Kvarg – bra eller dåligt?

Jag kan inte låta bli att lägga ett inlägg i kvargdiskussionen som pågår. Kvarg (eller Arlas Kesella, som är ett varumärkesnamn) är färskost med oftast hög proteinhalt och har länge varit populärt i träningskretsar.

Smaksatt kvarg innehåller inte något protein…?

Nu har flera företag lanserat olika varianter av kvarg, populariteten ökar och därmed frågorna. Det finns olika sorters kvarg och här verkar förvirring råda. Många påpekar att smaksatt kvarg inte innehåller något protein att prata om och är lika dåligt som chips(?), att det är bättre att blanda vanlig kvarg med Funlight eller liknande.

Olika kvarg är bra till olika saker (bakning, dessert, mellanmål…), och vi behöver både protein, fett och kolhydrater i en blandad kost för att må bra. Med det sagt behöver det inte betyda att vi kan stoppa i oss vad som helst, det är bra att veta vad maten innehåller. Se jämförelserna av innehållet nedan, det skiljer en del mellan de olika varianterna (här Lindahls sortiment).

Det finns det den naturella med 62 kcal/100 g, 12 g protein och 2,9 g kolhydrater/socker. Det finns det den smaksatta med 92 kcal/100g, endast 6,5 % protein och 16 g kolhydrater varav 15,2 g socker. Och sedan finns det den smaksatta utan socker, med 59 kcal/100g, 11,2 g protein och 2,8 g kolhydrater/socker.

kvarg jämförelse

Slutsats

Smaksatt kvarg av den sockerfria sorten har i princip samma näringsvärden som den naturella kvargen och innehåller således nästan lika mycket protein. Men, den innehåller också fler obegripliga ingredienser och jag är inte rätt person att avgöra hurvuida dessa är bra eller dåliga för kroppen.

Att det skulle vara bättre att blanda naturell kvarg med Funlight än att äta den färdiga sockerfria tror jag inte, men kan du istället blanda med färska bär så är det givetvis bättre! Naturligt är alltid bäst, men inte alltid smidigast.

Jag tycker att denna kvarg är ett bra komplement till annan kost, ett bra snabbmellanmål när du vill ha proteiner men inte gillar smaken av den naturella kvargen och inte hinner smaksättta själv. Dessutom har den goda smaker, vilket är ett stort plus!

 

 

 

2 comments

  1. Bra klarskrivning för dem som inte fattar bättre :)
    Kul att tillverkarna skyltar med Proteinkvarg och liknande, som om kvarg inte alltid har varit proteinrikt. Men det kanske är därför vissa tror att om det inte står proteinkvarg så är det inte lågt protein.
    Och att man ska äta den när man åker buss för att det är smidigare än en proteindrink. Lite tokigt det också. Det är minst lika meckigt och kladdigt blir det…

    För övrigt så är proteinhetsen helt galen. De flesta behöver inte något extra protein. Det är bara något som livsmedels och kosttillskottsföretag har propagerat i oss. Visst, elit-byggare kanske behöver lite extra, men de vet redan allt om vilka matvaror som innehåller mest protein :)

    1. Helt rätt att en normal kost ger tillräckligt protein för en normal-tränande person. Jag gör ett tillägg om det, tack för tipset!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close