Jag sparar för framtiden och maxar livet just nu

Jag älskar sättet vi lever på och jag älskar att leva! Jag älskar friheten och äventyren. Alla dagar i vanen, alla utmaningar på berget. Allt det där som ger energi till dagarna emellan, när man jobbar eller är hemma i en någorlunda vardag.

När man läser om ekonomisk frihet blir det ofta så svart eller vitt. Det är sparande på max, varenda krona går till investeringar och man prioriterar bort restaurangbesök, att ha bil eller resa. Och det är väl fine för de som vill ha det så – men jag vill poängtera att det inte BEHÖVER vara så.

Jag sparar för framtiden, utan pruta bort livskvaliteten just nu. Jag lägger utan den summa jag känner att jag kan avvara varje månad, för jag vill inte känna att livet nu är begränsat för att jag ska leva sen. Nej, jag vill leva nu!

Och om det innebär att jag inte kan “gå i pension” vid 35 eller 45 eller 50 års ålder så är det helt fine, för det är inget jag eftersträvar. Men om min strategi håller innebär att jag har tillräckligt med pengar för att sluta jobba tidigare än 65 om jag har lust, samtidigt som jag har tillräckligt mycket pengar för att leva i nuet.

Jag vill ha råd att köpa de grejer jag vill köpa, men det betyder inte att jag shoppar hej vilt utan snarare att jag känner efter och väljer, men aldrig känner mig begränsad i vad jag vill köpa på grund av mitt sparande.

Jag vill åka på de resor jag vill göra, och jag ser till att jag gör det också! Jag vill köpa nya skidor om det gör att mina dagar på berget blir roligare, eller köpa en ny kite om det får mig att utvecklas mer. Jag vill köpa champagne på en tisdag för att fira något som har hänt, och gå ut och äta på stan den där magiska sommarkvällen. Så jag gör det!

ilha do guajirú, brasilien, kitesurf sunset

Men hur har du då råd att spara pengar varje månad? Jag prioriterar – och jag gör inte allt hela tiden. Jag tycker oftast inte att restaurangbesök är värda pengarna, så jag går bara ut och äter när jag verkligen vill. Jag köper inte nya skidor eller skidkläder varje säsong (men jag köper den där jackan för 6000 kr när det är dags att köpa en ny, för då vet jag att den håller i väldigt många år sen) och jag reser inte jämt och ständigt.

Och framförallt så reser jag nog betydligt billigare än vad man skulle kunna göra – jag planerar och bokar allt själv, reser ofta med vanen för att slippa hotellkostnader, väljer kanske lite längre flighter istället för de kortare men dyrare osv.

Emmi

För framtiden sparar jag på Avanza, och investerar månadsvis i aktier och fonder. Här kan du läsa mer i detalj om hur jag investerar mina pengar (på olika ISK för olika syften, kort- och långsiktigt) och här kan du läsa om de justeringar jag har gjort i portföljen nu, och hur jag tänker kring börsens nedgång i år.

Jag gör det enkelt för mig, och månadssparar i samma aktier och fonder varje månad. Det är en bra strategi som gör att jag inte tar några orationella känslobeslut i stunden, och hittills har avkastningen varit bättre än väntat – mitt mål är att ligga ett par procent över svenska börsens avkastning och det har sedan start varit högre än så.

Vi har varit föräldralediga ihop ett halvår, rest med husbil 2.5 månad i USA, bott i Åre och nu i sommar sticker vi iväg med vanen. Och det är ju sånt som pengar ska gå till – upplevelser, tid med vänner och familj och minnen! Och jag håller 110% med Lanttolife – #levförfan!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg och kommentera gärna nedan med dina funderingar!

 

2 comments

  1. Vill läsa mer av sådana här inlägg. Inspirerande och peppande ord om livet och att man kan leva på olika vis trots samma livsval.
    Gav mig massor av tankar och nya infallsvinklar i detta ämne

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close