4 tips för nattfotografering – Fotoskola för bättre bloggbilder

Favorit i repris! Japp, det är december och kolsvart ute – bäst att göra något bra utav det! Nattfotografering är riktigt roligt och faktiskt inte så svårt som man kan tro. Så, läs mina tips, hugg kameran och ett stativ och pälsa på dig för ett par timmar utomhus i stadsmiljö. Om du hänger på, visa gärna lite bilder i din blogg och länka i kommentarerna så gör jag ett inlägg där jag länkar tillbaka. Let´s shoot!

Rio de Janeiro

151203: Lovade Frida för ett tag sen att jag skulle skriva lite tips för nattfotografering och hur du tar bättre nattbilder. Nattfotografering kan ge otroligt häftiga bilder, men det är lite knixigt att få till. Med autoläget på kameran blir det sällan bra bilder.

Här är några knep som gör nattfotograferandet enklare. Som vanligt utgår jag ifrån att du har en systemkamera eller kamera med möjlighet att ställa in ISO, slutare och bländare. Grundtips för bloggfotografering & kamerainställningarna hittar du här, börja med att titta igenom de inläggen först så får du ut mer av mina tips för nattfotografering.

Bättre bloggbilder – tips för nattfotografering

Rio de Janeiro

Använd stativ & självutlösare

Stativ är en grundförutsättning för bra nattfotografering. Långa slutartider innebär att det lätt blir skakningsoskärpa för att man sällan klarar av att hålla kameran still. Att använda självutlösaren på kameran eller fjärrutlösare minimerar risken för skakningsoskärpa ytterligare eftersom du då inte behöver röra kameran alls i utlösningsläget. Har du inte stativ kan det fungera att använda ett staket, sten, stolpe eller något annat du kan ställa kameran på. I värsta fall kan du vira kameraremmen runt handen och armbågen för att få stabilitet, men det är svårt att handhålla kameran när du använder långa slutartider.

Ställ kameran på ett stativ och testa olika slutartider, ibland behövs flera sekunder. Allt som rör sig under slutartiden kommer att bli suddigt, men det kan ge en bra effekt. Bilar, människor och ljus i rörelse kan ge häftiga bilder!

istanbul spårvagn

Använd manuella läget på kameran

Läge M, det manuella läget på systemkameran, används sällan men ger dig en stor fördel vid nattfotografering. Det är faktiskt inte så krångligt att använda, läs om kamerans inställningar här.

För att inte behöva använda höga ISO-tal vid nattfotografering (och således få en brusig bild) vill du istället använda stor bländare och långa slutartider.

Sätt ISO på 100, använd en stor bländare (lågt bländartal, t.ex. F2,8 eller 4,5) och ställ sedan slutartiden efter detta. Du behöver förmodligen ta några olika exponeringar med olika slutartider för att få en perfekt exponering, men jag lovar att det är värt det i slutändan.

tunnel tarragonaFå till skärpan

Det kan vara svårt för kameran att hitta skärpan genom autofokus, men har du en kamera med LiveView (där du kan fotografera genom displayen på baksidan, t.ex. Nikon D5xxx osv.) kan du zooma in och ställ skärpan i displayen.

Annars kan det ibland vara enklare att använda manuella fokusläget för att hitta rätt fokus när autofokusen inte klarar av att fokusera, titta i manualen på din kamera och objektiv hur du gör. Ofta finns ett autoläge och ett manuellt läge både på objektivet och i kameran.

istanbul-5

Fånga sista ljuset

Minuterna innan och efter soluppgång eller solnedgång ger ett fantastiskt ljus. Glöm inte bort att kameran ser mer än vad vi själva gör, så även om du tror att det är för mörkt så testa att ta en bild, den kan bli bättre än vad du tror.

solnedgång fjällen

surfers on the beach

Tidigare i fotoskolan för bättre bloggbilder:

8 tips för bättre bloggbilder

Så här funkar kamerans inställningar

RAW eller JPEG?

Rio de Janeiro

15 comments

  1. Så bra med tips! Måste skriva ut och samla på bra ställe. Så det inte bara försvinner i internetbruset! Och så jag kan ta med mig ut när jag får tid över att experimentera. Värsta bästa julsysslan tänker jag!

  2. Otroligt vackra foton! På foto nr5 ser man som stjärnor kring lysen, blir det så automatiskt (vid lång slutartid)? Eller vad ska man tänka på för att få till dem?

    1. Stjärnorna blir till följd av att jag har använt liten bländare, d.v.s högt bländartal och olika objektiv ger olika mycket stjärn-effekt beroende på hur det mekaniskt är byggt.

  3. Underbara tips! Jag hade tyvärr inte med mig stativet till London så jag använde ett högre ISO.. men då blir det ju lite brusigt. Tror inte min kamera klarar så höga ISO, för det blir alltid väldigt brusigt. Sen det där med att ställa in fokus manuellt måste jag lära mig!!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close