Tips för trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning är en av de bästa grejerna vi fixade när vi designade och byggde vår trädgård (här hittar du alla delarna om trädgårdsdesign och vår förändring). Ska jag ge ett inredningstips för hösten så är det detta – enkelt, billigt och gör så stor skillnad. Tänk vad tända ljus gör för ett rum, samma känsla ger trädgårdsbelysning för en mörk trädgård. Det ser mycket mysigare ut inifrån också – perfekt helgfix med andra ord!

Trädgårdsbelysning gör stor skillnad för huset, är enkelt att koppla in och behöver inte kosta massor. Bilderna nedan är från nya trädgårdsbelysningen i vår trädgård – läs gärna och dela med er av mina tips!

När vi flyttade in i huset hösten 2013 var baksidan i princip en tom gräsmatta på 220 m2, sånär som på ett stort och ett par nyplanterade äppelträd. Sedan dess har jag läst kurser i trädgårdsdesign, ritat upp hela trädgården, vi har byggt och planterat och nu är trädgården just en riktig trädgård, inte bara en liten fotbollsplan.

Inredning, trädgård, hus och bakning i all ära, men det jag brinner för är egentligen något annat. Jag älskar upplevelser, resor och outdoor. Mindre prylar ger mer plats för äventyr – men det är viktigt att trivas hemma och här kan du läsa om hur jag älskar vårt hem och ser vårt lilla radhus år mitt basecamp.

"To plant a garden is to believe in tomorrow"

Det är lätt att känna sig nöjd med trädgården under sommaren, och dessutom börjar orken och lusten att fixa försvinna framåt sensommaren. Men glöm inte trädgårdsbelysningen, den gör stor skillnad! För hur mysigt är det inte att se ut över en mysigt belyst trädgård, när höstrusket kommer och allt annat är mörkt och regnigt? Det ger samma känsla som tända ljus inomhus, en härlig känsla av avslappning och lugn.

Att tänka på – tips för trädgårdsbelysning

tradgardsbelysning

Vad vill du belysa?

Börja med att tänka till på vad det är du vill belysa och hur starkt ljus du behöver. Vi valde ett 12V-systemet Belys från Rusta med transformator som man kopplar in med stickkontakt i vanliga vägguttaget. Själv började jag med att köpa markspots (LED) på 3W överallt, men insåg sedan att 1W spotslights gav ett starkare sken då de har en smalare ljuskägla och gick att sätta en bit ifrån för att sedan vinkla in rätt.

Att sätta ljus på väggarna i trädgården (plank, buskar, gräs) skapar ett djup i trädgården och ser trivsamt ut. Börja här, och tänk dig sedan ner till detaljerna, finns det något speciellt du vill belysa?

Välj rätt ljuskälla

Det finns olika typer av ljuskällor, vi valde LED då de har en lång livslängd, inte blir varma och är väldigt energisnåla. Kolla vad säkringen passar för och välj ljuskällor för utomhusbruk (minst IP44)! Våra lampor går på skymningsrelä, vilket funkar bra.

Kallt eller varmt ljus?

Färgtonen skiljer också mellan olika ljuskällor, blanda gärna varmt och kallt ljus för bra effekter. Färgtonen eller färgtemperaturen mäts i Kelvin, där ett högre värde ger ett kallt, blåare ljus och ett lägre värde ger ett varmt, rödare ljus. Blinkande lampor och lampor med färg blir oftast lite för mycket i vanliga trädgårdar, och det kan vara bra att kolla med grannarna innan man gör något allt för utstickande.

Hur gör man?

Börja med att tänka ut var du vill ha lamporna, testa gärna med ficklampa först för att se hur du vill att ljuset ska riktas. Systemet är väldigt enkelt att koppla ihop, så koppla ihop allt och ställ ut lamporna där du har tänkt. Vänta till det blir mörkt innan du gör färdigt, och rikta sedan in ljuskällorna som du vill ha dem. Avsluta för snyggast finish med att gräva ner kablarna i marken, det blir snyggast även om ett 12V-system även kan ligga ovan jord.

Är det dyrt?

Vi köpte vårt system från Rusta, serien heter Belys. Finns olika system i olika butiker, och eftersom vårt är ganska nyuppsatt har jag svårt att uttala mig om kvaliteten än. Som med allt finns det säkert betydligt bättre kvalitet än det system vi köpte, till högre priser. Det var dock prisvärt och kändes lika bra som andra system i samma eller något dyrare prisklass som jag har tittat på, så det fick det bli. Uppgradera kan man ju alltid göra framåt! Totalt kostade vår trädgårdsbelysning ca 1500 kr och då innefattar den;

  • 1 st 3 W Markspot (299 kr/st)
  • 5 st 1 W Spot (159 kr/st)
  • 1 st transformator (99 kr/st)
  • 1 st skymningsrelä (59 kr/st)
  • Ett gäng förlängningskablar (39 kr/st)

tradgardsbelysning tradgardsbelysning tradgardsbelysningtradgardsbelysningtradgardsbelysningtradgardsbelysning

7 comments

  1. Vad kul att se när du belyst trädgården med dessa lampor från rusta. Jag köpte på mig ett par stycken spottar på 3V igår när jag var inne i butiken. Jag var orolig för att dem skulle lysa för lite men de fungerade utmärkt när jag var ute och testade lite på kvällen. Bra tips om att kanske även satsa på 1V också. Hur upplever du att de varit kvalitetsmässigt nu så här ett år efteråt?

    //Markus

    1. Skoj! Ja, jag var lite tveksam på kvalitén, men tycker de funkar riktigt bra. Har dock en lampa som blinkar lite, vet inte om det är något glapp i någon sladd eller så. Råkade nämligen släcka alla lampor en gång genom att köra över huvudsladden med gräsklipparen, så det kan ju vara mitt fel med den här lampan också…

  2. Så himla effektfullt!
    Jag önskar att jag var en trädgårdsmänniska. Här finns lite körsbärsträd och plommonträd som överlevt. Äppelträden har hjortarna ätit upp (försökt plantera minst 3 gånger) och bärbuskar och rabarber klarar sig inte. Vet inte vad vi gör för fel. Har hört att man inte KAN misslyckas med rabarber, men det är tydligt det…….. Haha!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close