Boken alla tjejer borde läsa

Det är sällan jag fastnar så för faktaböcker – men den den här boken är fantastisk! Den är inte fylld av happy clappy bilder och enkla småfix som man skulle kunna tänka sig – nej, det är 300 textsidor fyllda med forskning, fakta och tips baserade på egna erfarenheter. Inte rosa, lättläst och gulligt – men väldigt motiverande och en kick i baken för att verkligen tänka till på hur man bör ta hand om sin kropp.

Cameron Diaz är i sig en inspirerande person med en imponerande karriär, stark kropp och vettiga tankar. I boken Min livsstil (The body book på engelska) delar hon med sig av hennes recept på ett hälsosammare, starkare och lyckligare liv, baserat på egna erfarenheter och forskning. Boken är ganska gammal, tror den lanserades 2014 och blev då en #1 New York Times bestseller.

The body book - Cameron Diaz bok

Det som jag gillar med den här boken är att den är på riktigt. Det är 300 sidor i princip utan bilder – och jag sträckläste den och har läst den igen. Den ger liksom förändring på djupet, ändrar hur man tänker på det här med träning, vila, näring och kroppen. En bok som ger lika mycket inspiration och motivation – en motivation som håller i och inte falnar bort efter en vecka eller två. 

Del 1 handlar om näring och mat – från molekylnivå, men fortfarande lättläst. Om hur kroppen tar till sig olika näringsämnen, om vilken mat som innehåller vad och varför de olika näringsämnena behövs och hur det samverkar med varandra. När man läser om mat på den här nivån är det enkelt att ta till sig och bli inspirerad till att tanka kroppen med bra grejer.

Min livsstil - Cameron Diaz bok

Del två handlar om träning och återhämtning. Om kroppen: skelett, muskulatur, senor och hur energin omsätts. Om kvinnokroppen och om hur viktigt det är med träning i kombination med sömn och återhämtning. Om träning för livet snarare än om kortsiktig träning för att klara ett lopp, gå ner i vikt eller bli “snygg”.

Min livsstil - Cameron Diaz bok

Sista delen handlar om det mentala. Om meditation, om att lyssna på kroppen och om att ge sig själv förutsättningar för att hålla i kontinuiteten. Om att ingenting är gratis, om att resultat inte bara kommer av sig självt utan att man får kämpa för det man vill. Att kontinuitet och disciplin är det som gör att du får resultat. Sanningsenliga, tuffa sanningar – och inspiration, tips och råd för att lyckas ta dig dit du vill.

Min livsstil - Cameron Diaz bok

På svenska verkar den tyvärr vara slutsåld på de flesta förslag, men den finns i en engelsk variant som heter The body book som går att köpa här! Och ett tips till dig som bor i Göteborg, jag fick förbi Bokoutleten vid Brunnsparken (40 kr/bok-stället) förra veckan och hittade boken på svenska där.

Hoppas du finner den lika inspirerande som jag!

The body book - Cameron Diaz bok

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close