Trädgårdsdesign – mina tips för att planera en trädgård – del 2

Detta är del 2 i bloggserien om trädgårdsdesign och hur man planerar sin trädgård. Del 1 handlar om hur jag kom in på trädgårdsdesign och i nästa inlägg som du kan läsa på söndag berättar jag om hur du väljer rätt växter till trädgården.

Trädgårdsdesign är inte helt enkelt, men det är inte svårare än att man kan lära sig mycket genom att läsa och testa. Här kommer mina bästa tips & råd, perfekt för dig som har i tankarna att någon gång planera en egen trädgård. Och om du är nyfiken på hur jag tänker kring hus och hem jämfört med äventyr och resor som jag också älskar; kolla in det här inlägget!

lök

Gör en moodboard & tänk på färgerna

Steg ett, gör en moodboard. Ni vet, en tavla med massor av inspirationsbilder på vad du gillar – växter, inredning, material, bygglösningar, färger. Härifrån har du din grund och det blir lätt att gå tillbaka längre fram för att se om du fortfarande följer det du gillar eller om du har hamnat på villospår. På Pinterest hittar du mängder av inspiration, t.ex. mina egna pinnar för Växter till trädgården och Home and garden.

Läs gärna på lite om färglära, vill du ha färger som går ton-i-ton eller som konstrasterar. Det är lätt att välja massor av olika, fina färger men i slutändan blir det oftast bäst med ett fåtal, väl utvalda färger.

Det finns massor av böcker om trädgårdsdesign med praktiska tips och härlig inspiration. Låna på biblioteket om du inte vill köpa!

Vad vill du ha en trädgård till?

Vad vill du göra i trädgården, egentligen? Vilka ytor behöver du? Middagsplats, lekytor för barn, odlingar, utekök, plats för uteträning eller en skyddad och lugn yta för meditation? Här börjar din planering, bestäm vad du vill ha trädgården till och fortsätt sedan utefter det. Tänk också på att trädgården bör passa ihop med huset, ett 1800-talshus kanske passar mindre bra med en strikt, japansk trädgård?

Tänk i rum

När du vet vad du vill göra i trädgården är det dags att planera dina rum. Tänk ut var du vill placera dina rum – skugga eller sol, kvällssol eller morgonsol, insynsskyddat och vilken utsikt vill du ha? Middagsplats eller utekök kräver mer närhet till köket, en odlingsplats behöver rätt väderstreck.

Tänk också igenom alla årstider, solen och ljuset blir annorlunda under vintern. Till sist, glöm inte att tänka på hur det ser ut inne ifrån huset, så att du får en härlig utsikt över trädgården även inifrån.

Glöm inte bort insynen

Härliga grannar i all ära, men vissa delar av tomten är skönt att ha insynsskydd på. Murar, höga staket och liknande kan kräva bygglov och tänk på att om du bor i en korsning kan du inte heller ha för höga buskar eller träd så att det skymmer sikten. Kolla med din kommun, det brukar finnas information på kommunens hemsidor.

Val av växter & material

I skissläget behöver du inte detaljplanera, men i alla fall sätta en bra grund. Tänk att trädgården är som ett hem, du bygger olika rum bestående av väggar, golv och tak. Tänk att häckar, stora gräs, spaljéer och liknande blir väggar i dina rum, höga träd, bågar eller träribbor bygger tak. Och vad ska du bygga golv av – gräsmatta, stensättning, trall eller grus? Svensk gräsmatta är ju vanligt, men det ska skötas och personligen gillar jag trall, sten och grus mer. Mer om växtval går vi in på i nästa inlägg som publiceras på söndag.

Gör en ritning

Skissa, börja med en skalenlig ritning över hur trädgården ser ut nu (använd rutat papper och mät!). En bra skala för en vanlig villatomt är 1:100 (en cm på ritningen motsvarar en meter i verkligheten), eller om du har en liten tomt (under 100 kvm) kan du använda skala 1:50 där två cm motsvarar en meter. Låt hela designprocessen ta tid och skissa lite olika varianter, ofta mognar nya idéer fram och de som verkade grymt bra från början kanske faktiskt är ter sig mindre bra i jämförelse med andra.

Runda former gör sig bra till hus som i regel är kantiga, det mjukar upp och ger en trevlig känsla. Att planera så att man inte ser allt på en gång är också ett tips, t.ex. en stig av gångstenar till dolda rum lockar fram nyfikenheten hos de flesta. Det här fungerar också i mindre trädgårdar, använd t.ex. avgränsningar i form av bambu, höga gräs, spaljéer, träd etc.

Planera – men gör inte allt på en gång!

Viktigt att tänka på är att bara för att du gör en plan betyder det inte att du faktiskt behöver göra allt på en gång. En plan gör att du undviker fällan att göra lite här och lite där med resultatet att inget passar ihop. Nej, gör en plan, och ta sedan en del i taget tills en härlig helhet växer fram!

I nästa inlägg, på söndag, skriver jag om hur du väljer rätt växter till trädgården, kika in då!

Min moodboard (älska Pinterest!) och min färdiga skiss över trädgården. Kanske inte den snyggaste, men helt klar funktionell!

moodboard trädgårdsdesign moodboard trädgårdsdesign skiss ritning trädgårdsdesign

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close