Bygga altantak & soldäck – mer trädgårdsdesign!

Det här inlägget handlar om att bygga altantak & soldäck, jag tänkte visa lite bilder från vårt bygge samt bjuda på lite tankar och idéer. Min serie om trädgårdsdesign blev uppskattad och jag hoppas att du blir inspirerad att fixa i din egen trädgård!

altan inredning

Jag har ju redan skrivit om vikten att ha en plan och redan hösten 2013 när jag började rita vår trädgård var både altantak och soldäck med i tankarna och hamnade på ritningen. Sommaren 2014 byggde vi altantaket och våren 2015 blev soldäcket klart. Som sagt, allt behöver inte göras direkt men en plan håller ihop designen och gör att det inte blir plottrigt.

Att få ett tak över altanen gör stor skillnad. Man kan inreda, hänga tyger och gardiner och ha dynor och kuddar framme jämt – även när det ösregnar. Loungegrupper och uteplatser ser ju väldigt fina ut när de är fixade, men ser också väldigt tråkiga ut när alla dynor, filtar etc. är inplockade (och med vädret i Sverige måste man ju plocka in allt ganska ofta.) Dessutom blev det stor skillnad för oss att byta ut smidesstaketet med campingduken till ett ribbat trästaket, det gjorde stor skillnad för insynen och passade bättre ihop med resten av trädgården.

Soldäcket blev pricken över i:et. Insynsskydd i form av liggande ribbor, nedsänkta odlingslådor och triangulär form med kapade kanter. Ny, mer passande trappa och en rundad rabatt i anslutning till soldäcket gjorde att det smälte in mer i trädgården. Här står två stilrena solstolar och här minglas det samtidigt som vi grillar, perfekt yta för socialt häng på varma sommarkvällar!

Välj bra virke

Det är alltid värt att välja bra virke. Till vårt fasadbygge valde vi virke från Beijer (bäst pris och bra kvalitet), till altanen från Byggmax och Hornbach, lite beroende på vilka längder vi var ute efter. När du ska handla, tänk på att det är stor skillnad mellan planka och planka. Just på ribborna var det extremt stor kvalitetsskillnad, hos Byggmax valde vi bort säkert 80 % som var skeva och dåliga medan vi på Hornbach kunde plocka nästan alla ribbor vi höll i.

Vilken typ av altantak?

Det finns massor av olika typer av altantak – tunt plasttak eller kanalplast, genomskinligt eller frostat, tjockt eller tunt. Vi valde frostat för att slippa få direkt sol igenom taket och 16 mm kanalplast för att få det lite mer hållbart, men ändå inte helt isolerat (och därmed något billigare). Låt taket sticka ut en bit utanför själva altanen så slipper du få in massor av regn när det regnar.

Tänk på soldäckets form

Trädäck tenderar ofta att bli kvadratiska eller rektangulära – fyrkantiga på valfritt sätt. Se till att det händer något istället och anpassa soldäcket till trädgården med snygga former. Vi valde att göra vårt triangulärt med avkapade hörn – mer yta och de kapade hörnen gör att trallen kan användas hela vägen ut (den avkapade biten trall hade bara blivit oanvändbar ändå eftersom inget hade fått plats i det triangulära hörnet). Dessutom valde vi att göra en rundad rabatt i soldäckets avslutning för att mjuka upp, runda av och få en mer ombonad känsla.

Tips! Gör nedsänkta odlingslådor i trädäcket

Ett snyggt sätt att både bryta av trallen och kunna planera utan att behöva krukor är att göra inbyggda odlingslådor. Dessutom kan du då plantera saker som vill bo i riktig jord och inte funkar i kruka. Det finns olika sätt att göra på, bygg in en stor plastback eller liknande eller bara snickra “väggar” till odlingslådan som går ner under trallen så att rötterna kan fortsätta ner i jorden. Jag satte byggplast mot trädelarna så att fukten från jorden inte kontant ligger mot träet, men är trät impregnerat borde det hålla bra ändå. Sedan planterade vi vit och lila klematis som klättrar längs ribbstaketet och bryter av, riktigt fint när det blommar! Tips för växter till trädgården hittar du här.

Målat eller inte?

Det där med målat eller inte är alltid en fråga. Köper du impregnerat virke bör du vänta en sommar eller två så att fukten hinner försvinna innan du målar det, men köper du icke impregnerat måste du måla på en gång för att skydda träet. Med tanke på att vi har trärena ribbor ute i trädgården valde vi att låta staketet på altanen gå i samma omålade stil, men visst hade det varit lite snyggt att måla det vitt också? Kanske det får bli ett senare projekt!

Bygglov

Kolla upp vad som kräver bygglov. Vi höll altantaket under 15 kvm, vilket är max storlek för att slippa bygglov. Soldäcket är inte upphöjt mer än 10-15 cm och klarar sig därav också utan bygglov.

Vill du läsa mer? Fler inlägg i serien om trädgårdsdesign hittar du här:

Del 1 – Från plan till färdig trädgård

Del 2 – Så skissar och planerar du din trädgård

Del 3 – Välj rätt växter till trädgården

Del 4 – Mina bästa tips för att bygga, gräva och plantera

Trädgårdsbelysning – snyggt, billigt och enkelt att installera

Här är lite fler bilder på hur det ser ut på min altan

Bilder – altantaksbygget & byte av staket på altanen

gammal altan bygg i trädgård byggnation altantak byggnation altantak byggnation altantak inredning altan altan regn

Bilder – bygge av soldäck / trall

byggnation soldäck trall byggnation soldäck trall byggnation soldäck trall färdigt soldäck solstolar i regn

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close