TomTom Bandit actionkamera

Av TomTom fick jag möjlighet att den nya actionkameran TomTom Bandit. Jag har haft kameran ett par veckor nu och har hunnit testa den i skidbackarna i Österrike, och den kommer dessutom hänga med på kitesurf, mountainbiking, klättring m.m. här i Tarifa under våren/sommaren och på andra äventyr i höst. (Jepp, vi är äntligen på plats i Spanien igen!)

Jag har aldrig använt någon actionkamera tidigare, så se detta som mina erfarenheter och åsikter – inte som jämförelse mellan olika kameror eller något tekniskt test. Här hittar du en väldigt bra recension med jämförelser & tekniska detaljer för TomTom Bandit.

TomTom Bandit actionkamera

Specifikationer, vattentäthet & batteritid

Tekniskt eller inte, jag måste ju börja med lite specifikationer. Du kan filma i vidvinkel/normal i 1080p30 / 1080p60 / 720p60 / 720p120, filma i slowmotion, göra timelapse, fotografera i 16MP med singelbilder eller burst (när kameran tar 10 bilder under loppet av 1 eller 2 sekunder). Kameran är 94 x 38 x 52 mm stor med en display på 22 x 25 mm (i displayen visas endast menyer, inte filmerna/bilderna) och väger 190 g.

Batteritiden är bra, upp till 3 timmar på 1080p30 och kameran går automatiskt in i standby efter 2 minuter när den inte används för att spara batteri. Batteriet har aldrig tagit slut när jag har använt kameran, troligen eftersom man laddar kameran samtidigt som man lägger över filmerna till datorn (genom att ta ut den ur sitt skal och plugga direkt in i datorn eller annan USB-kontakt), supersmidigt. Battstick kallas själva grejen du tar ur och innehåller även minneskortet (microSD) – så du laddar automatiskt när du lägger över videos & filmer på datorn, väldigt smidigt!

Kameran är splash-proof (IPX 7) med linsen som sitter på och för en helt vattentät kamera att t.ex. dyka med kompletterar du med en vattentät lins som ger vattentäthet ner till 40 meter (IPX8). Denna lins följer med i det flesta paket.

tomtom bandit foto

Foto från TomTom Bandit, något fixat i Lightroom.

Användning, mobilapp & bildkvalitet

Kameran är enkel att använda och menyerna är tydliga. Kameran och alla delarna känns väldigt välbyggda och verkar vara av bra kvalitet. Det är lite svårt att känna knapparna på fjärrkontrollen när man har skidhandskar på, men knapparna på själva kameran och för menyn är lätta att använda. Det är enkelt att få dit kameran på de olika fästena och den sitter fast bra. Dessutom kan man vrida kameran för att få den att bli rak, även om fästet är sitter snett  – bra om du t.ex. har satt fast kameran på en skidstav och vill filma i olika vinklar utan att behöva flytta fästet.

Det är också väldigt smidigt att koppla ihop kameran med TomTom Bandit mobil-app, så att du kan se filmer/bilder direkt i mobilen utan att behöva föra över något. Härifrån kan du exportera till massvis av appar och det finns en rolig funktion där man kan göra en automatisk film att dela på t.ex. Instagram eller Facebook. Du kan också styra kameran genom appen och filma/fotografera med appen som sökare. Ett stort plus är att det aldrig krånglar att koppla ihop dem som vissa prylar kan göra, det funkar varje gång och går fort.

Bildkvaliteten är bra, absolut tillräckligt för mig och jag ser ingen skillnad mellan TomTom Bandit och andra actionkameror. Vill du redigera filmen finns TomToms egna program Bandit studio Beta där du kan göra filmer med olika highlights som kameran själv spelar in: höjdmeter, hastighet, g-kraft, pulsklocka (om du har pulsband) etc, även om jag själv föredrar att använda t.ex. iMovie som har lite fler funktioner.

Tillbehör – Adventure pack & Bike pack

I Adventure pack ingår;

 • Splashproof lens
 • Battstick
 • GoPro-adapter
 • 2 fästen (böjd och rak undersida)
 • Ryggsäcksfäste
 • Vattentät dyklins
 • Anti-rotationsklämma
 • Vindskyddsskägg för mikrofon

I Bike pack ingår:

 • Fäste för ventilerad hjälm
 • Fjärrkontroll
 • Handle bar mount (fäste för t.ex. cykelstyre eller skidstav)
 • Splashproof lens
 • Battstick
 • GoPro-adapter
 • 2 fästen (böjd och rak undersida)
 • Vattentät dyklins
 • Anti-rotationsklämma
 • Vindskyddsskägg för mikrofon

Tillbehören är av bra kvalitet och det finns fler att köpa till till rimliga priser, se ett urval på bilden nedan.

Slutsats – bra kamera, bra byggkvalitet, enkel att använda, bra bildkvalitet och bra funktioner. Jag gillar kameran och ser fram emot att göra fler filmer!

TomTom Bandit Premium Pack tomtom bandit menydisplay tomtom bandit 360fäste battstick tomtom bandit tillbehör bandit handle bar mount tomtom bandit tomtom bandit skägg

4 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close