Är det svårt att kitesurfa? Del 2

Är det svårt att kitesurfa? är nog den vanligaste frågan jag får. Som alla sporter kräver det ju lite upplärning och träning – men man lär sig fort och får mycket effektiv övningstid när man är ute. Förra veckan skrev jag om vad kitesurfing är, om kitesurf är farligt och hur man lär sig kitesurfa, och det här inlägget är en fortsättning – det finns ju så himla mycket att prata om när det gäller den här sjukt roliga sporten!

Är det svårt att kitesurfa?

Nej, egentligen inte. Jag skulle säga att det kan kännas lite svårt i början – men sedan ganska lätt att komma upp till en vettig nivå och lätt att bli bra. Till skillnad från vanlig vågsurf är kitesurf lite svårare att komma igång med – det krävs mer teori och mer utrustning. Men – när du väl har kommit över första steget kommer din utvecklingskurva att vara betydligt brantare och jämfört med vågsurf kommer du snabbare att bli självständig och kontrollerad i vattnet.

En stor skillnad är att när du kitesurfar så kör du hela tiden det blåser – om du är ute en timme så kör du aktivt en timme, ingen väntan på vågor eller paddande fram och tillbaka, vilket gör att du snabbare lär dig eftersom du får mer övningstid. Såhär kan en dag på vattnet se ut!

Lära sig kitesurfa

Hur lång tid tar det att lära sig kitesurfa?

Här skriver jag om hur jag bäst tycker att man lär sig kitesurfa. Jag skulle säga att det viktigaste är att se till att få lite kontinuitet i början, gärna minst en vecka eller två på kitecamp så att du känner att du blir självständig, kan ta dig upp på brädan och köra åt båda hållen. Efter det kan du själv ge dig ut och öva på en strand med andra kiteare, även om du inte har en kompis med dig.

Efter 2-3 dagar kan du ta dig upp på brädan, efter ytterligare ett par dagar köra åt båda hållen och ett par, tre dagar efter det ta dig upwind – men hey, allt beror på hur lätt du har att lära, hur envis du är, hur förhållandena ser ut etc.! Oavsett – totally worth the time och så himla kul även under tiden man lär sig!

Lära sig kitesurfa

Vilken utrustning behöver man?

Det finns olika inriktningar inom kite – surfa på vågor (wave), racing, hoppa (freestyle, wakestyle, big air…) och därav också olika brädor och kitemodeller. Oftast börjar man med en twintip-bräda runt 140 cm, två kites med bom i olika storlekar beroende på din vikt/längd, en sele, en våtdräkt och en pump till kiten (och eventuellt hjälm och impact vest). En kitesurfutrustning med 1-2 beg. kites, ny bräda, ny sele och ny våtdräkt går på 10-15 000 kr.

Jämfört med vindsurf eller vågsurf som är lite omständigt med stor utrustning är kite smidigt – här packar du ihop dina kites i en ryggsäck, tar en kasse över axeln med sele, våtdräkt och pump och din bräda under armen – sen är du good to go!

Vilken utrustning för kitesurf?

Var kitesurfar man & hur mycket vind behövs?

När man kitesurfar vill man ha mellan ungefär 6-15 m/s, och onshore eller side-onshorevind så att du blåser in till stranden om något skulle gå fel. Man kan också surfa på offshorevind, men eftersom du inte vill blåsa ut till havs om du får problem brukar man då ha säkerhetsbåt till hands som kan plocka upp dig om något går fel.

Enklast om man är nybörjare är en stor sandstrand – linorna är 20-25 meter och du vill kunna ha plats runtomkring dig så att det inte finns risk att kiten kan fastna i träd, stolpar, skyltar eller liknande. Höft/midjedjupt vatten brukar vara rekommenderat – grundare än så tycker jag ger för hög skaderisk och plattvatten är enklare än vågor när du är ny. På västkusten finns många fina spots runt Varberg och Falkenberg.

När du är en lite mer van kitesurfare finns det flera ställen som funkar, så länge det finns en bra plats att launcha/landa kiten och ta sig ut i vattnet. Vissa vill ha plattvatten för att hoppa och göra trick, medan andra älskar vågor. Norr om Göteborg finns också många fina spots för lite mer vana kitesurfare.

explorista kitesurfare

Hur ofta kan man kitesurfa i Sverige?

En himla svår fråga att svara på – som med alla andra sporter där det handlar om väder. Hösten och våren har generellt sett mer vind har jag hört – men jag tycker att jag har fått massor av bra sessions under sommaren. Det kan vara flera veckor med bra vind och möjlighet att kitesurfa flera gånger i veckan, eller så kan det vara ett par veckor helt utan vind. Fördelen: vindfria dagar är det nice att hänga på stranden – vindfyllda dagar är det inte så kul att hänga på stranden men grymt kul att kitesurfa!

Det funkar bra att surfa näst intill året runt med rätt utrustning. Från våren och fram till nyår funkar det bra med en mellantjock våtdräkt så länge du också har handskar, skor och huva – i vattnet är det helt ok, det kallaste är att byta om sen!

explorista lära sig kitesurfa

Sammanfattningsvis då, är det svårt att kitesurfa? Nej, men boka ett kitecamp eller ta en kurs och se till att du har möjlighet att lägga ett par veckor med många kitesessions – kontinuitet är ledordet för allt lärande. Men det är så värt – för det är en himla rolig sport med massor av utmaningar, härliga människor, långa dagar på stranden och många high fives längs vägen när du lär dig nya grejer!

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

kitesurf explorista

5 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close