Toalett & dusch i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 9

Hur ska man tänka kring toalett & dusch i campervan? När vi bestämde oss för att bygga en campervan var ett av kraven att det skulle vara enklare/bättre än att sticka ut med tält. Jag älskar att tälta och gör det gärna året runt, så för att berättiga att lägga en hel del pengar och tid på att bygga en van så blev toalett ett krav. Att få bekvämligheten att slippa gå ut i regn och rusk för att behöva kissa, så himla värt!

Dusch i campervan

Eftersom vi kitesurfar, cyklar mountainbike och andra aktiva grejer var det skönt att skaffa en dusch – men i vår första bil hade det blivit alldeles för trångt att bygga ett våtrum eftersom den var endast är 5,4 meter lång och dessutom hade en fast säng.

kampa geyser dusch till campervan

Vi tittade på två olika alternativ, antingen en genomströmningsvärmare som värms av gas som man vanligtvis monterar i t.ex. sommarstugor eller en integrerad värmare. Vi hade egentligen bestämt oss för att köpa en genomströmningsvärmare från Jula i kombination med en vattenpump, men sedan hittade vi ett annat alternativ: Kampa Geyser.

Kampa Geyser är en kubformad liten gasvärme-dusch med allt integrerat – pump, duschhandtag, slangar osv. och den hade fått väldigt bra kritik. Dessutom är en smidig och portabel, så vi beställde en sådan och är supernöjda.

Man kopplar på en gastub som värmer upp vattnet, och sedan kan du reglera både värme och vattenflöde. Från början fick vi inte upp någon värme – men efter att ha läst manualen så insåg vi att man var tvungen att ha fullt flöde på vattnet genom duschmunstycket när man slog på duschen, och sedan har den funkat super. Enkel att ta upp och ner, lätt att starta och allt bara funkar – precis som man vill.

Flödet är 2.5 liter per minut, tillräckligt mycket för att skölja både schampoo och balsam ut ett långt hår, men fortfarande så långsamt att man inte slösar vatten – vi gör av med 10-15 liter totalt när vi tar varsin dusch.

kampa geyser dusch till campervan

Den är inte fast monterad i vanen, men står uppställd längst bak i vanen och fastspänd med spännband. Det, i kombination med att vi har en dunk som alltid står fastspänd i garaget så vi öppnar bara locket på dunken, lägger i pumpen och startar värmaren, gör att det blir enkelt och smidigt att använda den. Vi har dessutom ett duschtält att duscha i – det funkar bra att duscha i bikini när det är ok väder, men det är väldigt skönt med ett duschtält för mer privacy och för blåsiga, kallare dagar.

Man kan tycka att det känns overkill att ha en dusch med sig – men det är sjukt skönt att kunna duscha och tvätta håret i varmvatten utan att vara beroende av att hitta en betaldusch längs vägen!

Badrum i campervan

I vår andra van byggde vi ett badrum där vi har en kallvattendusch kopplad till den stora vattendunken för att kunna skölja av sig, tvätta av grejer osv. Dessutom har vi ett duschmunstycke med inbyggd pump som vi lägger i en dunk med uppvärmt vatten när vi vill varmduscha. Vi har också kvar vår Kampa Geyser – vår, sommar och höst funkar det minst lika bra att duscha utomhus.

Att få varmvatten inomhus är inte helt enkelt – vi tittade även här på att ha en genomströmningsvärmare från t.ex. Jula men de flesta har alldeles för mycket effekt vilket innebär att vattnet blir brännhett om man kör på lägre vattenflöde – och om man inte kör på lägre vattenflöde så gör man åt alldeles för mycket vatten. De behöver dessutom gas, blir väldigt varma och avger avgaser vilket inte är helt lätt att ha i ett litet vanbadrum, även om man har taklucka/takfläkt i samma utrymme.

Här kan du läsa mer om hur man bygger badrum i campervan!

Toalett i campervan

Vi valde att sätta in en vanlig Campa Potti från Jula för ca 1000 kr under ett av våra säten på både första vanen och andra vanen – billigt, enkelt och smidigt. Det är en kemtoalett så man häller i ett medel och så håller det lukt och bakterier borta i tre dagar. När tre dagar har gått tar man loss kassetten under, tömmer och sköljer ur – och fyller på med nytt medel och nytt spolvatten igen. På vår variant är kassetten under själva toaletten, men på fabriksbyggda vans brukar kassetten tas loss och tömmas från utsidan.

När du monterar den – tänk på att du ska kunna dra ut ett handtag på framsidan för att öppna locket i toaletten – vi missade detta så i första vanen fick toaletten stå på snedden (det funkar, men inte optimalt!). I andra vanen använder vi samma toalett, men där har den en fast plats i badrummet där man kan stänga om sig så det blir lite bättre och lite mer privat.

Andra alternativ för toalett i campervan är mulltoalett, som kanske är ett bättre, men dyrare, alternativ om man bor heltid i sin van. Åter igen kan det kännas lite onödigt att ha en toalett i campervan, men det är sjukt skönt att slippa gå ut mitt i natten eller när det är kallt, regnigt och ruskigt ute!

Detta var allt om toalett och dusch i campervan, nästa vecka ska jag berätta om hur vi installerade vår dieselvärmare – grymt skönt att ha på vår, vinter & höst!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

22 comments

  1. Så roligt att följa. Vi är än bara i planeringsfasen av vårt projekt och insuper allt vi kommer över att läsa ??

  2. Hej och tack för en jättebra blogg. Jag bara undrar vilken typ av gastub ni använder till kampa geyser? verkar smidig.

  3. Superbra läsning, så kul att ni delar med er av allt! Jag och min sambo är uppe i att välja van men det är så mycket att tänka på innan!
    Hur tänker ni med toalett i ert nya bygge? Ska ni ha toalett och vilken i så fall? Och ska man ha ett “rum” till toaletten eller hur gör man med privacy?

    1. Hallå & tack! Spännande, ni har massa kul att se fram emot. Vi hade toalett även i gamla vanen under ett av sätena, och om man ska använda den får den andra helt enkelt gå ut (eller iaf ta på hörlurar och sätta sig i en annan del av bilen om det är nr 1 ;D ). I nya bilen blir det ett helt bad/duschrum är tanken, så där blir det mer privacy och även möjlighet att duscha med varmvatten inomhus.

      1. Hej! Otroligt bra sida, tack!
        Vi är i planeringsfasen för att bygga en rätt rejäl van, förmodligen av en lång crafter, och vi önskar oss just ett toa/duschrum likt det du beskriver och så som det ofta är i husbilar. Kommer ni specialbygga ett rum med toa och dusch utifrån delarna ni redan har? Eller har ni kommit på någon annan lösning?
        Tack på förhand :)
        Julius och matilda

  4. Hej Emmi! Tack för en mycket fin och informativ blogg! Jag är inne titt som tätt och lär mig då jag nyss tagit mig an ett liknande projekt. Just nu funderar jag kring gråvattenhantering för dusch och kök. Vi vill helst behålla allt vatten inne i bilen pga vinterkyla och har därför funderat på att ha dunk under diskhon och sen endast ett hål/slang direkt genom bilen från duschen för att använda sån portabel gråvattentank på hjul. Börjar dock tänka nu att det kanske är meckigt attev värt att ändå ha en fast tank under bilen som kan användas under sommaren åtminstone. Men ingen aning om var man får tag på en som passar heller. Skulle va kul och värdefullt hur ni har resoneratmed ert bygge kring frågan! :) Ha det gott! /Isa

    1. Hej! Vad spännande! Vi vet själva inte exakt hur vi ska lösa spillvatten från duschen, men det lutar åt att vi sätter en tank under bilen. Kolla i vanlife-forumet på Facebook så kanske du kan få några tips?

  5. Hejsan, Jag ska bygga camper van. Har haft stor nytta av Era insatser här på siten. Men jag har en fråga angående duschen. Måste man ha en gråvattentank UNDER bilen? Duschens utlopp ligger ju så lågt så om jag vill vintercampa måste jag ju sätta in någon sorts pump som pumpar upp duschens gråvatten till en gråvattentank inne i bilen???? Ni nämner inget om det! Och jag hittar bara utvändiga gråvattentankar för just dusch. Hur göra när det är minus grader ut och jag inte vill ha en gråvatten tank under bilen? Jag måste ha minst 1.89 höjd i duschen! Mvh Anders Rehn

    1. Hej! Vi har ingen gråvattentank under bilen, utan vårt duschavlopp rinner rakt ut. När vi duschar ställer vi en hink/bytta under bilen och samlar upp det, och häller i dunk eller tömmer direkt om det går. :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close