Naturupplevelse eller storstadsmyller?

Jag älskar att resa, det kan du som har läst min blogg ett tag inte ha missat?

Resor, äventyr, utmaningar, nya platser och nya kulturer – det kan ju vara det bästa som finns! Helena har startat bloggserien #reseutmaning2016 och från hennes lista har Dryden skrivit ett inlägg om att välja: storstad eller natur?, ett inlägg som jag fastnade för. För det är ju ett val vi gör varje gång vi ska resa, vart vill vi?

nepal naturreservat

Naturen och jag är väldigt bra vänner. Att ta en promenad, sitta ute i solen eller springa på vårtorra vägar ger så mycket tillbaka, fyller på med energi. De delarna av naturen som man kan få även när man bor i stan.

Lite längre bort från staden kommer naturen närmre. Jag älskar bergen. Här är du på naturens villkor, så liten bland allt det stora, mäktiga. Här kan du inte köra på i ditt vanliga tempo, med dina vanliga förväntningar och krav. Nej, här får du snällt anpassa dig.

Vädret och förhållandena bestämmer vad du kan göra, vart du kan gå och när du kan göra det – och jag tror det är bra för oss. Back to basic, gilla läget, lita på dina egna beslut och anpassa dig. Vandra, cykla, springa, åka skidor. Sova under en magisk stjärnhimmel, så som stjärnhimlen bara ser ut när du är långt borta från stan.

white out kebnekaisenamche bazaar iguazu falls argentina stadnatur-6

Storstadens myller. Färger, ljud, dofter, människor. Bilar som tutar, alla kryddor som doftar på marknaden, elledningarna som ser ut som fågelbon och alla människor på väg någonstans. Häftigt, galet, intensivt!

Att åka till storstäder är härligt. Så mycket liv, så mycket kultur. Mat, människor, butiker. Mängder av restauranger, den härliga känslan av att ta en kaffe på ett torg och titta på allt runtikring.

Leta fram ett mysigt frukostställe i New York och ta en galet god bagel, att promenera i Bangkoks parker och titta på drakflygare eller att bara skrattande skaka på huvudet när du står mitt i Katmandu för att du inte alls förstår hur landet fungerar, men du gillar det ändå.

utsikt över central park katmandu  skylt broadway ny balkong utsikt new yorknew york vägar

När jag reser väljer jag alltid natur. Och städer. I en fördelning runt 85-15 % till naturens fördel. Ofta anländer jag till en stad, upptäcker den och är nöjd efter 3 dagar. Spenderar ett par veckor på resande fot till ständer, djungler eller berg för att avsluta med ett par dagar i staden jag flyger hem ifrån.

Precis likadant är det med strandliv och fina hotell med lyxigt poolområde för mig – ett par dagar räcker, gärna i slutet av en resa för att bara slappna av ett par dagar efter äventyr. Kommer du ihåg hur jag kände i höstas, efter att ha bott mitt i storstaden Barcelona ett par månader?

Perfekta kombon? Storstäder, natur, småstäder och stränder – det är konstrasterna som gör det, mina vänner!

Vill du läsa mer?

buenos airesperito moreno glaciär chile patagonia view

12 comments

 1. Wow, du lever min dröm. Genom dig får jag uppleva vad jag har missat. <3 Helt makalösa bilder. Tappar andan verkligen

  (Borttagen reklamlänk // Explorista)

 2. Vilka fantastiska bilder!! Jag väljer hellre natur än storstad. Storstad klarar jag bara i små doser, som om det tar mer energi än jag har. I naturen laddas batterierna.

 3. Vad roligt att hitta till din blogg. Helt fantastiska bilder!

  Jag behöver både natur och storstad. Har också bloggat om det (och de andra ämnena) i reseutmaningen. :)

  Ser för övrigt att du rest till Patagonien. Vad spännande! Just det resmålet är jag också nyfiken på. Underbart med massa ny reseinspiration!

 4. Jag håller med om det där med att man i naturen vackert får anpassa sig till den, man rår liksom inte på väder och naturkafter. Det är en häftig känsla att känna sig så liten men ändå välkommen. Skogen, bergen, floderna och haven gör som de vill, de struntar i om du är där eller inte. Träden och bergen står där de står och flyttar inte på sig i första taget, det känns tryggt på något sätt :)
  /Linnea i Bayern

 5. Jag vill också gärna ha en lagom kombo när jag reser, ifall det finns tid för det :) (man kanske inte hinner med så mycket natur under en weekend i en storstad)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close