Ljusa dagar & en helg på isen

Helgen har varit härlig, med massor av tid utomhus. Vi stack till Jönköping i fredags för att fira pappa som har fyllt år, och i lördags vaknade vi till sol, vindstilla och krispiga minusgrader. Efter en god frukost packade vi väskorna med varm choklad och kaffe, sittunderlag och varma kläder och tog bilen till ICA Maxi för att köpa semlor. Så klart man ska ha semlor när det är februari – och de smakar bäst utomhus!

Vi rymde från folkmassorna på de vanliga bad- och grillplatserna och körde norrut till en fin sjö mitt ute i skogen. Den smala vägen dit var förvisso skottad, men väldigt smal och guppig och det var nog ändå bra att vi valde bilen med fyrhjulsdrift.

Solen strålade genom tallarna vid parkeringen och 50 meter längre fram låg isen tjock – fiskarna hade gjort vakar och isblocken de hade tagit upp var ungefär 30 cm tjocka så det var inga problem att ta en promenad på isen. Vi gick över och satte oss i lä bakom en liten ö mitt ute i sjön, även om det var i princip vindstilla så gör ju minsta lilla vindpust att det blir kallt när det är många minusgrader.

Brorsan hade preppat med ved och det blev en mysig fika i vindstilla solläge, med eld och grillning mitt på isen. En sån där fantastisk vinterdag som man sällan får så här långt söderut! På eftermiddagen bakade jag tårta – det är sällan man får chans att göra en fin tårta så det var kul att passa på när pappa fyller år. Det blev fluffiga vaniljbottnar i fyra lager med vit chokladmousse, hallongrädde, mosade hallon och vaniljsmörkräm som fyllning, helt klart godkänd!

Vi vaknade till samma magiska väder i söndags, och innan vi begav oss tillbaka till Göteborg tog vi en sväng till Vätterstranden inne i stan. Det är sällan Vättern lägger sig, men nu är det nära! 2013 var senaste gången, då bodde vi i Jönköping och promenerade de två kilometrarna från badstranden och in till piren med alla restauranger på isen.

Längst in vid stranden låg högar med is och snö, formade som små vulkaner i ett vackert vågmönster. Naturen ändå, så häftigt! Utanför låg isen blank – Vättern är väldigt långgrund och med superklart vatten, ungefär som i havet, så man såg lätt ner till sandbotten under den klara isen. Folk spelade hockey, fotograferade och vissa rutinerade hade med stolar och varm choklad och satt på den blanka isen och njöt av solen och en helt vindstilla dag. Så fint!

Dagarna är ljusare nu, visst finns det ändå lite vårkänsla att ana? När vädret vill sig är den här tiden på året härlig – längre, ljusare dagar, en sol som värmer och en vår i sikte. Det hade gärna fått vara kallt i iaf februari ut, och sen fick snön gärna smälta bort och övergå till vår, men nu blir det nog varmt något tidigare. Helt ok det också!

Hoppas att du också har haft en härlig helg!

 

 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close