Vår andra egenbyggda campervan – så här ser den ut!

Jag har ju inte visat bilder på vår andra egenbyggda campervan än, bara uppdaterat massor av inlägg med bilder från bygget i mina guider för att bygga campervan och en del från när vi har varit ute med den i somras. Det är en Peugeot Boxer 3.0 HDI från 2014, L4H2 som vi köpte i mitten av mars 2020 och byggde klart till slutet av maj – det är alltså ståhöjd med runt 185 cm i bilen och den är 6,4 meter lång.

Vi har 300 Ah batterier, 70 liter färskvattentank, 40 liter spillvattendunkar, 185*155 cm säng på bredden, gaskök, 38 l kompressorkylskåp, kassaskåp och dieselvärmare – troligen tillräckligt för att klara oss off the grid i ca 5 dagar utan att behöva köra för att ladda batterierna, fylla på vatten, tömma toalett osv.

Det enda som inte är färdigt än är badrummet som just nu bara har en Campa potti-toalett, men också ska få våtrumsmatta, taklucka, avlopp och någon duschlösning med förhoppningsvis varmvatten.

Here it is – glöm inte att kommentera och klicka på hjärtat om du gillar dessa inlägg! 

Vår andra campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra campervan - Details - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra egenbyggda campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Campervan med garaget och plats för mountainbikes och cyklar - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra egenbyggda campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Vår andra campervan - Explorista - Peugeot Boxer 2014 L4H2

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

 

33 comments

 1. använder ni inte solceller ,vi har en 150 w på våran husvagn helt perfekt.jag håller på o funderar på att bygga en egen HB jättefina tipps här

  1. Nej, vi har inget behov av solceller eftersom vi sällan står still och våra 300Ah batterier laddar upp fort när vi kör. Kanske framöver om vi planerar att bo heltid. Tack & ha en skön höst! :)

 2. Hej, gillar verkligen eran serie “Att bygga camper van”! Just nu håller jag på att planera min el och så fort jag börjar tänka på det känner jag hur min hjärna börjar stänga av, ha, ha! Snublade över tidigare kommentar angående solceller och det fick mig att fundera på om jag behöver det. Du svarar “vi har inget behov av solceller eftersom vi sällan står still och våra 300Ah batterier laddar upp fort när vi kör” . Hur fort är fort?

  1. Hej! Vet inte riktigt, men det tar inte så lång tid. Kör man en eller ett par timmar så har man laddat upp mycket! Går säker att läsa ut av bilens spec/instruktionsboken på något sätt.

 3. Köpte precis en Peugeot Boxer L3H2 men den har hel plåtvägg bakom förar- och passagerarplatsen. Hade er det också innan och har ni koll på om man i så fall måste lämna delar kvar för stabiliteten eller kan man ta bort hela?
  Tack för en mycket intressant site! ?

 4. Hej! Så fin bil ni har byggt! Vi är i starten av att köpa bil och börja bygga:) förhoppningsvis denna veckan! Får så himla mycket inspiration härifrån. Jag har en fråga om eran registreringsbesiktning. Fick ni den förhöjda skatten som blir på nya husbilar? 25000:- är den satt till tror jag. Eller gäller det ny husbil från års modell och inte från registrering. / Linda

 5. Hallå!

  Verkligen spännande sida med mycket nyttig info som jag ska läsa igenom nu och ta anteckningar. Jag har köpt en Iveco Daily som jag ska börja bygga om till husbil. Jag trillade in här när jag sökte på campervan och armaflex eftersom det verkar vara den vettigaste isoleringen att använda sig av. Du skrev ovan om registrering till husbil och med en förhöjd skatt. Vet du om det gäller bilar registrerade efter 1 juli 2018 eller är det tidigare. I vilket fall som helst är min bil tagen i trafik 2018-05-31 så jag hoppas att jag kommer undan skatten. Tack för den fina sidan och allt arbete! Vänligen Johan

 6. Så cool bil ni byggt! Vi har precis köpt vår Crafter 2012 årsmodell som gått knappt 8000 mil. Skall bygga om under vinter och vår med hjälp av vuxen son och svärdotter som har byggt en tidigare. Verkligen kul projekt att fokusera på i dessa trista mörka coronatider.

   1. Hej
    Är i full färd med att bygga campervan själva. En sak som är extra lurigt tycker vi är alla hålrum och hur man gör med isolering där. Invändiga balkar som löper vertikalt och horisontellt samt “lådorna” golv mot yttervägg.
    Vi har tänkt att limma Armaflex över hela väggarna och tak, men hålrummen då??
    Ni har verkligen inspirerat oss :-)

    1. Kul att ni är igång och roligt att höra att ni har blivit inspirerade! Vi satte Armaflex över alla balkar, fyllde med XPS i de hålrum där det fick plats och där det inte gick några rörliga delar, sladdar etc. och där det inte gick så satte vi Armaflex över hålrummen. Funkar bra! Lycka till med ert bygge!

 7. Fogskum. Läser att ni fyllde hålrum med XPS alt Armaflex i/över balkar. Funderade ni kring att använda fogskum (där det inte finns rörliga delar)?

  1. Nja, jo, det gjorde vi nog men vid eventuell plåtskada som behöver lagas är det ett helvete att ha fogskum i utrymmen man inte kan komma åt, så det var nog därför vi skippade det. I kombination med att Armaflex över fungerar precis lika bra (om än något tunnare!).

 8. Hej! Väldigt uppskattat med all info som ni delat med er! Skulle man kunna fråga hur mycket allt landade på för den andra bilen? Tacksam för svar!

 9. Ni är en stor inspirationskälla. Tack!
  I den nya bilen verkar ni inte ha elgrejerna i garaget. Är de, inkl. batterierna, förlagda i en av sittbänkarna?

 10. Hei. Takk for saklig informasjon og inspirasjon. Vi er i startgropa med å velge type bil. I

 11. Hej! Helt grymt gjort från båda av er. Har ni några ytterligare ritningar/bilder på ert andra van projektet. Jag själv skulle vilja härma av och bygga en kopia av den!

  //Emil

  1. Tack! Tyvärr har vi inga ritningar, det är så svårt eftersom alla bilar skiljer sig lite i mått. Du får kolla bilder och ta efter! :)

 12. Hej,
  åtminstone har jag kommit så långt att jag har köpt skåpbilen, en Ducato 2011, 636… 17 kmil…
  Det var på sätt och vis enkelt för det är inte så många som är till salu. Så egentligen är det nu problemen börjar… Nu har jag funderat på olika saker/alternativ i många månader mer eller mindre intensivt.
  Sedan får man hela tiden lite nya ideer, varav jag tänkte berätta om en…
  Jag har funderat på inomhusdusch. För någon dag sedan kom jag på att man kan ju ha diskhon i det utrymmet! Diskbänken är ju inte långt borta, om man säger!
  Man kan verkligen säga, den som lever får se (vad det skall bli av det hela).
  Mvh, Leif L.

 13. Hej,
  Fantastiskt fint bygge, båda två! Såg att i den ena hade ni soffan framför sängen och i den andra bakom förar/passagerarsäte. Framför sängen verkar praktiskt då det blir lättare att klättra upp i sängen också. Tänkte man kan ha ett svängbart bord där också så kan man sitta vid varsin sida om 90 grader vinkeln på soffan så att säga och kanske även svänga ut det som utomhusbord om man kan bygga stativet så det går att sänka(?). Vilket tyckte ni var bäst och varför? Mvh, Magnus

 14. Hur lång är den invändigt? Funderar på en Crafter eller Sprinter, de är mellan 4,15-4,25 invändigt. Räcker det till? Vi behöver bygga sängen på längden eftersom jag är 190cm, blir typ 140 cm kvar på var sida till kök, sittplatser mm.

 15. Hek! såhär ÅR senare från att du gjorde inlägget haha, men jag provar ändå. Är mest nyfiken på vad ni landar på för vikt när ni har packat bilen och är ute och åker? Jag har själv en camper nu och när vi vägde den förre sommaren packad, med 4 (förvisso extremt lätta) cyklar och med en del vatten i tanken, inklusive mig och min sambo så hade vi bara 40 kg tillgodo till 3,5 ton, nervöst!! haha. Tack för en toppenblogg, keep it up!

  1. Tack! Vi ligger nog strax över 3.5 om vi är helt fullastade, fullt med vatten och fulltankade, men det är ju ganska sällan det är så som tur är. ;)

 16. Hej, sent in, men provar. Finns ju en form av ljuddämpningsplatta man sätter mot plåt för att ta bort ljud och burkigheten. Något ni snvände er av? Och material/märke i så fall?

  1. Hej! Nej, iom att vi satte XPS mot plåten så tycker vi det funkade på samma sätt. Ljud när man kör har aldrig varit ett problem i vanen, man har ju massor av tyg och inredning som tar upp ljudet. :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close