Att planera en långresa

Jag vet att ni är många som älskar att resa och jag tänkte berätta lite om hur jag tänker när det gäller att planera en långresa eller backpackingresa. Så om du inte är intresserad av själva planerandet men gillar resor kanske du ska fortsätta med att läsa mer om mina resor här och kanske komma tillbaka för tips när du ska iväg på en grym resa själv!

ilha grande street

Att planera en långresa

Några snabba om min stil på resande: Jag reser aldrig med klara paketresor utan bokar allt själv, lägger hellre pengar på upplevelser än fina hotell, extraordinära matupplevelser på resan är inget som intresserar mig (fast cupcakes & fika är bra!) och jag får jag välja reser jag alla gånger att resa länge, enkelt och billigt än kort, lyxigt och dyrt.

Planera eller ta det som det kommer?

Visst låter det charmigt att bara ta dagen som den kommer och åka dit man vill. Inga planer, följa lusten för dagen sådär backpacking-härligt, living the good life?

Japp, ända tills man står med dubbla priser på flygbiljetterna för att man inte bokat flygen i förtid, traskar runt en halvdag med 20 kilos ryggsäck i 30 graders värme och sol för att hitta ett vettigt boende eller inser att man har missat en grym sevärdhet på förra stället för att man inte kollade upp något innan…

Nej, jag känner mig själv och väljer att lägga en färdig resplan innan avresa, hit går t.ex. vår resa nu i höst. Flygbiljetter är bokade till varje stopp på resan och vi har fixat boende de första dagarna på varje ställe. Det gör att vi kan landa in, kolla läget och sedan bestämma vad vad vi vill hitta på, vilka platser vi vill besöka och vart vi vill bo.

Reser jag i två-tre veckor planerar jag och får in så mycket som möjligt i schemat, men nu när resan är 4,5 månader nöjer jag mig med att veta att jag har t.ex. två veckor i Vietnam. Fundera över vad vi vill göra där gör vi ett par veckor innan vi kommer dit, för jag tror ingen vill eller orkar planera för 4,5 månader i förtid.

Flygbiljetter

Flygbiljetter bokar jag alltid via momondo.se. Bra site som är lätt att hitta på, med bra information och oftast de bästa priserna (även lågprisflygen finns med). När jag väl har hittat en flight så brukar jag dubbelkolla på t.ex. skyscanner.se eller någon annan jämförelsesite. Checkar in gör jag alltid online så fort det är möjligt och jag kollar på seatguru.com för att kunna välja bästa platserna.

Hur långt innan man bör boka sina flygbiljetter är en miljonfråga, men jag tror ju tidigare desto bättre och för en långresa bokar jag oftast 3-4 månader innan själva resan. Vad gäller vår långresa nu är nästan alla flyg bokade, förutom de absolut sista då vi inte har något avbokningsskydd för dem eftersom de ligger mer än 90 dagar fram i tiden (se nedan).

flight over greenland

Från flygplanet på väg till Grönland.

Reseförsäkring & avbokningsskydd

Reseförsäkring är ett måste. 45 dagar gäller hemförsäkringen, sedan är det dags att ha skaffat sig en annan. Vi kör Europeiska Backup extended som reseförsäkring för långresan och har haft Gouda som försäkringsbolag under tiden vi har bott utomlands. Det är viktigt med en reseförsäkring som täcker nödvändiga kostnader för sjukvård utomlands (det blir fort dyrt!) och se till att jämföra villkoren mellan olika bolag innan du tecknar – det är stor skillnad på t.ex. egendomsskydd, tandvård etc.

Du vet säkert att du har en gratis reseförsäkring när du betalar med ditt Visa/Mastercard? Det kan vara värt att kolla upp vad som står i villkoren – vissa kreditkort ger försäkring i 30 dagar, medan andra ger i 60 eller 90 dagar. Vårt ICA Bankkort Plus ger både 90 dagars reseförsäkring och självriskreducering för hyrbil, på så sätt slipper vi lägga tusenlappar på den extra försäkringen när man hyr bil utomlands.

Boende

Jag bor gärna enkelt, så länge det är rent och fräscht. De första dagarna bokar jag i förväg, sedan går jag antingen runt och tittar eller bokar via Internet när jag väl är på plats och vet var jag vill bo.

Jag väjer boende efter läge och betyg, oftast letar jag på booking.com, hotels.com och hostelworld.com och kollar sedan betygen på Tripadvisor. Agoda.se är tydligen bra för boende i Asien, men det tillkommer ofta extra kostnader i deras utcheckningssteg vilket drar ner betyget.

Hostel eller hotell? Jag tycker knappt det är någon skillnad, jag har bott på hotell som är som sunkiga hostel och hostel vars privata rum är lika fina som på hotell. Ett privat dubbelrum på hostel kostar ofta lika mycket som två sängar i sovsalar på hostel, kan vara värt att titta på om man är två som reser.

ilha grande hotel

Störtskur på vackra Ilha Grande i Brasilien.

Budget

Alltid svårt att lägga en budget, men för backpacking är det bästa att google på daily cost/budget for “resmålet” och försöka skapa sig en bild om hur prisläget ligger. För en långresa i flera olika länder försöker jag göra en budget för varje land och stämma av efter hand så jag vet hur jag ligger till och om jag behöver hålla igen eller kan spendera lite extra på nästa ställe.

Packlista för långresa

Det är aldrig enkelt att packa för långresa, särskilt inte när resan innebär kall vår i Nya Zealand, svettiga dagar i 35-gradiga Tokyo och beachlife på Perhentian Islands men det finns några grejer som alltid följer med;

Öronproppar – skrikiga barn, festande engelsmän eller marschband på gatan är inga problem med öronproppar.
Kamera & gorillapod – alltid systemkameran med laddare, extra batteri och minneskort. Gorillapod är ett grymt stativ och dessutom packar jag alltid actionkameran och den vattentäta lilla Olympusen.
iPad – e-böcker är räddningen för långa, sega flygresor och lånas gratis på svenska bibliotek via nätet.
Powerbank – räddningen för iPads & mobiler när det inte finns någon eluttag i närheten och finns på t.ex. Kjell & co.
Första hjälpen – och tabletter för akuta magproblem, huvudvärk och åksjuka.

Här hittar du vår packlista för vår 3,5 veckors motorcykelresa i Chile & Argentina.

packning hojsemester

På väg till Patagonien/Chile & Argentina för 450 mils MC-körning.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close