Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det? Del 1 av 4

Många undrar över kitesurf – hur kommer man igång, vad kostar det och vilken utrustning behövs? Här hittar du andra inlägg om att börja kitesurfa med svar på alla de vanligaste frågorna, och i det här inlägget ska vi börja snacka utrustning!

kitetjej explorista

Nybörjarutrustning för kitesurf

För att komma igång med kitesurf behöver du en sele, en bräda, en våtdräkt (iaf i Sverige och kallare vatten) och minst en, men helst två kites. Du kan hitta en begagnad utrustning i vettigt skick från ca 10 000 kr med en kite, och mellan 12-15 000 kr om du vill ha två kites.

kitetjej explorista

Vilken kite ska jag köpa?

Olika kitemodeller, vad ska jag välja?

Kites finns i olika modeller och storlekar. När det gäller kitemodeller finns det delta, bow, C, hybrid, foil…här kan du läsa mer i detalj om olika kitemodeller.

För att göra det enkelt: du vill ha en kite med uppblåsbar leading edge (den svarta sidan som ligger mot sanden på bilden nedan) och de flesta märken har instegsmodeller, börja med dessa och läs på om kiten du vill köpa. Det jag skulle råda dig att undvika är C-kites som är mer för freestyle riders (svårare att få upp i luften igen när du har tappat den i vattnet och snabbare att flyga) samt foil kites som inte har uppblåsbar leading edge och används av erfarna kitesurfare när det är svag vind.

kite, utrustning för kitesurf

Vilken storlek på kite ska jag ha?

När det blåser mindre har man en större kite, och tvärtom. Givetvis beror också ditt val av kitestorlek på hur mycket du väger, en lättare person bör ha en mindre kite vid samma vindförhållanden än en tyngre person. Kitestorlekar mäts i kvadratmeter, och finns i storlekar mellan ca 6-15 m2, och en mindre kite flyger och svänger snabbare än en större.

Vilken kitestorlek du ska välja beror på var du oftast ska kitesurfa. I Sverige är det sällan superstark vind, men t.ex. i Tarifa är levante-vinden väldigt stark och för de olika platserna behövs olika kites – därav har de flesta 2-3 kites att välja mellan. Jag är 172 cm/60-65 kg och min första, och mest använda kite, är en 10,5 m2. När vinden är lite svagare går jag upp till en 12 m2, och när det är riktigt starka vindar kör jag på en 7 m2.

En optimal kombination för någon runt 60-80 kg i Sverige brukar vara 9m2 eller 10 m2 + 12 m2 (och om du ska köpa en tredje så köp en 7 m2), då klarar man de flesta vindförhållanden. 7 är sällan man använder i Sverige, men den är välanvänd i t.ex. Tarifa. Om du ska till t.x. Zanzibar brukar man behöva större kites, upp mot 14 m2.

Bom & linor till kiten

Ofta, men inte alltid, när du köper en kite får du med en bom, eller bar som det kallas på engelska. En bom består av 20-25 meter långa linor som kopplas in på kiten, en bom du håller i och styr kitens kraft och riktning med, en releasefunktion och en chicken loop som du kopplar fast i kroken i din sele.

kitesurfutrustning

Det finns olika typer av releasefunktioner, men alla fungerar på ungefär samma sätt; de kopplar loss bommen och kiten så att kiten tappar all sin kraft, men att den fortfarande hänger kvar i en lina så att den inte blåser iväg och riskerar att skada andra.

Om du inte får med en bom till din kite, kolla att bommen du sedan köper verkligen passar din kite. De kan ha olika längder på linor och olika typer av inkopplingar, så dubbelkolla med din kitebutik om du är osäker. Det säkraste är att köpa en bom som är samma märke som kiten.

Det var allt för den här gången – om någon vecka kommer fler inlägg om utrustning för kitesurf – som att välja sele, bräda, våtdräkt och vad du ska titta på när du köper begagnad utrustning.

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close