Regntrekking i soliga, spanska Montserrat

Montserrat – 1236 m.ö.h., sol, regn och stenbockar. Härliga vänner, picknick och frisk luft. Och natur, fantastiska natur! I lördags hade vi en fantastisk dag ute i naturen – ni anar inte vad jag saknar natur, grönt och frisk luft. Det där lugnet, den där känslan av att vara liten i en stor helhet och allt det där vackra runtikring.

explorista

Klockan 09:30 träffades vi för att ta metron till tåget som skulle ta oss ut till den friska luften, ut till naturen. Stor längtan på den!

Ungefär 75 minuter med tåg utanför Barcelona ligger Montserrat, 5 mil nordväst om stan. Ett berg och en nationalpark dit man åker antingen linbana eller funicular. Eller går, om man nu vill det. I lilla byn dit man kommer med linbanan eller funicularen finns turistbutiker, restauranger och ett kloster.

Älskar vardagsäventyr! Vi bestämde oss för att spara på benen och tog linbanan upp, vilket är inkluderat i tågbiljetten på 20 EUR tor. I övrigt kostar det inte något att gå in i parken eller klostret, men vill du besöka museet får du betala.

Det tar ungefär 2 timmar från linbanans slut att gå till toppen av Montserrat, 1236 m.ö.h, varifrån man vid klart väder kan se Mallorca. Nu var det ju visserligen klart, men något Mallorca såg jag nog inte. Stigen börjar med trappor, trappor i mängder och det är bara att traska på. Ett bra tips är att inte träna utfall dagen innan (jag missade det tipset…). Trapporna byts snart ut mot härliga skogsstigar, men det är ganska brant stigning större delen av tiden.

Ganska snart tog vi lunchpaus på en klippa med fantastisk utsikt och fortsatte sedan upp genom härlig skog med frisk luft. Det var ungefär 12 grader varmt och sol, men direkt efter lunchen började stora, kalla regndroppar falla och vi fortsatte uppåt i regnet.

Glad över beslutet att ta både GTX-jacka och förstärkningsjacka, det är trots allt november och det är kyligt i skuggan. Bergen här är häftiga, med massor av monoliter som är gjorda av kalksten. Med lite fantasi ser det ut som massa stor gubbar som tittar ut över landskapet.

Väl på toppen bjöd Montserrat på sol, starka vindar och fantastiskt utsikt. Vi tog en fika, powernap på en lä-plats i solen och massor av bilder innan vi gick ner igen. En liten omväg, ett par minuters möte med vackra stenbockar och en solnedgång senare åkte vi trötta hem med tåget igen. En heldagsutflykt som gav energi nog för att jag ska klara mig ett par veckor till i storstaden utan att få naturcravings…

montserrat gul linbana klättrare trappor genom berg montserrat utsikt montserrat stenbock

10 comments

    1. Ja, det var skoj! Fast jag tror att de flesta av oss har närhet till mer vardagsäventyr och vackra platser än vad vi tror, bara man kollar lite runt hemmet!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close