25+ outdoorfavoriter – min bästa grejer för uteliv och vardag

Ok, här kommer den. Min stooora lista på mina absoluta favoriter när det gäller uteliv – kläder, utrustning och prylar. Jag köper gärna märkesgrejer när det kommer till mina intressen, för jag vet att jag använder både utrustning och kläder väldigt mycket. Jag vill köpa bra saker som håller länge och som ser till att jag är torr, varm och helt enkelt gör mina aktiviteter lättare, enklare och härligare. Och några av dem är dessutom supergrejer för vardagen!

Min lista betyder inte att du behöver köpa världens utrustning för att testa på uteliv. Det går alldeles utmärkt med det man har hemma, eller kan låna av en kompis. Dessutom finns det flera företag som hyr ut både kläder och utrustning – eller så kan du köpa begagnat i t.ex. den här gruppen på Facebook, på Blocket, Tradera eller Marketplace.

Mina 25 outdoorfavoriter

#1 Skaljackor

Jag har två Goretexjackor från Norröna, en rosa Norröna Lofoten som är perfekt för skidåkning och vinteräventyr.

Explorista on UCPA Tignes offpist trip

Och en superlätt svart Norröna Bitihorn som passar bra för sommaraktiviteter, löpning och som skaljacka att ha med i väskan. Det är inga billiga jackor, men min Lofoten-jacka har jag fått reparerad två gånger kostnadsfritt – senaste gången nu när jackan är över 7 år gammal och utanför garanti. Då är det helt klart värt sina pengar – och att slippa köpa slit-och-släng-varor som är sämre för miljön.

#2 Dunjackor

En lätt, varm dunjacka som packar litet har jag varit på jakt efter länge. Sen hittade jag Norrönas Bitihorn, som med 900+ fillpower är superlätt och väldigt skön. Lite i svalaste laget dock, men perfekt för vår och höst. Utöver det har jag en supervarm, större dunjacka från Marmot, deras Alpinist jacket. Tror inte den finns längre, men det finns säkert liknande.

Norröna Bitihorn superlight down900 W's jacket

#3 Underställ

Kari Traas underställ är mina favoriter och extra mycket gillar jag Rose-serien. Vill man ha något tunnare så använder jag deras Stjerna-serie – men alla jag använder är i 100% merinoull.

kari traa rose rosa tröja

#4 Vandringsbyxor

Lundhags Traverse är mina to go pants när det gäller utomhusaktiviteter. Stretchiga, sköna och bra ventilation.

#5 Skalbyxor

Som regnbyxor har jag precis köpt ett par Haglöfs LIM som jag är supernöjd med – hellång dragkedja är ett stort lyft jämfört med mina gamla.

#6 Vardagsbyxor

Jag har länge letat efter den där perfekta sköna vardagsbyxan. Ni vet den där som är dressad nog för att man kan gå på stan i den, men betydligt skönare än jeans. Well – here it is! Houdini Liquid Rock pants är sjukt sköna byxor och snygga nog för att inte se för outdoorsy ut på stan, men som också passar för utomhusaktivieteter. En bubblare är Haglöfs LIM Fuse som är supersköna och betydligt snyggare på än vad de ser ut på bilden!

#7 Vattentäta vardagsskor

2012 köpte jag mina Tretorn Hockeyboot GTX, jag har använt dem sedan dess och de håller fortfarande. Ser ut som sneakers, värmer som tjocka vinterskor och håller alltid tätt. Blir ett par till när dessa ger upp!

#8 Vandringsskor & vandringskängor

Jag har både kängor och vandringsskor från Haglöfs. Mina Goretex-kängor har jag haft sedan 2012 och de är supersköna (de finns tyvärr inte längre i sortimentet), men nu börjar det bli dags för ett par nya.

Mina vandringsskor Haglöfs Ridge GT har jag både till vandring, promenader hemma och blöta dagar på stan, och efter att det första paret gav med sig efter många års användning har jag nu köpt ett nytt par som används flitigt!

#9 Tält

Jag använder mitt Hilleberg Nallo 3GT i ur och skur, i svenska fjällen och i tuffa Patagonien. Hilleberg är dyra, men riktigt bra kvalitet och jag vet att jag kan lita på att mitt tält håller oavsett väder, vilket är något jag värdesätter.

TIPS! Att ha ett trepresonerstält för två personer är himla värt även om det blir lite större, att köpa till ett footprint att ha på golvet är grymt för smidigheten att slippa tänka på att ha ett blött golv i yttertältet och att ha en extra stor absid (GT) är super för regniga dagar när man vill ha all packning inomhus och ändå få plats att sitta i yttertältet.

#10 Kamerarem

Nu är kanske inte en kamerarem så mycket outdoors, fast det blir ju ändå det när kameran alltid ska med. Jag köpte en rem, Slide V3 från Peak design, som man enkelt justerar upp och ner, som har snabbfästen så att man lätt tar bort remmen från kameran och som är bred nog att skönt kunna bära min 2-kilosklump till kamera. Dyr, men så värd priset.

TIPS! Peak design har dessutom ett kamerafäste (Capture) som man kan sätta på ryggsäcksremmen, så att man lätt klickar i kameran där. Smidigt, även om det blir lite tungt med en stor kamera.

#11 Cykelställ

Efter att ha tittat på olika cykelställ valde vi ett plattformställ till dragkroken med plats för tre cyklar, ett Thule Easyfold XT3. Det här stället är lätt att sätta fast på dragkroken, går att fälla ihop när det inte används, fälla ner när det sitter på dragkroken så att man kommer åt att öppna bagageluckan och lastar utan problem endurocyklar med längre hjulbas.

Thule EasyFold XT3 endurocyklar

#12 Handduk

Den här lilla handduken från Pangea (Eco towel) är en solklar favorit. Packar pyttelitet, torkar superbra och är dessutom snygg och hållbar!

#13 Klocka

Min Garmin Fenix 6 har jag på mig dygnet runt. Den är alltid med – på allt ifrån vardagsaktiviteter till träning, från downhill till skidåkning och från dagshiker till långa outdooräventyr i fjällen. Höjdmätning, pulsmätning, GPS, 14 dagars batteritid etc. gjorde den till ett självklart val!

#14 Liggunderlag

Jag har ett Thermarest Neoair XTherm som är lätt att blåsa upp och ta ur luften i, varmt nog att ha på vintern med R-värde xxx (bra isoleringsvärde), tjockt och skönt. Dessutom tar det väldigt liten plats i väskan och väger väldigt lite.

#15 Sovsäck

Marmot är mina favoriter när det gäller sovsäckar och jag tar hellre en varmare sovsäck än vad jag behöver – efter en tuff dag i kallt, regnigt/snöigt väder vill jag veta att jag sover riktigt bra på natten utan att sova. Marmots dunsovsäckar är genomtänkta, sköna och dessutom till ett bra pris. Jag har en Marmot Never summer som sommarsovsäck och en Marmot Teton som tresäsongerssäck.

TIPS! Med en tunn liner i sovsäcken klarar den ett par grader till, och dessutom slipper du tvätta. Och du, ta med ett påslakan på vandringen att stoppa kläder i för att ha som kudde – så mycket skönare att sova på än ett halt sovsäcksöverdrag och väger inget!

#16 Vardagsryggsäck

Min nya Thule Chasm 26l är en grym vardagsryggsäck med plats för 15-tums dator och iPad(s), hårddisk, kamera etc. Flera smarta fack, små och stora, sköna bärremmar, stilren & sportig design och snygga färger.

#17 Dagsryggsäck

Jag har två favoriter här, dels min kameraryggsäck F-stop Loka som är grym när man ska ha med sig kamerautrustningen, och Thules Landmark 40l som packas som en duffelbag vilket är supersmidigt och som har hårt fack för känsliga grejer som t.ex. solglasögon och annat. F-stop Loka kan du läsa min recension om här!

#18 Vandringsryggsäck

Jag har länge använt Osprey, och deras Ariel 65 är helt klart min favorit för vandring. Massor av bra fack, stor L-öppning för att komma åt stora facket, plats för att hänga upp vandringsstavar, känggrufack för t.ex. jacka eller regnkläder, lätt att komma åt vattenflaska och stort topplock. 65 l är precis lagom för mig som oftast vandrar med min man, men vill man kunna packa all inuti väskan och ensamvandrar skulle jag nog välja motsvarande ryggsäck 70-75 liter istället.

#19 Bärstol

Vår bärstol Thule Sapling är riktigt bra. Zack sitter skönt och ergonomiskt, den har två mindre förvaringsfack på avbärarbältet, mycket (22 l) förvaring och utfällbart stöd för att kunna ställa ner bärstolen på marken med honom sittande i.

Man kommer lätt åt förvaringsfacket utan att ta av sig bärstolen, och den är riktigt bekväm att bära med bra bärremmar och avbärarbälte för höften. Dessutom har den ett bra solskydd som ingår och regnskydd som man kan köpa till.

Thule Sapling 2021 bärstol

Thule Sapling bärstol 2021

#20 Bärsele

Efter att ha testat Babybjörn Move och Ergobaby Omni 360 och inte gillat någon av dem fastnade jag för Babybjörn Harmony. Till skillnad från Babybjörn Move sitter babyn bekvämare och mer ergonomiskt med benen, och till skillnad mot Ergobaby Omni 360 så ger Harmony bra avlastning och är mycket bekvämare för den som bär.

#21 Kök

Efter att ha tittat på många kök landar jag alltid i Trangia 25UL med gasbrännare. Enkelt att sätta upp i alla väder, mycket plats med två olika kastruller och en stekpanna i ett kit. Oldie but Goldie!

#22 Sked

Den långa skeden Alpha light från Sea to summit är med på alla äventyr, för den passar perfekt i frystorkad mat-påsar och har dessutom en karbinhake som gör att man kan haka fast den på ryggsäcken så slipper den försvinna.

#23 Termos

Min lilla 3dl-termos från Thermos man kan dricka direkt ur är helt klart en favorit. Häller du i kokande vatten på morgonen och är ute i 20 minusgrader en dag har du fortfarande ljummet vatten morgonen efter. Möjligtvis är det väl enda nackdelen då, att den håller värmen lite för bra för att dricka direkt ut termosen.

#24 Mugg

Primus dubbelväggade aluminiummugg 4 seasons är grym, den är i lagom storlek (finns i två storlekar, jag har xx), den håller värmen bra och man bränner sig inte på den.

#25 Vattenflaska

Min Nalgene OFT hänger alltid med. På vandring, till gymmet, i bilen. Ett lock som man enkelt öppnar och stänger med en hand, och en säkring som gör att flaskan omöjligt kan öppnas av misstag när den är stängd. Precis lagom stor, 0.65 l och bra format!

Är det något jag har missat som du undrar över så hojta till! Vad är dina bästa outdoorprylar? Kommentera nedan eller klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close