Vad kostar det att bygga campervan? – Komplett guide till att bygga campervan, del 12

Vad kostar det att bygga campervan egentligen? Det är frågan som alla ställer sig – och det kan naturligtvis variera enormt mycket. Här berättar jag ungefär vad vi landade på när vi byggde om vår första skåpbil till husbil/campervan/plåtis – och vad som kostade vad. För att läsa detaljerna om vilka materialval vi har gjort, klicka in på respektive inlägg.

Kostnader för att bygga campervan (Nissan Interstar L2H2 = 5.4 m och ståhöjd)

Totalkostnaden för bygget exkl. själva bilen landade på ca 35 000 kr år 2018. Naturligtvis finns det också de som bygger för 150 000 kr, eller för 15 000 kr, så det blir ju vad man gör det till. Vår andra van blev dyrare – dels är den 1 meter längre, har ett badrum och här valde vi att satsa mer på lite dyrare val när det kom till t.ex. isolering, el m.m.

Nu, 2024, är ju naturligtvis priserna betydligt högre, men vi har insett att det lönar sig att verkligen hålla nere kostnaderna på alla håll – ett par hundralappar här och tusenlappar där springer fort iväg. Handla effektivt, köp begagnat, räkna efter så att du inte köper mer än nödvändigt – och lägg pengar på de saker som verkligen är viktiga!

Isolering

Isolering med XPS och fogskum landade på drygt 1 000 kr för första vanen, betydligt billigare än vad vi hade tänkt oss. I andra vanen satte vi också Armaflex, plus att den var större, så då gick också kostnaden upp.

Golv & grovinredning

Golv & grovinredning såsom reglar, MDF-skivor etc landade på knappt 4 000 kr, där laminatgolvet låg runt 600 kr.

Väggpanel

Panel & läkt inkl målarfärg landade på drygt 3 000 kr vilket var ganska mycket mer än vad vi hade trott. Panel är dyrt, och dessutom tungt på dörrar, så nästa gång kommer vi att använda ett annat material iallafall för bakdörrarna.

El inkl. batterier, inverter & takfläkt

Elen är den största kostnaden av ett campervanbygge, och den landade strax under 8 000 kr. Detta innefattar alla 12V-kablar, skiljerelän, säkringsboxar, strömbrytare, kopplingsdelar osv. – men också en inverter, två bodelsbatterier och takfläkten.

Beslysning

Belysningen gick på knappt 1 500 kr och liggeer utanför elkostnaderna. Ett tips här är att handla på ebay – 12V-belysning i Sverige är väldigt dyrt.

Beslag

Skruv, spik, beslag & sånt landade på knappt 1 000 kr, men då hade vi också en del hemma sedan tidigare.

Kök

Köket landade på drygt 6 000 kr och blev billigare än tänkt. Här innefattas bänkskiva med kran, vattenpump & diskho, kylbox, gasspis & all vattendragning och vattendunkar.

Fininredning

Fininredning landade på knappt 1 500 kr (billigare än tänkt) och innefattar te.x. duschdraperi, kastruller & bunkar, inredningsprylar från IKEA etc. Vi valde att köpa extra kastruller, stekpanna, bestick, bunkar, köksverktyg etc. för att göra det enkelt och slippa släpa med detta varje gång – det var ändå så pass billigt. Glas & tallrikar tog vi gamla som vi inte längre använde i huset.

Dynor & textilier

Material till dynor & gardiner landade på ca 600 kr.

Säng

Sängmadrassen kostade drygt 500 kr, vi hade räknat med dyrare här men hittade en bra bäddsoffemadrass på IKEA Fyndet.

Dusch & toalett

Varmvatten-gasdusch för drygt 2 000 kr och toalett för knappt 1 000 kr.

Dieselvärmare

Dieselvärmaren kostade drygt 2 000 kr.

Övrigt

Övriga kostnader på drygt 3 500 kr tillkom som vi inte hade räknat med – rostskydd, hörselkåpor, isolermatta till dieselvärmare, skyddgrejer, sopsäckar… Här räknar jag också in brandvarnare, brandsläckare, gaslarm och kolmonoxidlarm på ca 600 kr. Vi hade mycket verktyg, men var ändå tvungna att köpa till någon grej och den kostnaden landade också här.

how to build a campervan-before-after

Höll ni er budget för campervanbygget?

Vi landade faktiskt strax under budget (mest för att jag är en strikt projektledare, och kanske lite för att jag är smålänning…) men det hade varit lätt att låta kostnaderna springa iväg och även om vi inte har gjort budgetval och köpt det billigaste, så har vi ändå jämfört mycket priser innan vi har handlat.

För att spara tid är det smidigt att handla mycket på en gång, men det kan vara bra att spara alla kvitton så att du i efterhand kan lämna tillbaka det du inte använde. Tänk också på att spara alla kvitton för försäkringsbolaget, särskilt om du reggar om till husbil, ifall bilen skulle bli stulen.

campervan-conversion

Vad var dyrare/billigare än beräknat?

Isolering, säng, fininredning, beslag, kök och bänkskiva blev billigare än tänkt. Det som var dyrare än beräknat var panel, el och grundinredning – men i slutändan jämnade det ut sig och vi höll/låg strax under vår budget. En post som vi inte hade räknat med var Övrigt – d.v.s. något verktyg, skyddsgrejer, sopsäckar, rostskydssmedel, hörselkåpor etc., så den posten är bra att räkna med från början så slipper man springa över budgeten.

garage i campervan

Hur lång tid tar det att bygga en campervan?

Vi byggde vår van på 4,5 veckor effektiv tid – utöver vårt heltidsjobb. Det var intensivt och tufft – vi räknar med att ha lagt 160 h/person under den månaden, vilket innebär motsvarande ett heltidsjobb för oss båda: 4 timmar varje kväll, 8 timmar/dag på fredag, lördag och söndag.

Jag kan rekommendera alla att ta det lite lugnare, men det var sommar, strålande sol och vi var i ett flow med semestern i sikte så det gick ändå bra! Vi har också gjort en del justeringar och förbättringar i efterhand, så total tid landar på ungefär 400 timmar. Andra vanen som är en Peugeot Boxer L4H4 landade på ca 450-500 timmar. Då har vi räknat med all tid: om vi var två som byggde i 8 timmar så räknar vi 16 timmar, och vi har även räknat med tiden för att åka och shoppa material osv.

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

Är det något mer du vill läsa om, förutom “vad kostar det att bygga campervan” & allt annat ovan? Kommentera gärna nedan, och om du gillar inlägget så klicka gärna på hjärtat!

36 comments

 1. Hej Emmi!
  Skulle vara väldigt intressant att se en fullständing materiallista/inköpslista ifall ni råkar ha kvar en sådan :)

  1. Hej! Det finns länkar till allt vi har köpt i varje inlägg om att bygga campervan, så du får kolla runt där!

 2. Har varit sugen sedan 1 år tillbaka på att bygga husbil och kollat på många filmer, ritat upp hur jag tänkt mig och kollar på många bilder på hur andra byggt MEN inte sett eran sida förrän nu. .Väldigt tacksam att jag såg den nu då vi tänker kolla på en buss på onsdag. Nu ska jag lusläsa alla era inlägg och kavla upp ärmarna och börja bygga. Lycka till med allt :)

 3. Tack för jättebra tips! En liten detaljfråga: Hur gjorde ni med öppningen mot förarhytten som krävs för husbilsreg? Var det fönster eller öppet från början? Vilket mått på öppningen har ni och vad tror i minimum är för att få godkänt?

 4. Mycket-mycket bra guide, tack för den!

  Inser dock att jag är aningen lat och börjar överväga att köpa en redan ombyggd stealthy van (enligt konstens alla regler).

  Är er till salu ;-) eller känner du till nåt bra köp/sälj-forum? Det finns ju alltid en typ av människor som gillar att bygga/fixa/pilla, men tycka det är tråkigt när allt är klart -för att i nästa sekund skaffa sig nya projekt. :-)

  //Hls fr Jkpg

  1. Tack! Bäst är nog att kolla på Blocket, eller på Vanlife Sverige på Facebook. Vår är till salu, men vi har redan en köpare som har lagt handpenning så du var lite sen tyvärr. ;)

 5. Tack för bra sida. Mycket fint att dela med er. Och också hitta svenska alternativ, eftersom det mesta annars är på engelska. Några av del intressanta länkarna funkar inte, vore fint att kunna läsa även detta. /Thomas

  1. Hej! Tack! Jag har precis uppdaterat inläggen med nya bilder och info, så nu ska de funka igen. Lycka till med ditt bygge!

 6. Hej!
  Håller själv på att planera mitt kommande projekt som jag ska hålla på med fram till nästa sommar. Riktigt inspirerande att kika in här lite titt som tätt!
  Hur stor skillnad blev det mellan eran förra van till den ni nu har byggt i budget?

  1. Kul!! :) Vår nya van kommer nog landa på 15 000 kr till – den är lite större vilket kräver mer material och vi har ett badrum, större batterier, bättre lösning för dieselvärmare, bättre lösning för vatten, bättre vattenpump osv.

  1. Det är ju helt beroende på vilken van man köper, men jag tror vi köpte vår första för ca 45 000 kr (innan allt bygge då!).

 7. Hej! Superfin blogg och väldigt inspirerande och vägledande inlägg! Jag funderar starkt på att gå över till “vanlife” och sitter och planerar för detta. Jag undrar om du även har nån liten guide på vad det kostar att leva såhär? Förstår ju att det varierar såklart men kanske ett exempel från er så man får en hint? :)

  1. Tack! Vi lever inte full-time vanlife, så det vågar jag inte svara på. Kolla in Vanlife Sverige på Facebook, där kanske du kan få svar. Lycka till!

 8. Hallå.
  Varit inne här otaliga gånger och läst om allt mellan himmel och jord, men nu är jag på gång.
  Det blir väl egentligen min 6e racebuss, men nu ligger det mera tanke bakom att verkligen använda den som campar utanför raringen.

  Om 2-3 år kommer det bli en renodlad camper van iaf, tack för inspirationen under den grymt tråka vintern / pandemin.

 9. Hej! Tack för en sjukt bra sida. Har jag missat något inlägg där ni skrivit om vikt i bygget? Vad allt väger och hur mycket extra vikt det blev för er när allt var klart? 😊

  1. Tack! Nej, jag har inga säkra uppgifter på vikt då vi inte har vägt innan, utan bara gått på regbeviset före och efter regbesiktning och det är nog inte så pålitligt.

 10. Väldigt inspirerande, jag gillar att ni är sakliga och lärande.

  Nästan alla andra videos på Youtube är ju bara en massa flams och trams, och musik ingen vill höra.

 11. Åh vilken bra sida. Jag ska börja fixa min men förstår inte hur ni förankrar reglar som används i ramverket, sitter de fast i golv och väggar i plåten? Och hur isf?
  Förstår att ni ex fäster panelen i era reglar men hur får ni fast de stående och liggande reglarna?

  1. Tack! Vi skruvade fast med självborrande plåtskruv i plåtreglarna. I golvet sitter de i trägolvet under. Hoppas du hänger med!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close