Tips för mindfulness

Dags för vecka två av mindfulnessutmaningen, förra veckans inlägg och mina tankar om Mindfulnessappen hittar du här.

Igår vaknar jag upp för att inse att det toksnöar ute. Att välja att inte stressa ut till skidåkningen som förmodligen mest hade bjudit på noll sikt och uppkörda backar, utan istället fluffa till täcket, vända sig om i sängen och sova en timme till.

Att ta en promenad för att köpa nybakade frallor, för att sedan ta en frukost i raggsockar och mjukisbyxor och titta ut på snön som faller. I lugn och ro titta på ett avsnitt av Heroes sen och när det är slut, ta en promenad på närmre två timmar ute i naturen. Tjocka kläder, trava fram i 20 cm nysnö och prata om allt och inget medan snöflingorna fastnar på mössan. Det är mindfulness för mig!

Jag tycker att ett par minuter av medveten närvaro gör mer än vad man kan tro och jag försöker jobba med det mer och mer. De flesta av oss har ju mål, planer och drömmar – vare sig det handlar om jobb, träning, hälsa eller något annat. Medveten närvaro är ett starkt verktyg för att fokusera energin till rätt saker och nu tänkte jag ge dig ett par konkreta tips för mindfulness.

mindfulness quote

 

Strunta i att bli irriterad

Jag försöker vända irriterande situationer till mindfulnesslektioner. Ja, det låter klyschigt men det är verkligen bra tillfällen.

Istället för att bli irriterad, räkna hur många djupa andetag du kan ta istället nästa gång personen framför dig i kassan på ICA ska lösa in sjuttioelva kuponger, bara hämta en vara till och lämna tillbaka något utan att ha kvittot med. För varför bli irriterad för något du inte kan påverka?

Överät inte & smaka på maten

Hur gör du när du sitter och äter? Lägger du upp mat på tallriken och äter samtidigt som du tittar på en serie och svarar på ett SMS? Jag kan helt klart räcka upp handen på det, för så gör jag hela tiden.

När du istället väljer att äta i lugn och ro blir måltider en annan upplevelse. Du känner vad maten faktiskt smakar, äter lugnare och blir aldrig så där övermätt som man lätt blir annars. Testa nästa gång du äter och se om du märker skillnad!

Bryt ditt dåliga humör

Känner du igen de där dagarna (eller nätterna) när tankarna bara går runt, när allt känns jobbigt och inget känns kul? Jag tror alla har såna dagar.

Andas, sänk axlarna, 10 andetag. Bestäm dig för att ta ett bra beslut – meditera en stund, ta en promenad, yoga, spring en sväng eller gå till gymmet – vad som än får dig att vara i nuet. Visst kan TV-serier eller en bra bok också pigga upp humöret – men det kan du göra sen.

Börja med att göra något som ger dig lite kärlek och endorfiner – sedan känns de flesta jobbiga saker lite, lite mindre jobbiga och det känns lite lättare att slappna av.

8 comments

  1. Svar: Själva resan hade jag turen att bli bjuden på så jag kan inte svara på vad det kostade att bo på Riaden tyvärr. Shoppingmässigt går det att göra en hel del fynd helt klart! Matmässigt… Vi åt ingen streetfood eller så, vi var nästan alltid på restaurang och det är inte så billigt som tex. i Prag om du varit där? Det är lite billigare än vad det är här i Sverige. Det är i alla fall lätt att räkna på deras valuta då 10 dirham är (var i alla fall då jag var där) 10 svenska kronor.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close