Byt till ekologiskt!

Jag tror och hoppas att de flesta av er redan käkar massa eko-grejer. Jag försöker hålla mig till ekologiska produkter så gott det går, och alltid svenskt kött, gärna från gårdar nära. Men, måste dela med mig av den här filmen som enkelt förklarar fördelarna med ekologiska produkter ändå, kanske köper du lite mer eko nästa gång?

Text, bild & film från Naturskyddsföreningen.

Fem viktiga produkter att byta ut till Eko:

 • Kaffe

  På kaffeplantager används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel. De skadar – och kan i värsta fall döda – natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe, det gör stor skillnad för alla inblandade.

 • Bananer & vindruvor (vin & russin)

  Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

 • Mejeriprodukter

  För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs.

 • Kött

  Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

 • Potatis

  Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.

eko cake

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close