Föräldralediga i ett och ett halvt år, klart vi ska resa utomlands med vår bebis under föräldraledigheten! Att vara föräldraledig handlar ju om att ta hand om sitt barn – men det gör man ju lika bra oavsett var man är någonstans. Hemma i huset, i campervanen eller på resande fot.
Äventyr, resande och vanlife går precis lika bra med bebis & barn!
Vår inställning till livet har inte ändrats för att vi har fått barn. Vi älskar äventyr och upplevelser, och det går absolut lika bra med barn. Och när vi får möjlighet att vara lediga på det här sättet vill vi göra det på allra bästa sätt. På ett sätt som får oss alla att må bra, komma närmre varandra och skapa minnen ihop.
För oss har det varit viktigt att fokus ligger på barnen, att deras behov alltid går först. Att de får kärlek och trygghet, lugn och ro, inte behöver sitta för länge i bilen, får lagom med intryck och får sina vaccin och läkarkontroller. Men det ena behöver inte utesluta det andra, och vi har valt att lägga en stor del av vår föräldraledighet på resande fot.
Första föräldraledigheten reste vi med vår campervan i Europa och Norge, hyrde en RV och reste 2 månader längst USAs västkust och bodde i Åre. Nu är vi föräldralediga igen med vår andra son (och första med såklart!) och vi räknar med 3-4 månaders vanlife i Europa, en dryg månad i Thailand och en vinter i Åre. Och kanske en sväng till Island och Norge sen med?
Och vill du hänga med på Instagram så kan du följa mig på @explorista_se !
Hur funkar det att resa utomlands med baby?
Själva resandet är ju inte så komplicerat, det är ju ungefär samma med bebis som utan. Man får ta det lite på barnets villkor – lite långsammare, lite andra typer av aktiviteter. Att flyga har inte varit några som helst problem, och att leva i vanen är ju ungefär som att leva hemma, fast betydligt trängre. Bebisar är ju oftast nöjda när de får sina behov uppfyllda och att ha båda sina föräldrar runt sig hela dagarna på typ 8 kvm är väl drömmen för en baby?
Vi har valt att resa med våra barn till “säkra” destinationer, där det inte finns konstiga sjukdomar, där det är civiliserat och säkert att resa och där vi lätt kan få tag på kvalificerad sjukvård och kommunicera på engelska om det skulle behövas. Större delen av Europa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland känns som den typen av destinationer, och sen finns det säkert fler. Här kan du läsa om vår plan för vår första föräldraledighet, och här kan du läsa om planen för den andra!
Hur delar ni upp föräldraledigheten?
Första ledigheten delade vi upp 50/50 – jag var hemma första sex månaderna och min man jobbade. För let’s face it – man gör inga jorden runt-resor när man är nyförlöst och med en nyfödd baby. Andra sex månaderna var vi föräldralediga tillsammans, och tredje sex månaderna (efter att tiny fyller ett år) var min man föräldraledig och jag jobbade (utomlands).
Andra ledigheten har jag själv varit ledig första två månaderna och min man jobbade. Sen gick vi båda på föräldraledighet och kommer att vara lediga sju månader ihop. Sedan börjar jag jobba ett par dagar i veckan medan mannen är helt ledig, och efter det tar vi ett par månader helt ledigt ihop igen. Sen går jag på heltidsjobb och mannen är ledig ett par-tre månader till – han är totalt ledig 14 månader och jag 11 månader heltid + 4 månader deltid.
Hur får man råd att resa under föräldraledigheten?
Generellt sett så har vi sett till att ha väldigt låga kostnader i livet för att ha råd med resor och äventyr, det är lite av vår grundfilosofi. Vi bor i ett kostnadseffektivt hus, konsumerar inte särskilt mycket, sparar mycket pengar varje månad och ser till att spara långsiktigt till både pension och för att ha råd med längre äventyr och kortare resor.
Här kan du läsa mer om hur jag tänker kring ekonomi och om att växa mina pengar, och hur vi gör rent praktiskt med olika typer av investeringar och sparanden.
Att vara föräldraledig blir såklart en stor skillnad i inflödet av pengar, men eftersom en stor del av vår inkomst går till sparande så minskar vi framförallt på vårt sparande under den här tiden. Vissa arbetsplatser har bra avtal där föräldrapenningen “toppas upp” till t.ex. 90% av lönen – så kolla noggrant vad som gäller för dig och hur det blir bäst. Min man har en högre inkomst än mig, men han har också betydligt bättre avtal när han är föräldraledig och får ut mycket mer pengar.
Men, den största grejen är just att vi har sparat tidigare. Vi sparar till äventyr, så att vi har möjlighet att vara helt lediga och resa i ett helt år var femte-sjätte år – och det är dessa pengar som nu gör att vi kan göra grymma resor under vår föräldraledighet. Om vi bara skulle vara föräldralediga hemma skulle vi mer eller mindre klara oss på en lön.
Dessutom väljer vi att hyra ut vårt hus, och det ger oss en bra intäkt som kan täcka andra kostnader under tiden vi är iväg.
Hur funkar det med föräldrapenning och Försäkringskassan?
Nedan är lite riktlinjer, men kontrollera alltid med Försäkringskassan gällande just ditt fall.
- Under första 18 månaderna kan man vara helt ledig utan att ta ut föräldrapenning. Vill båda ta ut föräldrapenning har man 30 dagar man kan ta ut tillsammans under första året, men om inte båda tar ut föräldrapenningsdagar samtidigt (d.v.s. är föräldraledig utan inkomst) kan man vara lediga ihop.
- Du får ta ut föräldrapenning och barnbidrag upp till sex månader utomlands (ref. Utomlands med barn).
- När barnet är ett år måste man antingen ta ut 5 av 7 föräldradagar (föräldrapenning) eller jobba för att skydda sitt SGI.
Hur gör ni med BVC, läkarkontroller & vaccin?
Under de första 5 månaderna får barn flera vaccin, och vill man resa under föräldraledigheten är det bäst att vänta tills barnet hinner få dessa vaccin och har ett bättre skydd mot sjukdomar. Nästa dos är vid 12 månader, och alla dessa ser vi till att våra barn får – vi ser helt enkelt till att vara hemma i Sverige vid dessa tidpunkter.
Mässlingsvaccinet ges vid 18 månader, och rekommenderas att ges som tidigast vid 9 månader (då behövs också en påfyllningsdos senare). Första sonen fick det vid 12 månader, och vi kommer att ge det vid 6 månader till lillkillen då vi kommer att resa till destinationer där det behövs.
Fram till sex månader är det mycket BVC-kontroller, men sen är det varannan månad fram till 1 år och sen är nästa vid 1,5 år. Vi ser till att få till alla läkarkontroller, och sen har vi telefonkontakt med BVC vid behov under resan. När vi är i Sverige tittar vi in hos BVC för vägning, mätning och samtal.
Vi ser det som en fantastisk möjlighet att resa under föräldraledigheten, att skapa minnen ihop och att utvecklas som familj. Och visst kommer våra killar troligtvis inte komma ihåg alla resor – men sättet att leva på blir en del av deras uppväxt och de utvecklas genom att spendera tid utomhus, få många upplevelser och inte alltid ha samma inrutade rutiner som vi förmodligen skulle haft hemma.
Häng gärna med på våra resor på Insta @explorista_se , fråga på och kommentera här under och klicka gärna på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg så blir jag glad!
Jättebra text! Inspirerande och informativ på samma gång! 😀
Tack, vad kul att höra att du gillade den! :)
Otroligt bra inlägg. Tack för att du öppnar upp om olika lösningar och sätt att leva på utan att tillhöra den grå massan. Ni inspirerar verkligen!
Åhh, tack, vad kul att höra! :) Det finns ju alla möjligheter, gäller bara att ta vara på dem om man vill.
Jag tycker det känns lite dubbelt. Ni har haft barn i några månader och vet ju ingenting om föräldralivet eller hur ert barn kommer att ha för behov ännu ?
Det är häftigt med äventyr men har ni inre ro att slå er ner hemma och bara vara hemma och leva ?
Fast hos mig finns det inget “bara vara hemma och leva” – det här är ju mitt liv? Att resa, att hitta på grejer, att åka på äventyr. Jag har inget end game “att slå mig till ro på en plats”, det är inget jag någonsin har letat eller längtat efter och det är inget jag kommer att göra. I perioder, visst. Vill vi ta det lugnt på en plats i x antal år så gör vi det, det har vi ju gjort innan och det kommer hända igen.
Vi har 7 månaders erfarenhet av att vara föräldrar och det är inte så länge – men berätta gärna, vad är det vi inte vet om föräldralivet? Vi vet vad vår lille har för behov nu och vi ser till att han får dem uppfyllda, sen får vi ju justera efter hans behov – de ändras ju vecka för vecka så vem vet vad han har för behov om 5 år? Fast det tror jag ingen har, vare sig man reser med sina barn eller inte?