygge chokladbutik

Antwerpen staty barn under stenläggnings-filt

Chokladmuseum Antwerpen

I Belgien försöker vi cykla mountainbike, men spåren som lovar medel/avancerad åkning är mer en påfågelsafari på grusväg (yes, vi såg en påfågel på vift, bättre än inget). När vindprognosen blir bättre kör vi tillbaka till Nederländerna och testar flera olika kitespots. Kitesurf är stort här och det är sjukt mycket kitesurfare, men alla är trevliga och det är inga problem att få plats på vattnet.

Brouwersdam kitesurf

Brouwersdam kitesurf

Kitesurf och vanlife
Kiteboards och solnedgång

Amsterdam är en stad jag alltid har velat besöka – och den gör oss inte besvikna. Vi parkerar vid NDSM-hamnen, och tar gratisfärjan in till stan med våra mountainbikes. Äter berömd äppelpaj, cyklar runt stan och upplever olika stadsdelar. Amsterdam får ett eget inlägg här på bloggen lite längre fram, finns alldeles för mycket att visa och säga!

När vindprognosen ser sämre ut gör vi ett försök på tyska halvön St Peter Ording som är känt för sin kitesurf – men vi har tröttnat på alla tyska turister och faktumet att man måste betala för minsta grej (t.ex. att gå ner på stranden för att kolla vinden), så vi kör vidare till Danmark och Ringköbing. Här var vi förra sommaren, och här är det riktigt bra kitesurf – och massor av campervans och skön stämning!

Campervan med duschtält

Duschtält campervan

Holland vindkraftverk solnedgång

Explorista Emmi kitesurf

Brouwersdam kitesurf butik

En månad & två personer på 6 kvadratmeter, hur funkar det? Förvånansvärt bra faktiskt! Första veckorna var mer intensiva, semesterkänsla och en önskan om att hela tiden ta vara på tiden och göra saker tillsammans. De andra – mer avslappande, mer egentid (jodå, det går bra i campervan med – respekt, hörlurar och träning är bra recept) och mer vara, mindre göra. Att bo länge i campervan är absolut inget problem utan snarare enklare än att bo kort tid, man kommer in i rutinerna och hittar sitt sätt att fungera på liten yta.

En härlig månad, med massor av upplevelser. Med besök i flera fina städer, med kitesurf i sjöar och påfågelsafari. Med choklad i mängder, med ett och annat glas vin och med fina löpturer bland holländska kanaler. Repris 2020? Definitivt!

Gillar du den här typen av inlägg så klicka på hjärtat eller kommentera gärna!

3 comments

  1. Vilka härliga platser ni besökte! Har själv ganska nyligen gjort både Brygge, Antwerpen och Amsterdam och även besökt Nederländerna och Belgien som barn. Nu har jag ingen campervan men ser så jäkla inspirerande ut ändå. :)

    1. Alltså de städerna var bättre än väntat, gillade dem verkligen! Campervan eller inte, man kan köra MC eller bil och få nästan samma upplevelse om man vill! Men bilsemester kanske inte är din grej, har inte läst något om det på bloggen iaf?

      1. Vi körde en veckas roadtrip i södra Sverige sommaren 2018 och det var riktigt nice, annars blir det mer hyrbil ett par dagar om vi är någonstans. Så nej, inte så mycket renodlad bilsemester. I och för sig, vi flög till München och hyrde bil och tog oss via Österrike, Liechtenstein, Tyskland, Luxemburg och Belgien till Düsseldorf förra våren. Gör gärna mer sånt. :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close