Missa inte detta i Jönköping – 15 pärlor!

Varje gång jag åker till Jönköping så fascineras jag av hur mycket som händer där – entreprenörsandan är stor och det känns som det hela tiden dyker upp nya härliga ställen. Eftersom jag är från stan är jag väl en gnutta partisk, men samtidigt: What’s not to love? – en kuperad stad med tre sjöar i centrum, mysig innerstad och fina promenadvägar runt sjöarna oavsett var i stan du bor.

Här är mina 15 pärlor som du inte får missa i Jönköping!

#1 – Åk till Axamo för en löptur, träning på utegymmet eller ta en sväng på höghöjdsbanan. Där finns också en stor badplats med flera bryggor, perfekt med ett dopp efteråt!

#2 – Missa inte Vätterstranden – promenera, spela beachvolley eller ta ett dopp i kristallklart vatten – i Vättern ser du säkert 10 meter rakt ner om du ligger på ytan. Visst kan vattnet vara lite kyligt, men det är det värt! Här kan du promenera hela vägen in till stan.

Vätterstranden i Jönköping

#3 – Promenera vid sandbankarna uppe vid Elmia-området, väldigt fint och med härliga utsikter.

#4 – Fika på caféet Bryggan vid Munksjön (och säg hej till Johanna från mig!) och sitt på uteserveringen med utsikt över Munksjön. Eller ta take-away och sätt dig utanför – det finns massor av fina platser att sitta på längs med vattet. Vill du äta mat istället så har Bada Bing supergoda hamburgare, och Ombrelli har god italiensk mat. Eller bara köp med något enkelt och fika på träbryggan längs vattnet!

#5 – Shoppa snygg inredning och kläder på butiken Fabriken

#6 – …och missa inte Grafitgrå i Kaxholmen med fin butik och café om du är inredningsintresserad!

#7 – Åk hela vägen upp på Tabergstoppen och ät caféets berömda räkmacka.

#8 – Jönköping har massor av fin mountainbike på Hallby, IKHP, Vista och Gränna. Om du vill ha guidning så är Elna rätt person att boka in!

#9 – Titta in på Gårdsrosteriet och köp med egenmalt kaffe från väl utvalda bönor.

#10 – Promenera i Stadsparken, titta på alla djuren, fika och njut av vyerna över stan.

#11 – Besök gårdscaféet Kleven med fantastiska vyer över Vättern, gärna en superfin sommardag.

Café Kleven utanför Gränna med utsikt över Vättern

#12 – Fika på Kroatorpet i Huskvarna

#13 – …eller ta en drink på Sjön, gå på after work på Hasse på sjökanten eller ta något att äta på någon av restaurangerna på Piren som sticker ut i Vättern.

#14 – Ta bilen till Äppledalen, strosa runt bland äppelodlingarna, shoppa på Rudenstams gårdsbutik och fika med en galet god äppelpaj och äppelmust!

äppledalen & fika på rudenstams gårdscafe

#15 – Grilla korv på häftiga Dumme mosse med sin speciella natur.

#16 – Ät fikabuffé på mysiga Lustfyllt som ligger lantligt utanför stan.

#17 – Gör som alla locals – ta en löptur på spängerna i vassen runt Rocksjön och hoppas på att få syn på utter eller bäver (4-5 km), eller ta en promenad med en vän runt Munksjön (5-6 km) där du också kan passa på att köra ett pass på utegymmet!

Höst i Jönköping

Vad skulle du helst göra om du åkte hit?

 

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close