Att resa med bebis under föräldraledigheten

Föräldralediga i ett och ett halvt år, klart vi ska resa utomlands med vår bebis under föräldraledigheten! Att vara föräldraledig handlar ju om att ta hand om sitt barn – men det gör man ju lika bra oavsett var man är någonstans. Hemma i huset, i campervanen eller på resande fot.

Utelunch

Äventyr, resande och vanlife går precis lika bra med bebis & barn!

Vår inställning till livet har inte ändrats för att vi har fått barn. Vi älskar äventyr och upplevelser, och det går absolut lika bra med barn. Och när vi får möjlighet att vara lediga på det här sättet vill vi göra det på allra bästa sätt. På ett sätt som får oss alla att må bra, komma närmre varandra och skapa minnen ihop.

För oss har det varit viktigt att fokus ligger på tiny, att hans behov alltid går först. Att han får kärlek och trygghet, lugn och ro, inte behöver sitta för länge i bilen, får lagom med intryck och får sina vaccin och läkarkontroller. Men det ena behöver inte utesluta det andra, och vi har valt att lägga en stor del av vår föräldraledighet på resande fot.

Här i bloggen kan du hålla dig uppdaterad på var vi är just nu (Norge, fjällen & Åre) – och var vi ska näst (Kanada & USA med husbil till att börja med, sen kanske Australien i campervan och södra Europa för kitesurf, downhill och vandring?)!

Och vill du hänga med på Instagram så kan du följa mig på @explorista_se !

Resa under föräldraledighet med bebis - här är vi och vandrar i Norge!

Hur funkar det att resa utomlands med baby?

Själva resandet är ju inte så komplicerat, det är ju ungefär samma med bebis som utan. Man får ta det lite på barnets villkor – lite långsammare, lite andra typer av aktiviteter. Att flyga har inte varit några som helst problem, och att leva i vanen är ju ungefär som att leva hemma, fast betydligt trängre. Bebisar är ju oftast nöjda när de får sina behov uppfyllda och att ha båda sina föräldrar runt sig hela dagarna på typ 8 kvm är väl drömmen för en baby?

Vi har valt att resa med vår bebis till “säkra” destinationer, där det inte finns konstiga sjukdomar, där det är civiliserat och säkert att resa och där vi lätt kan få tag på kvalificerad sjukvård och kommunicera på engelska om det skulle behövas. Större delen av Europa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland känns som den typen av destinationer, och sen finns det säkert fler. Här kan du läsa om vår plan!

Resa utomlands under föräldraledighet med bebis går super!

Hur delar ni upp föräldraledigheten?

Vi har valt att dela upp föräldraledigheten 50/50 – jag har varit hemma första sex månaderna och min man har jobbat. För let’s face it – man gör inga jorden runt-resor när man är nyförlöst och med en nyfödd baby.

Andra sex månaderna är vi föräldralediga tillsammans, och tredje sex månaderna (efter att tiny fyller ett år) är min man föräldraledig och jag jobbar (utomlands).

Hur får man råd att resa under föräldraledigheten?

Generellt sett så har vi sett till att ha väldigt låga kostnader i livet för att ha råd med resor och äventyr, det är lite av vår grundfilosofi. Vi bor i ett kostnadseffektivt hus, konsumerar inte särskilt mycket, sparar mycket pengar varje månad och ser till att spara långsiktigt till både pension och för att ha råd med längre äventyr och kortare resor.

Här kan du läsa mer om hur jag tänker kring ekonomi och om att växa mina pengar, och hur vi gör rent praktiskt med olika typer av investeringar och sparanden.

Att vara föräldraledig blir såklart en stor skillnad i inflödet av pengar, men eftersom en stor del av vår inkomst går till sparande så minskar vi framförallt på vårt sparande under den här tiden. Vissa arbetsplatser har bra avtal där föräldrapenningen “toppas upp” till t.ex. 90% av lönen – så kolla noggrant vad som gäller för dig och hur det blir bäst. Min man har en högre inkomst än mig, men han har också betydligt bättre avtal när han är föräldraledig och får ut mycket mer pengar.

Men, den största grejen är just att vi har sparat tidigare. Vi sparar till äventyr, så att vi har möjlighet att vara helt lediga och resa i ett helt år var femte-sjätte år – och det är dessa pengar som nu gör att vi kan göra grymma resor under vår föräldraledighet. Om vi bara skulle vara föräldralediga hemma skulle vi mer eller mindre klara oss på en lön.

Dessutom väljer vi att hyra ut vårt hus, och det ger oss en bra intäkt som kan täcka andra kostnader under tiden vi är iväg.

Resa under föräldraledighet med bebis - äventyrsresande är vår grej!

Hur funkar det med föräldrapenning och Försäkringskassan?

Nedan är lite riktlinjer, men kontrollera alltid med Försäkringskassan gällande just ditt fall.

 • Under första 18 månaderna kan man vara helt ledig utan att ta ut föräldrapenning. Vill båda ta ut föräldrapenning har man 30 dagar man kan ta ut tillsammans under första året, men om inte båda tar ut föräldrapenningsdagar samtidigt (d.v.s. är föräldraledig utan inkomst) kan man vara lediga ihop.
 • Du får ta ut föräldrapenning om du är försäkrad i Sverige och barnet är bosatt i Sverige eller bor inom EU/EES eller Schweiz, och du räknas som försäkrad i Sverige om du inte är utomlands längre än ett år (ref. Vägledning för föräldrapennig).
 • När barnet är ett år måste man antingen ta ut 5 av 7 föräldradagar (föräldrapenning) eller jobba för att skydda sitt SGI.

Hur gör ni med BVC, läkarkontroller & vaccin?

Under de första 5 månaderna får barn flera vaccin, och vill man resa under föräldraledigheten är det bäst att vänta tills barnet hinner få dessa vaccin och har ett bättre skydd mot sjukdomar. Alla dessa har han fått, och vid 12 månader är det en påfyllningsdos som vi också kommer se till att vara hemma i Sverige för att få.

Mässlingsvaccinet ges vid 18 månader, och rekommenderas att ges som tidigast vid 9 månader (då behövs också en påfyllningsdos senare). Vi har fått rekommendationen att ge honom det redan vid 9 månader vilket vi planerar att göra då vi kommer att vara mycket på resande fot innan han blir 1,5 år.

Fram till sex månader är det mycket BVC-kontroller, men sen är det varannan månad fram till 1 år och sen är nästa vid 1,5 år. Tiny hann med läkarkontrollen vid sex månader, och sen har vi telefonkontakt med BVC vid behov under resan. När vi är i Sverige, vid ca 10 månader och vid 1 år så tittar vi in hos BVC.

Resa med bebis Explorista med bebis i skogen

Vi ser det som en fantastisk möjlighet att resa under föräldraledigheten, att skapa minnen ihop och att utvecklas som familj. Och visst kommer tiny inte komma ihåg alla resor – men sättet att leva på blir en del av hans uppväxt och han utvecklas genom att spendera tid utomhus, få många upplevelser och inte alltid ha samma inrutade rutiner som vi förmodligen skulle haft hemma.

Vill du ha mina bästa tips om att resa med bebis/barn på flyg, i bil och i campervan eller husbil så kolla det här inlägget!

Häng gärna med på vår resa på Insta @explorista_se , fråga på och kommentera här under och klicka gärna på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg så blir jag glad!

Explorista baby

 

6 comments

 1. Otroligt bra inlägg. Tack för att du öppnar upp om olika lösningar och sätt att leva på utan att tillhöra den grå massan. Ni inspirerar verkligen!

 2. Jag tycker det känns lite dubbelt. Ni har haft barn i några månader och vet ju ingenting om föräldralivet eller hur ert barn kommer att ha för behov ännu ?
  Det är häftigt med äventyr men har ni inre ro att slå er ner hemma och bara vara hemma och leva ?

  1. Fast hos mig finns det inget “bara vara hemma och leva” – det här är ju mitt liv? Att resa, att hitta på grejer, att åka på äventyr. Jag har inget end game “att slå mig till ro på en plats”, det är inget jag någonsin har letat eller längtat efter och det är inget jag kommer att göra. I perioder, visst. Vill vi ta det lugnt på en plats i x antal år så gör vi det, det har vi ju gjort innan och det kommer hända igen.

   Vi har 7 månaders erfarenhet av att vara föräldrar och det är inte så länge – men berätta gärna, vad är det vi inte vet om föräldralivet? Vi vet vad vår lille har för behov nu och vi ser till att han får dem uppfyllda, sen får vi ju justera efter hans behov – de ändras ju vecka för vecka så vem vet vad han har för behov om 5 år? Fast det tror jag ingen har, vare sig man reser med sina barn eller inte?

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close