Årets bokade resor…på lördag drar vi!

Det är mycket snack om resande nu. Om resebloggares klimatpolicys och om flygskam. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till det här än – naturligtvis ska vi ta hand om vår älskade miljö, men samtidigt har jag aldrig trott på förbud, skam, dieter eller andra saker som drar åt det mer extrema hållet.

Jag reser, jag har alltid älskat att resa och jag kommer att fortsätta göra det. Det betyder inte att jag inte tänker på miljön – det finns flera olika sätt att resa på, och det finns flera olika sätt att ta hand om miljön på. Givetvis kommer jag fortsätta tänka på hur jag reser, men jag kommer inte att känna flygskam när jag flyger och jag kommer inte heller att slå mig på bröstet när jag gör andra saker som är bra för miljön. Det är flera som har reagerat över just flygskam – Dryden är en av resebloggarna som har (på ett humoristiskt sätt) tagit upp det och Lisa är en annan.

nepal pojke

Jag är otroligt tacksam för att ha fått resa under hela min uppväxt, det har byggt mig som person och jag tror att det är bra för barn att se något annat än närområdet. Att se andra kulturer, möta andra människor, se andra platser. Se hur andra har det och se hur naturen ser ut på andra ställen än Sverige – för då förstår man varför man inte ska äta palmolja, varför man inte ska köpa och slänga grejer och varför man inte behöver 10 000 leksaker.

Och jag tror det är viktigt att alla människor får se hur det fungerar i andra delar av världen för att motverka ett inskränkt samhälle som ser andra kulturer som hot, för att motverka människor som inte vill välkomna folk som flyr från krigshärjade länder och för att motverka de som godtyckligt slänger sitt skräp i naturen (för att det inte finns bekvämligheten av en soptunna i närheten!). När man har sett regnskogarna på Borneo, killing fields i Kambodja eller marknaderna på 3500 möh i Nepal så tar man lättare till sig av nyheter, förstår vikten av öppna samhällen, varför man bör betala lite extra för våra matvaror och inser tyngden av utbildning. 

nepal

Tågresande är en stor trend i år, liksom slow travel och minimalistisk resande i campervan. Att resa-podden pratar trender i sin senast podd, kolla in den! Själv ser jag fram emot en sommar fylld av näräventyr i vår campervan, och kanske någon längre resa till Norge eller Europa. Med stopp för mountainbike, vandring och kitesurf – men utan krav på att behöva ta sig till något speciellt ställe på en viss tid. En skön sorts resande, att ta dagen som den är och se var det är bäst förhållanden för att utöva våra intressen. Jag har ett armband som jag köpte i Tarifa där det står “Donde nos llevo el viento” (Dit vinden för oss), det får vara konceptet för den typen av resa!

ucpa skidåkare offpist

Mina resplaner för 2019 so far

Vi brukar alltid åka på en längre resa på vintern/tidig vår – tidigare har vi vandrat till Everest base camp, kört motorcykel i Patagonien, rest runt i Costa Rica osv., men i år satsar vi på skidåkning.

Redan på torsdag sticker vi iväg på vår första skidresa för året, till Val Thorens med UCPA. Här är en video från förra året när vi var i Argentìere – bluebird, puder & fantastisk åkning och jag hoppas att det blir lika fint i år! Det blir “Offpist nybörjare” igen, och vecka 10 åker vi på ytterligare en skidresa: den här gången med buss från Sverige till Les Arcs med UCPA där vi satsar på gruppen “Tout Niege” som är någon medelsvår offpistgrupp.

tarifa explorista

I maj åker jag på en jobbvecka till vågsurfmeckat Ericeira i Portugal, och direkt därefter åker jag vidare till Tarifa för 10 dagars kitesurfing. Ska bli så himla kul, jag älskar ju mitt lilla Tarifa och det ska bli kul att dela den här resan med vänner! Kristi himmelfärdshelgen är också bokad – det blir Öland precis som förra året; med kitesurf, familjehäng och fågelskådning. Älska outdoors! Det kan hända att det blir ytterligare en resa…men det får jag återkomma till!

7 comments

  1. Åh, älskar texten på ditt armband! Påminner mkt om filmen “Chocolat”, där filmens huvudrollsinnehavare följer vinden… när den börjar blåsa upp, är det dags att dra vidare. Tack för poddtips! Ser fram emot att följa ditt resår, och även hur klimatdebatten utvecklar sig…

  2. Men det här med att inte äta palmolja känns överdrivet. Hur många människor lever inte ett bättre liv pga produktionen av det?

    1. Mja, det finns ju alltid två sidor, men att skövla naturen på det här sättet så att djur och fåglar inte har någonstans att bo och att arter blir utrotningshotade är ohållbart även om det ger människor a living. Då tror jag mer på att skapa en hållbar lösning för både människor och natur i längden istället.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close