Bättre bloggbilder – Kamerans grundinställningar

Nu kommer en fortsättning på fotoskolan. Detta inlägg är för dig som vill lära dig mer om kameran inställningar, ta bättre bilder och foton till din blogg eller bara tycker det är roligt att fotografera. Mobilen eller kompaktkameran är bra och smidiga att ha med, men bilderna blir bättre om du tar steget till systemkamera och lär dig använda den.

Jag utgår ifrån att du använder en systemkamera eller en kamera där du själv har möjlighet att ändra inställningar för ISO, slutartid och bländartal. Det är ett steg att ta sig över att gå ifrån att använda Auto till att ta tillvara på allt kameran kan göra – men det är verkligen värt det för det är först när du tar det här steget dina bilder blir bättre.

Bättre bloggbilder – kamerans grundinställningar

fireworks barcelona la merce

Fyrverkerier i Barcelona, tagna med riktigt lång slutartid.

Olika programlägen: M, A, S, P, Av, Tv…

Olika kameratillverkare använder olika namn på sina programlägen. Här nämner jag namnen för Canon / Nikon som är de vanligaste, men jag tror att de flesta kameratillverkare har liknande namn.

 • A = Auto. Här sköter kameran alla inställningar och läser av ljuset för att få den bästa bilden. Dock så fungerar inte kameran som det mänskliga ögat, så ganska ofta blir bilderna på Auto-läget inte alls som det ser ut i verkligheten.
 • P = Program. Här ställer du själv vissa inställningar som ISO och blixt medan kameran anpassar bländare och slutartid.
 • Av / A = Bländarförval. Här ställer du in ISO, bländare, blixt medan kameran anpassar slutartiden.
 • Tv / S = Slutarförval. Här ställer du in ISO, slutare och blixt medan kameran anpassar bländaren.
 • M = Manuell. Här ställer du själv in alla inställningar och har lätt att
 • Övriga lägen – Finns ofta flera olika lägen till att välja mellan. Dessa är speciellt anpassade för att fotografera landskap, sport, närbilder etc.

ISO

ISO är inställningen för bildsensorns känslighet – eller enklare sagt, hur brusiga dina bilder blir. Ett högre ISO-tal gör att kameran tar in mer ljus, men det gör också bilderna brusigare. Därav används ofta höga ISO när man fotograferar inomhus eller på mörkare platser, för att slutartiden inte ska bli för lång.

ISO går vanligtvis från 100-6400, där ISO 100 ger minst brusiga bilder och ISO 6400 ger mest brusiga bilder. ISO-spannet är olika på olika kameror, och det är också olika hur kamerorna kan hantera höga ISO-tal (hur brusiga bilderna blir).

Jag fotograferar sällan över ISO 2000 och eftersträvar nästan alltid att ligga på så låga ISO som möjligt. Men, höga ISO behöver inte alltid vara fel och det är sällan det märks på bilder till familjealbumet eller bloggen. Och det är ju alltid bättre med en brusig, men skarp bild än en bild som är mörk och suddig. Ofta drar Auto-läget upp ISO väldigt högt, vilket hade kunnat motverkas genom att använda bländarförval, slutarförval eller manuellt kameraläge.

Wakeboardbilderna från Hallifornia nedan är tagen med ISO 1600 och Nikon D610. Speciellt på den undre bilden syns bruset, även om min kamera hanterar ISO väldigt bra.

wakeboard hallifornia

wakeboard hallifornia

Slutartid

Slutartiden anger hur länge slutaren som släpper in ljus till sensorn är öppen och anges i sekunder, t.ex. 1/2000, vilket innebär en tvåtusendels sekund (väldigt kort). När slutartiden är kort har du lätt att fotografera motiv i rörelse, t.ex. barn som leker eller sport. När slutartiden istället är lång, säg 1/20 (en tjugondedels sekund), är det risk för att du inte kan hålla kameran still och får skakningsoskärpa eller att motivet hinner röra sig och att du då får rörelseoskärpa.

När använder man lång respektive kort slutartid?

För sportfotografering, lekande barn och andra saker som rör sig är det bra med en kort slutartid som fryser momentet. När det är mörkt eller du vill få en effekt med rörelse är det bra att använda lång slutartid.

En kort slutartid fryser rörelsen, medan en lång slutartid kan ge en effektfull rörelseoskärpa. Testa t.ex. att fotografera vatten – en lång slutartid här får vattnet att se rinnande och mjukt ut medan en kort slutartid fryser det.

För övrigt fotograferande spelar inte slutartiden så stor roll. Själv fotograferar jag ofta på A-läget (Nikon, se ovan) och då ställs slutartiden automatiskt efter den bländare och det ISO jag ställer in.

Mountainbikebilden på Lisa är tagen med 1/200 sekund, inte tillräckligt kort för att frysa rörelsen men men kort nog att ge en häftig effekt.

mtb lisa nordlindistanbul-10

Lång slutartid gör att människor som rör sig försvinner och suddas ut, medan de som står still blir helt skarpa.

Bländare

Bländaren är storleken på hålet i objektivet som släpper in ljus till sensorn. Bländare anges i F-tal och ett stort hål innebär ett lågt bländartal, t.ex. F1.8. Ett litet bländarhål innebär ett högt bländartal, t.ex. F22.

När använder man en stor / liten bländare?

Låga bländartal (stor bländare) ger kort skärpedjup, d.v.s. bara en liten del av motivet är skarpt medan det som är framför och bakom är suddigt. Används ofta i bloggar vid matfotografering eller där du vill skapa en effekt. Ett högt bländartal (liten bländare) ger ett långt skärpedjup, används ofta vid t.ex. naturfotografering och när du vill att att allt i bilden ska vara skarpt.

Jag fotograferar ofta med kontroll över bländaren (A eller M) så att jag får skärpedjupet som jag vill ha det.

Bilder på mat gör sig ofta bra med kort skärpedjup, här från påskfirandet i våras.

vårig cupcake med blommor

Självutlösare och fjärrkontroll

Saknar du också en personlig bloggfotograf? Du är nog inte ensam och de flesta bloggare fotograferar sig själva, med självutlösare. Se bara på Jonna Jintons fantastiska självporträtt! Självutlösare finns på i alla kameror och du kan oftast ställa den på 2 eller 10 sekunder. Bättre än inget, men det är inte supersmidigt att springa fram och tillbaka.

Till din systemkamera kan du istället köpa en billig, trådlös fjärrkontroll och ställa kameran i fjärrläge med ett par sekunders fördröjning från att du trycker på knappen. På så sätt kan du klicka, gömma fjärrkontrollen och få snygga bilder av dig själv utan selfiearmar i vägen.

ISO, slutare & bländare ihop

ISO, slutare och bländare hänger således ihop. Har du lågt ISO behöver du ha en stor bländare och/eller en lång slutartid för att få en skarp bild om det är mörkare ute. Höjer du istället ISO kan du ha en mindre bländare och/eller kortare slutartid. Naturligtvis påverkar bländare, slutare och ISO fler saker, men det här är grunderna.

Du har väl inte missat mina 8 tips för bra bloggfoton eller vad skillnaden är mellan RAW och JPEG? I nästa fotoskola-inlägg skriver jag efter önskemål om nattfoto. Vad vill du mer läsa om?

14 comments

 1. SÅ BRA med din Fotoskola, ser fram emot inlägget om kvällsbilder!
  Lite frågor:
  Använder du alltid stativ när du fotar på kvällen? Eller har du några tips på bra kvällsfoton trots att man bara har kameran i handen?

  1. Nästa vecka kommer nightphoto! Stativ är a och o, annars får man hitta något som kan funka som stativ – träd, stenar, staket etc. Ett annat tips är att vira kameraremmen hårt runt handen eller ner runt armbågen om den är lång nog, det ger extra stabilitet.

 2. Önskemål till nästa inlägg om nattfoto är hur man får fokus, hur får man skärpan på rätt plats. Tänk dig när du ska fota stjärnor eller liknande, med stativ och lång slutartid, men HUR får man fokuset rätt?

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close