Med campervan i Nya Zeeland – 3 of 3

Välkommen – det här är tredje inlägget i min serie om våra 28 dagar i campervan på Nya Zeeland. Första inlägget tar oss från vår startpunkt Christchurch, via Mount Cook och till sjölejon & chokladfabriksvisning i Dunedin och andra inlägget tar oss från Dunedin till Milford sounds, vidare genom Queenstown & Wanaka till två glaciärer.

abel tasman park genomskinlig källa i skogen, nz havsstrand

Vi är på västkusten av sydön. Pancake rocks var vårt nästa stopp (och även om det var häftiga stenformationer var det inget superhäftigt att se) innan vi åkte vidare upp mot omtalade Abel Tasman park.

Många tycker att Abel Tasman är det absolut finaste på Nya Zeeland, och visst var det vackert, men jag uppskattar definitivt bergen mer och vyerna runt Mount Cook slår det mesta! Hade vi varit här under sommartid hade det nog varit lite skillnad dock – man kan hyra kajaker, paddla runt i skärgården och titta på både delfiner & valar.

Bilderna nedan är från French pass, absolut längst norr ut på sydön. Det här var en oväntad höjdpunkt – bara kolla hur galet vackert det är! Det var ju dessutom lamningssäsong när vi var där och hela kullarna svämmade över av fluffiga, vita lamm!

gröna kullar, får och hav - french pass, nya zeeland gröna kullar, får och hav - french pass, nya zeeland utsikt french pass

Vår sista dag på sydön återvände regnet, tyvärr precis på den dagen då vi tänkte hyra tandemcykel och cykla runt mellan vingårdarna i Blenheim. Istället blev det en lugn dag sista dag på sydön innan vi åkte till Picton för att ta färjan över till nordön & Wellington.

Det är det här som är så skönt med att ha en campervan – man åker dit man vill, sover där man vill, det är mysigt att hänga i bilen efter långa dagar & man behöver inte gå ut när vädret är dåligt eftersom man har både dusch, toa & kök med sig.

regnoväder hed nya zeeland tongariro vulkan, mount doojm utsikt från campervan över spegelblank sjö

Efter en dags besök i Wellington körde vi norrut mot Tongariro National Park – nordöns högsta vulkan & inspelningsplats för Mordor-scenerna i Sagan om Ringen. Kanske inte så vackert, men grymt häftigt med alla lavaformationer överallt.

Tur med vädret hade vi också och här gjorde vi en av Nya Zeelands häftigaste dagsvandringar, Tongariro Alpine Crossing, som jag kommer att berätta mer om i ett inlägg längre fram.

thermal wonderland, grön sjö thermal wonderland, champagne pool med bubblande vatten thermal wonderland, champagne pool med bubblande vatten

Från vulkanerna ser man vackra sjön & staden Taupo dit vi fortsatte vår tripp. Taupo är välkänt för sina häftiga äventyr och har du gjort ett tandemfallskärmshopp här är du inte ensam. För min del så lockar inte tandemhopp så mycket, jag har ju hoppat en del fallskärm själv under ett par års tid, och vi åkte istället vidare till Rotorua.

Rotorua är de varma källornas hemvist och väl på plats valde vi att göra ett besök på ett av stadens Thermal wonderlands. De var riktigt häftigt att se alla varma källor, kokande lera & färgade sjöar, men lukten gjorde illamåendet väl starkt efter en stund och det var skönt att komma därifrån ett par timmar senare.

Innan vi lämnade staden tog vi en promenad i en vacker redwood-skog och insåg att vi nästa gång ska komma lite senare på året och passa på att cykla mountainbike, så många mtb-spår det fanns!

redwood rotorua redwood rotorua

Vidare korsade vi landet igen och körde västerut mot nordöns kust. I Waitomo gick på på grottbesök och fick se blålysande glow worms innan vi begav oss vidare till charmiga Auckland där vi strosade runt i staden en dag.

Vårt sista mål med resan var att fortsätta norrut och även om vi inte tog oss hela vägen till Bay of islands som var den ursprungliga planen så fick vi en underbar sista kväll med vacker havsutsikt, härliga promenader & magiskt landskap.källa ute i skogen

waitomo glow worms

Nya Zeeland är definitivt mitt nya favoritresmål och jag kan rekommendera alla, precis alla, att åka dit och få den upplevelsen vi fick! Extremt mäktig natur, otroligt trevliga människor och oförglömliga upplevelser.

Vi åkte ju i lågsäsong (6 september till 6 oktober) vilket gjorde att det inte var så mycket folk – inga köer, inte trångt på vägar, aldrig problem att få campingplatser & fortfarande väldigt härligt väder.

Detta var det tredje inlägget och sista inlägget från vår månad på Nya Zeeland. Jag har också lovat att skriva lite mer praktiskt om vår resa & tips för att hyra campervan, plus ett inlägg om Tongariro Alpine Crossing som man inte får missa. Stay tuned!

utsikt över hav

8 comments

 1. Camper van är bästa sättet att uppleva Nya Zeeland. Spenderade 3 månader i en camper van och 9 månader bodde jag i Auckland och jobbade med dykning.
  Abel Tasman var vackert, var där sommartid, men inte en av höjdpunkterna. Vi kayakade en dag i Queen Elisabeth Sounds och det var jättebra. Såg ut som på många av dina bilder.
  Har gjort Tongariro Crossing 2 gånger och tycker den är jättebra, väldigt varierande klimat under vandringen. Var vid några av de varma källorna men kan inte säga att jag är en jättestor fantast av varma källor, mina boardies luktade svavel i veckor efteråt.

  1. Åhh, hade gärna varit där längre – men det får bli fler gånger istället! Campervan är absolut bästa sättet att uppleva på, älskar att kunna stanna där man vill ha ha huset med sig. :)

 2. Åh, vad jag längtar tillbaka! Var där i tre månader för typ 10 år sedan, och om det inte vore så långt borta så skulle jag lätt flytta dit! Tongariro var verkligen supernice tycker jag med. Och typ allt annat också…

  1. Tre månader låter ju helt underbart! Det är ju lite det som är grejen med NZ – allt är ju supernice och man kan stanna och göra hur mycket som helst!

 3. Jag vet ju hur otroligt vackert det är på Nya Zeeland, och du har verkligen lyckats fånga det på så många bilder!!! Kul att läsa om er upplevelse där :)

 4. Waow, fantastiska bilder! (Även om jag egentligen behöver titta på en annan dator, på min lilla laptop ser jag bara halva bilden åt gången). Men ändå … waow!!!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close