Afterburner till dieselvärmare i campervan

Gissa vad vi har köpt? En afterburner till vår dieselvärmare till campervanen, och vi har köpt den härifrån. Här kan du läsa om vår dieselvärmare i vanen och få tips om hur du bäst installerar en själv! 

Så varför köpte vi en afterburner?

Dieselvärmaren har ju liksom två lägen – low eller max. Den har ju en termostat, men när temperaturen blir för låg går den på på max tills den når temperaturen, och annars går den på low. Med 5kW blir max väldigt varmt, och low räcker till för det mesta.

Men, när low inte riktigt räcker till (vid kalla utomhustemperaturer) blir det istället galet varmt i vanen för värmaren går på max till temperaturen är nådd (med resultatet att det snabbt blir varmare än inställd temperatur då den inte hinner varva ner) – eller när low blir för varmt p.g.a. att det är för varmt utomhus, resulterar det i att man får stänga av den manuellt efter ett tag. Och vakna av att det är kallt ett par timmar senare och starta om igen. Och stänga av igen sen. Sämre sömn och drar mycket mer batteri än att ha igång den hela tiden.

Här har vi istället en inställd temperatur med ett spann, så om vi har måltemperatur på 21 grader så kan i ställa in att den stänger av sig om det blir varmare än x antal grader (säg 24) och sätter på sig om det blir varmare än x antal grader (säg 18) – dessa grader bestämmer du själv. Dessutom går den inte på max till måltemperaturen utan varvar ner innan nådd temperatur, så att den inte går förbi den temperaturen som en värmare utan afterburner lätt gör.

Så vad gör en afterburner till dieselvärmaren?

En afterburner styr dieselvärmaren på ett mer avancerat sätt. Den har ungefär 1000 olika features (läs om dem här!) men kortfattat kan man fjärrstyra den via webben eller köra på timers, ställa in den så att den stänger av sig själv när det blir för varmt eller tvärtom, så att den startar sig själv när det t.ex. blir minusgrader i vanen.

Dessutom kan den gradvis justera temperaturen i mellanlägen mellan min och max på ett smart sätt – just den här funktionen ser jag fram emot!

Man kan se exakt hur snabbt fläkten snurrar, hur varmt caset är, hur hög förbränningstemperaturen är, hur stor bränsleförbrukningen är och ha en extern temperatursensor på ett relevant ställe i vanen – med all den här informationen kan man optimera förbränningen i värmaren så att värmen blir perfekt och dieselvärmaren mår bra. Den kan också stänga av sig själv när batterinivån är för låg, så att den inte drar ur batteriet.

För oss är den stora grejen att värmaren kan gå på ett mellanläge när det är kallt ute så att man förhoppningsvis slipper stänga av och sätta på den manuellt mitt på natten för att reglera temperaturen, plus att den själv kan sätta igång sig om det blir för kallt i vanen på natten med värmaren avstängd. Mindre viktigt för oss, men mer viktigt att ha en jämn temperatur med en baby som sover.

Vad kostar en afterburner?

Afterburnern köps från Mr Jones i Australien, kontakta honom via mail för intresse. Vi betalade ca 900 kr + moms och tull.

Än så länge har vi bara installerat den och använt den en natt, men det funkade väldigt bra och temperaturen var jämn hela natten. Vi köpte dessutom till en fjärrkontroll – att styra via smartphonen är ju smidigt men om man vill ändra något mitt i natten när telefonen ligger på laddning eller man inte vill tända skärmen är det smidigt att ha något med knappar att trycka på.

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget om du gillar mitt inlägg så blir jag glad!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close