Hyra campervan i Nya Zeeland – tips, råd & kostnader!

Är du sugen på att hyra campervan i Nya Zeeland? Vi, som väldigt många andra, valde att hyra en campervan (en skåpbil byggd som husbil på insidan) och på det sättet resa runt i den fantastiska naturen under 28 dagar – och det var bland det bästa jag har gjort!

Jag tror på att drömmar är till för att förverkliga och under 1,5 år var vi tjänstlediga från våra jobb och bodde under ett år i Barcelona, på skidort i Österrike och i kitesurfparadiset Tarifa. Sista 4,5 månaderna reste vi runt i Asien (Japan, Perhentian Islands, Singapore, Bali, Vietnam, Kambodja, Laos, Indien och Sri Lanka, varav våra 28 dagar på Nya Zeeland var en del av resan!

Älsk på att bo enkelt mitt ute i naturen och ändå ha alla bekvämligheter som man behöver. Jag har ju skrivit tre inlägg om Nya Zeeland hittills men valt att ta just campervanfrågorna separat så nu kör vi!

Tips för att hyra campervan / husbil i Nya Zeeland

campervan i nya zeeland

När ska man åka?

Vi valde att åka till NZ från 6 september och 28 dagar framåt. Fördelarna var många! Det var lågsäsong hos uthyrarna vilket gör priset betydligt lägre och det var heller aldrig fullt på campingplatser eller freedom camping spots. Lågsäsongen gjorde också att det var lite trafik vilket var skönt, det är ju ändå vänstertrafik och jättebil vi pratar om…!

Vädermässigt hade vi 5 grader och regn när vi landade, som nästa dag byttes mot sol och 15-20 grader – vilket höll i sig 18 dagar i sträck. Nätterna gick ner mot ett par plusgrader när det var som kallast och då är det lite kyligt i bilen om man, som vi, inte har värmen igång när man sover. Dagarna var fantastiska, perfekt väder för trekking och andra aktiviteter och näst intill sommarvärme. Dessutom var det väldigt vackert med rosa körsbärsträd och nygröna blad på träden.

Vilken uthyrare?

Det finns en uppsjö av uthyrare om man ska hyra campervan i Nya Zeeland och det viktigaste är att jämföra flera olika och kolla noga i villkoren vad som ingår. Försäkringar, valuta- och kreditkortskostnader, extra förare, extra utrustning etc. kan snabbt bli dyrt med det billigaste bolaget och när tillvalen är gjorda bli dyrare än premiumbolaget. Vi hyrde från Apollo.

Vilken bil – värme, storlek, toalett?

Vi valde att hyra en stor campervan för två personer, Apollo Euro Tourer, vilket motsvarade en lång Mercedes Sprinter eller liknande. Allt funkade väldigt bra, förutom just kreditkort- och valutapåslag som blev en kostnad vi inte hade räknat med, se mer under nästnästa punkt.

Vår bil hade kök med kylskåp/frys, vask & kran, tre plattor, fläkt och micro, toalett med varmvattendusch, ett bord med soffa fram och en stor dubbelsäng med TV bak som kunde bäddas upp till två större soffor. Täcken, lakan & handdukar ingick.

Vi hade gasuppvärmning (som vi valde att inte använda på natten av säkerhetsskäl) samt en elfläkt vi kunde ha igång när bilen var inkopplad mot el på campingplatser. Duschvattnet värmdes upp med gas på ca 20 min och räckte till två duschar. Det var grymt skönt med toa & dusch de dagarna vädret inte var så kul ute, att ha en stor bil och slippa gå ut var guld värt!

Vi körde ca 500 mil och valde en dieselbil då det gav bättre totalekonomi. Bilen hade ett hushållsbatteri som lätt räckte tre dagar, men så länge strömmen inte var inkopplade funkade inte eluttag, micro, TV etc. utan bara belysningen, vattenpumpar och kyl/frys.

apollo euro tourer 2-berth kök apollo euro tourer 2-berth

Hur funkar det med gas, vatten & toa?

Bilen hade färskvattentank som vi fyllde på med vattenslangen som följde med bilen. Sedan fanns det en grey water-tank för vask- och duschvatten samt att toaletten hade en egen black water-tank.

Vatten fyllde vi på och tömde varannan/var tredje dag med tillhörande slang och toaletten var en kassett som tömdes var tredje dag. Att tömma och fylla på färskvatten är oftast gratis och lättillgängligt längs med vägen på mackar eller i städer och byar.

Gasen är i 4 kg eller 8 kg-behållare och de antingen byts ut eller fylls på längs vägen på mackar.

toilet apollo euro tourer 2-berth

Vad kostar det?

Våra 28 dagar på lågsäsong kostade 1 667 NZD, vilket är motsvarande 10 500 kr inkl. en gastub. Utöver det tillkom ca 3 kr/mil i RUC som betalades till uthyraren eftersom vi hyrde dieselbil, försäkring för 2500 kr och hyra av campingstolar för nån hundring. Extra förare ingick.

Även om det tillkom en kostnad för RUC så står soppakostnaderna för en stor del av budgeten och genom att välja en dieselbil som drog knappt en liter milen blev milkostnaden ändå hälften jämfört med en bensinbil.

Apollo tog 3 % i valutapåslag och eftersom depositen låg på 5000 NZD, över 31 000 SEK, blev valutapåslagsavgiften som vi fick betala över 1000 kr, samt ytterligare samma avgift på 1000 kr när de satte tillbaka pengarna – en dyr historia! Vanligtvis reserveras ju bara depositpengarna och då blir det ingen avgift, men här drogs de och sattes tillbaka. Vet inte hur de andra uthyrarna gör, men det är värt att kolla upp. Tänk på att depositen är hög och man måste kunna ligga ute med de pengarna.

Behöver man försäkring?

Ja, men vi valde att teckna en separat försäkring hos Questor Insurance för husbil som var billigare än Apollos egen försäkring som skulle ha kostat mer än bilhyran. Om du ska hyra campervan i Nya Zeeland, kolla noga att du har en försäkring som täcker husbil – de försäkringarna man får på t.ex. kreditkort täcker inte.

Får man campa i naturen?

Ja!! Vi hade hört att det var svårt med freedom campings nu för tiden och det sa även uthyraren, men det var absolut inga problem. Vi bodde på campingplats ungefär var tredje natt för att ladda upp bilens husbatteri och lyxa med långdusch & full värme på natten, men de finaste platserna var absolut de i naturen. På ett fåtal ställen, oftast i städer, får man inte campa men det är väl utmärkt med skyltar.

Men – du måste ha en bil med toalett för att få freedom-campa, annars måste du bo på platser som har toalett.

campervan i nya zeeland

Freedom camping mitt i naturen – helt ensamma och magisk utsikt!

Några andra tips?

Med appen Campermate hittar man allt ifrån gaspåfyllningsställen, campingplatser, information om billig soppa och vackra platser att besöka. Ladda hem och använd om du ska till NZ – folk kommenterar nästan varje dag på olika platser så informationen är alltid aktuell.

Totalkostnad för 28 dagar i Nya Zeeland med campervan

Vi la ca 25 000 kr för allt på NZ (bilhyra, försäkring, färja mellan syd- och nordön 2 500 kr, diesel, RUC, alla aktiviteter, campingkostnader, mat etc.). Det enda som inte är inkluderat är flygbiljetter.

Vi lagade all mat själva, körde 500 mil, gjorde en del aktiviteter men långt ifrån många som kostade pengar och bodde på camping ungefär var tredje natt (2-300 kr/natt med el).

Ta siffrorna med en nypa salt, det kan diffa någon tusenlapp hit eller dit och dessutom spelar ju valutavärdet in. För fyra veckor var det helt klart värt att hyra campervan i Nya Zeeland, inte så stora kostnader och himla mycket upplevelser för pengarna!

apollo euro tourer 2-berth apollo euro tourer 2-berth inside campervan apollo euro tourer 2-berth

6 comments

  1. Vilket bra inlägg! Vi hyrde husbil på NZ för längesen och det var en fantastisk resa! Vi får den här typen av frågor ibland men kan inte svara så detaljerar eftersom vi var på NZ innan bloggen … Får hänvisa hit istället ;) Hälsningar från Tallinn!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close