Fallskydd och sängskydd för barn i campervan/husbil – såhär gjorde vi! 

Eftersom det är dåligt att barn ramlar ur sängen och eftersom det nästan aldrig finns fallskydd/sängskydd som standard på campervans och ännu mindre på fabriksbyggda plåtisar får man helt enkelt hitta på eget.

Jag får många frågor om hur vi gjorde, och med vanlife som bara växer så blir frågan mer frekvent. Så jag tänkte berätta hur vi har gjort i våra olika vans!

Sängskydd i egenbyggd campervan

I första vanen, som var egenbyggd, sov tiny på soffan fram. Här monterade vi upp ett måttanpassat nät, fäst i balkar/träkonstruktionen. Nätet var gjort av studsmattenät (enda vi hittade som inte var elastiskt!), med remmar av sadelgjord och öljetthål med karbinhakar. Vi fäste nätet med karbinhakarna i lastöglor mellan soffan, överskåpen och väggarna, så att det blev tillräckligt högt för att han inte skulle kunna ramla över när han står upp. När vi inte använde det plockade vi loss det från övre fästpunkterna och vek ihop det in under soffdynan.

Vi gjorde likadana nät för sängen bak, ett fram och ett bak, som fästes på motsvarande sätt. Det är ju dock alltid viktigt att ha koll på barnen, näten är inte 100% failsafe, och framförallt vid bakdörren är det långt till marken om något skulle hända.

Fallskydd / sängskydd för barn i plåtis/campervan/husbil Fallskydd / sängskydd för barn i plåtis/campervan/husbil

Sängskydd i fabriksbyggd plåtis/husbil

I Columbusen vi har nu var det svårare, och mycket mer sängkant att lösa skydd för, sängen fram är ca 110×180 cm.

Vi la i en extra madrassbit för de 15 cm mot väggen och fönstret så att det inte blev några fallhål in mot väggen.

Sen satte vi tyg spänt mellan framstolarnas armstöd…

…och satte fast två ihopvikbara sängskydd från BabyDan (varav det ena är modifierat och kortare än standard) längs långsidan. Fästbanden till sängskydden är skruvade i sängen och sitter kvar när sängen fälls ihop, allt det andra plockas bort när sängen är ihopfälld och förvaras bakom soffan – men tar bara några minuter att sätta upp när man fäller fram sängen.

sängskydd och fallskydd till campervan, plåtis och husbil sängskydd och fallskydd till campervan, plåtis och husbil sängskydd och fallskydd till campervan, plåtis och husbil

Det ena sängskyddet kan dessutom vridas om man vill skärma av ena delen av sängen så att bebisen som inte är så rörlig kan sova själv i ena delen utan risk för täcken och kuddar, och lite större barnet kan sova i den andra och snurra runt utan att falla ner.

sängskydd och fallskydd till campervan, plåtis och husbil

Så byggde vi sängskydd i våra campervans. Har du frågor så kommentera gärna nedan så ska jag försöka svara, och annars får du gärna klicka på hjärtat om du gillar inlägget!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close