En härlig helg i Äppledalen

Helgen som gick fick bli en helg i Jönköping där resten av familjen bor, vackra lilla Jönköping. Älskar staden som omges av sjöar, med härliga gröna promenadslingor utmed vattnet, med en sandstrand mitt i stan och med mysiga caféer längs bryggan mot Munksjön.

Lördagen blev en shoppingdag, först en vända på stan för att titta på inredning till källaren som jag och sambon håller på att fixa med. Hittade några fynd på Granit, gillar verkligen deras avskalade skandinaviska stil även om jag ibland tröttnar lite på att det aldrig verkar komma något nytt i sortimentet.

äpplen på träd

Efter det tog vi bilen ut i Äppledalen som ligger mellan Huskvarna och Gränna. Det är superfint här ute, gröna kullar, fin skog och magisk utsikt över Vättern. Äppelodlingar kantar vägarna och idag låg det vacker dimma över nästan hela dalen. Båda mina kameror glömde jag naturligtvis i Göteborg, så mobilen fick bli en standin – fotografera måste man ju när det är så här fint!äppledalen & fika på rudenstams gårdscafe rudenstams gårdbutik

rudenstams

Vi fikade på mysiga Rudenstams, ett gårdskafé mitt i äppelodlingarna med tillhörande butik. Här tillverkas sylt, mos, cider, must och allt annat man kan göra av äpplen och i butiken säljs närproducerade varor från hela grannskapet. Älskar såna här små ställen – har ni vägarna förbi kan jag varmt rekommendera ett fika- och shoppingstopp här!

rudenstams gårdbutik

spindelnät

Efter fikan blev det mer shopping och ett stopp på Grafitgrå, en inredningsbutik med sjukt fina saker som ligger ute på vischan i Kaxholmen. Här kan man handla deras snygga inredningsgrejer på nätet!

Shoppingnöjda åkte vi hem, bytte om till träningskläder och löparskor och gav oss iväg till Axamosjön där jag och mamma sprang fem kilometer i tät, fuktig dimma. Axamo kan också varmt rekommenderas, bra och helt platta löparspår som går i tysta skogen, väl upplyst och med mjukt, sviktande underlag. Och för den som vill, ett bad efter löpturen på badplatsen precis nedanför!

En härlig helg helt enkelt – middagar och shopping, familjehäng, choklad, utflykter och träning. Så som helger ska vara!

äpplen på träd rudenstams gårdscafe

8 comments

  1. Åh, Jönköping! Jag älskade att bo där, men vantrivdes verkligen på jobbet vilket gör att jag knappt varit tillbaka sedan jag flyttade därifrån typ 2005.

    1. Så tråkigt, det är ju världens mysigaste stad men jag förstår helt vad du menar – kände samma sak i Örebro. Inte just med jobbet, men omständigheterna gjorde att jag flyttade därifrån ganska snart.

  2. Gör det, om man har vägarna förbi Jönköping norrut så är det perfekt att köra av i Huskvarna och köra genom äppledalen och sen vidare norrut på E4an igen. :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close