Reklamsamarbete med Dometic
Att leva i en van betyder att varje centimeter räknas, och även om jag är specialist på att packa minimalt blir det ändå fullt för vi är ofta ut länge och med alla intressen och aktiviteter har vi mycket grejer med oss. Och i vanen blir ju packningen viktig, att slippa rota efter grejer innanför annat eller ha saker i vägen när man ska ta ut något gör ju livet lite enklare.
1. Packa efter användning – var sak har sin plats!
Jag tänker alltid: vad behöver jag oftast och var vill jag ha det? Se till att allt har sin plats och lägg alltid tillbaka grejerna där, då blir det mycket enklare att hitta.
Lättåtkomligt inne i bilen
Saker jag använder varje dag – köksprylar, laddare, kläder – ska vara enkla att komma åt. Kläder, leksaker osv. är organiserat inne i bilen – barnen har påsar med kläder och delar ett skåp, jag har ett skåp och mannen har ett skåp. Vi har ett skåp med blöjor och barngrejer och ett skåp med extra ytterkläder. Ytterkläderna som används oftast, samt varsitt extra par skor ligger på hatthyllan ovanför förarhytten.
Garaget för aktivitetsgrejer, verktyg och extra prylar
Sånt jag använder mer sällan, som reservdelar, verktyg, extra lakan och extra kläder, kan ligga längre bak eller under sängen.
Under dubbelgolvet
Här har vi extra hushållspapper, toapapper, extra skor, paraplyer och Omniaköket. Ovanpå vattentanken under sängen har vi extra lakan, och ovanpå gasflaskan ligger startkablar och varningstriangel.
Snabbåtkomligt utifrån
Stolar och bord ligger antingen i passagerardörren, eller längst bak till höger i garaget så det är lätt att komma åt utan att behöva packa ut annat. Samma sak med nivåklossarna, de ska vara enkla att ta ut.
2. Sportutrustning – MTB, skidor & mer
Garaget är oftast fullpackat när vi åker iväg, och vi har ju dessutom massor av aktivetetsgrejer med oss som kräver genomtänkt packning.
Cyklar & skidor bak på utsidan
Cyklarna står på cykelstället ute bak och likadant gör vi med skidor på vintern, då tar vi bort själva cykelstället och monterar skidorna på en Thule Snowpack L som är skruvad på ramen till cykelhållaren.
Dometic GO Hard storage 50 l
Älskar den här och hade gärna haft fler! Det är en dammtät aluminium-låda med fast lock på 50 liter är grunden i vår packning. Här har vi alla cykelkläder, skydd osv. – enkelt att hitta och dessutom bra att stapla saker ovanpå.
Plastbackar för våtdräkter, pjäxor, hjälmar osv.
Dels så att det inte blöter ner golvet och andra saker, samt för hjälmar som är skrymmande men man är rädd om.
Dometic GO Soft storage i olika storlekar
Perfekta för dricka, extra skafferivaror osv. Går dessutom att använda med kylinlägg, så kan dubbla som portabel kylväska när man är on the go!
Skotti grill
Vår lilla ihopfällbara gas/ved-grill har sin plats längst bak till höger mot väggen, här sitter den fast enkelt med en gummistrap.
Barnvagn & bärstolar
Vi har en Thule Spring och en Thule Sport 2, men numera är det oftast Thule Spring som få följa med eftersom den är så liten, samt två bärstolar: En Thule Sapling och En Osprey Poco LT. Både barnvagn och bärstolar vill vi ha lättåtkomligt, framförallt barnvagnen, så den står alltid ytterst så att vi slipper flytta undan saker för att få ut den.
Leksaker
Vi har med få leksaker, ett gäng i en låda inne i vanen och en låda med utomhusleksaker långt bak så att man lätt kommer åt dem.
3. Extra kylskåp – så värt!
Vi har ett litet kylskåp i vanen, det är nog runt 40 liter (en kompressorkylbox). Smidigt. för det tar inte så mycket plats och funkar bra när man är två – men när vi är fyra stycken och bor i vanen längre perioder är det för lite. Därför skaffade vi ytterligare en bärbar kompressorkyl från Dometic – och den är guld!
Dometic CFF 18 heter den, och den är liten nog att få plats mellan stolarna fram om man vill, men vi har valt att ställa den längst in i garaget under sängen – så att vi kan nå den inifrån vanen. Vi sticker helt enkelt in handen under sängen, öppnar kylen och plockar fram det vi behöver, supersmidigt. Den är på 19 liter och här har vi oftast kyld dricka eller kylvaror vi inte behöver varje dag, eller som vi ska använda senare i veckan.
Så nöjd med den här lösningen!
4. Förvaring på rätt sätt
För att kunna få plats med mycket på liten yta är det super att dela upp utrymmen i olika delar:
Skolådor från IKEA på hatthyllan
Perfekt för skor, vantar och mössor. Här uppe har jag också en annan tvådelad förvaringslåda för småsaker som extra dishanddukar, pannlampor, batterier, laddare till babymonitor, värmeljus, pennor osv. som inte används så sällan men är bra att ha med.
Hängförvaring
Krokar i massor – särskilt i badrummet där vi ofta torkar kläder, men även i hytten där vi har ett behov av att hänga av jackor osv.
Boxar i köket för småsaker
IKEA Sunnersta behållare och krokar använder vi i köket, perfekt för diskmedel, svampar, nappar och små krämtuber och andra småsaker man lätt vill komma åt. Och till vår basilika!
Påsar till kläder
Innan använde vi klädpåsar, och gör till viss del fortfarande, men sen hittade jag IKEA Storstomma och nu är jag såld! 27*27 cm stora (i pridefärger!) med långa handtag, perfekt att ha kläder i i skåpen i vanen, och enkla att lyfta in och packa hemma. Love it!
5. Kläder – minimalism är nyckeln
Man kan packa mängder av kläder, eller så packar man lite. Min princip är:
- Lager på lager istället för tjocka plagg – tar mindre plats och är mer flexibelt.
- Få plagg, men plagg som kan användas till mycket. En keps räcker, även om det är kul att ha med fyra. Samma med skor, jackor, byxor – medan t-shirts, underkläder och strumpor är det jag packar mest av.
- Jag använder Pure Effect för att kunna fräscha upp kläderna längs vägen, och sen tvättar vi ju regelbundet på tvätterior iom att barnens kläder ändå blir smutsiga.
Så – minimalistisk och genomtänkt packning och bra lådor, påsar, krokar och hållare gör livet i vanen enklare. Hoppas du har fått med dig några bra tips på utrustning och sätt att packa på ett smart sätt!
Har du några grymma packtips? Dela dem i kommentarerna, eller klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg!
Ny på Explorista?
Välkommen, lär känna mig och bloggen här!
Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:
- Del 1 – Att välja bil
- Del 2 – Rost och isolering
- Del 3 – Ventilation
- Del 4 – Väggar, golv och tak
- Del 5 – El
- Del 6 – Layout och sittplatser
- Del 7 – Säng med garagedel under
- Del 8 – Kök, gas & vatten
- Del 9 – Toalett & dusch
- Del 10 – Dieselvärmare
- Del 11 – Regga om campervan till husbil/PB2
- Del 12 – Vad kostar det att bygga campervan?
- Del 13 – Montera taklucka & fönster
- Del 14 – Badrum i campervan
- Bonus – 23 tips för vanlife på vintern – stor guide för vintervanlife!
- Bonus – Kan man ha katter i campervan?
- Bonus – Säkerhet i campervan
- Bonus – Cykelhållare
- Bonus – Battery to battery chargers & power management system
- Bonus – Afterburner till dieselvärmare
- Bonus – Campervan/plåtis för äventyrsfamiljen på 4 personer
- Bonus – Så funkar vanlife med bebis & barn
- Bonus – Sängskydd/fallskydd för barn i campervan/plåtis
- Bonus – Att tänka på när du köper en begagnad campervan
- Vår andra egenbyggda campervan – så här ser den ut
Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!