Layout & sittplatser i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 6

Layout av campervan, nog det första man tänker på när man ska köpa en van – hur ska vi bygga? Alltid tight med plats och kompromisser, och så många olika sätt man kan göra på. Tänkte först skriva ett inlägg om allt som rörde layout men insåg snart att det blev väldigt långt så ett om säng och garage kommer nästa vecka, men vi börjar med hur vi tänkte kring layout och sittplatser i vanen.

layout i campervan

Vad har ni för behov?

Nummer ett är ju att tänka till kring behoven, vad vill vi ha? Hur många sittplatser, behöver vi toalett/dusch, vill vi ha ett stort “garage” för mycket utrustning som t.ex. mountainbikes och vill vi ha en fast säng eller är det ok att bädda om varje dag? Var vill vi stå och laga mat (tänk på matos!), och vill man sitta vid bordet och ha en schysst utsikt?

Tejpa upp layouten i fullskala

Först mätte och ritade vi upp olika layouter – men vi insåg ganska snart att hur mycket man än ritar och skissar så finns det inget som är rakt i en campervan och de där centimetrarna kanske inte alltid stämmer, vanen är ju t.ex. bredare i golvhöjd och smalare vid taket. Men, så snart vi kände att vi hade några olika idéer började tejpade vi upp olika layouter på golvet i bilen och ställde lite kartonger och dylikt för att likna möblerna – ett superbra sätt att få en känsla för hur det kommer att bli!

Naturligtvis är det viktigt att allt sitter fast och inte kan flyga loss vid en hastig inbromsning eller krock. Tänk också till på hur man öppnar saker – luckor öppnas utåt och tar ganska mycket plats. Vi måste t.ex. öppna båda köksluckorna för att kunna dra ut lådorna innanför, inte så smidigt, det hade varit enklare att bara behöva öppna en! Det kan låta onödigt att tänka till på sånt här, men det är trångt och att tänka till på såna här detaljer sparar irritation i efterhand.

layout campervan

Var ska man ha sängen i campervan?

De vanligaste alternativen är att ha en soffa man bäddar ner till säng på natten, eller att man har en fast säng – och vad du ska välja beror ju helt på dina behov. Hela sängbygget kräver ett eget inlägg så det kommer nästa tisdag, men vi landade i att vi ville ha en fast säng av två anledningar: att slippa bädda upp och ner hela tiden, och att vi ville ha mycket förvaringsplats för kitesurfutrustning, mountainbikes och sånt inne i bilen, vilket är perfekt att ha under sängen.

Om man bygger en fast säng är det ändå skönt att kunna komma åt garagedelen inifrån så därför lämnade vi öppet längst ner på väggen som skiljer garagedelen mot bodelen, särskilt om det är där huvudströmbrytare och sånt sitter. Jag tänker också att jag vill kunna ta mig ut ur bilen fort om något skulle t.ex. börja brinna – vi kan alltid komma ut både genom sidodörren och komma åt att öppna bakdörrarna från både sängen och garaget.

Bak, eller fram då? Ja, jag har sett båda alternativen – allt funkar och beror på hur du gör din övriga layout.

sängvägg

Layout av kök i campervan

Vi funderade fram och tillbaka på hur vi ville ha köket – med köksbänken inåt, utåt mot sidodörren eller framåt. För vår del blev det bäst att ha den inåt i bilen, men annars hade det varit trevligt att ha köksbänken vid sidodörren och kunna laga mat och titta ut samtidigt (och bättre med matoset). Vi har en bänkskiva, vask och blandare från IKEA och allt vatten (2*25 l) på ena sidan under köksbänken, och egenbyggda utdragbara lådor på andra sidan med massor av plats för förvaring. Framför bänken har vi satt två skåpsluckor från IEKA, som är fastlåsta med skjutlås.

Många använder IKEAs köksstommar och får man plats är det ju ett bra och smidigt, om än lite dyrare, sätt att bygga. Andra har öppet under köksbänken och har istället för luckor ett tygskynke att dra för vilket också funkar bra, men då är det viktigt att se till att inget kan flyga ut ur skåpet vid en olycka.

layout campervan reglar

layout campervan

Är det inte dumt att delvis blockera sidodörren?

Att ha möbler som sticker fram en del i sidodörren är absolut inget problem, när man ritade kändes det trångt men vi insåg ganska snabbt att det inte är något problem så länge man kan ta sig in och ut enkelt. Tänk dock till på att man vill kunna ta sig in och ut med större saker i händerna, t.ex. 25 l vattendunk.

Just vattendunkar, eventuell toalett och batterier vill man gärna ha lättillgängligt – det är tungt att bära vatten och det är inte alltid man kan fylla på med vattenslang, batterierna vill man lätt kunna ladda och om du inte kan tömma toalettkassetten från utsidan vill du också lätt kunna bära ut den.

Sittplatser i campervan

Först och främst, börja med att tänka till på hur många sittplatser ni behöver, och vilken typ av sittplatser. Bara för att äta middag, eller en skön soffa för att hänga och kolla film?

Snurrstolar eller inte?

Många proffsbyggda campervans har snurrstolar framtill som man kan vrida 180 grader och använda som stolar till sittplatser – en väldigt bra lösning! Att kunna använda utrymmet fram gör att bilen känns mycket större och rymligare, man har ytterligare en yta att gå undan på t.ex. om man är två och den andra personen lagar mat.

Får man ta bort mellanväggen i en skåpbil?

Lagkravet om att ha kvar mellanväggen i skåpbilar försvann för ett par år sedan och numera gäller att allt som är i själva skåpet ska sitta fast. Vi har tagit bort vår mellanvägg och både besiktigat och registrerat om vår skåpbil till personbil klass 2 utan problem (mer om detta i ett senare inlägg).

I vår campervan valde vi en layout utan snurrstolar, vi ville gärna ha tre bältade säten framtill och lät alla säten vara kvar samt att vi satte en mellanvägg mot förardelen för att kunna sätta förvaring och avlastningsbord mot. Mellanväggen är isolerad och över den har vi en tjock gardin att dra för – det gör väldigt mycket för att behålla värmen eller kylan i vanen. Om du bestämmer dig för att bort mellanväggen så kan det vara smart att tänka till ett extra varv på isoleringen framme i förarkabinen och om du kan skärma av den delen på något sätt – här är många fönster och dörrar som inte är så bra isolerade.

mellanvägg

Till nästa van kommer jag troligtvis att låta utrymmet om möjligt vara öppet, det ger extra rymd och även om man inte använder snurrstolar är det skönt att kunna gå fram och sätta sig. Dessutom är det en stor fördel att kunna gå ut och in genom framdörrarna på bilen istället för att använda sidodörren – mindre regn kommer in och mindre värme kommer ut!

Vi landade i att bygga två sittplatser, och en puff som går att ta bort. När puffen är på plats bildar den en soffa ihop med sätena, och när man tar bort den får man en tredje sittplats runt bordet – smidigt! Tjocka dynor är skönt, och se till att få rätt höjd för att det ska vara bekvämt att sitta (en vanlig matsalsstol har en sitthöjd på 41-45 cm). Dynor för ryggen behövs sällan, de gör att sätet inte blir lika djupt och man sitter oftast lika bra utan eller med en tunnare kudde.

Utrymmet under sittplatserna är väldigt bra för förvaring och i vår campervan har vi bodelsbatterier, kylskåp, toalett och en kattlåda under sätena.

sittpuff och kattoalett i campervan

Vilket bord ska man ha?

Vi ville helt ha ett bord som man kunde slidea in och ut under sängen, men eftersom vår säng är ganska hög åt det upp alleles för mycket utrymme i garagedelen. Istället bestämde vi oss för att ha ett uppfällbart bord, vi hittade superbra konsoller från Jula som inte byggde ut så mycket från väggen när bordet är nerfällt. Ett swivel-bord var också ett alternativ, sånt där som sitter på en stolpe som man kan snurra runt dit man vill ha det men det kändes som det ofta skulle hamna i vägen då.

För att få lite extra yta i köket har vi också där satt ett uppfällningsbart litet avställningsbord, smidigt när man ska laga mat men skönt att slippa ha det utfällt och att det tar plats jämt. När du bygger ditt uppfällbara bort, tänk bara till på att du ska kunna ta dig in på sittplatsen när det är uppfällt, elle kunna fälla upp det när du sitter (we didn’t så det fick bli en liten ursågning)!

uppfällbart bord

uppfällbart bord

Förvaring i campervan

Förvaring beror ju helt på hur dina behov ser ut och vad du vill ha med dig. Över förarens och passagerarens huvuden finns ofta mycket plats för förvaring, och under säten/soffor. Ett tips är att ha förvaring nära ingången för blöta skor, dagar när det regnar ute är vi supernöjda med vårt skoskåp från IKEA som gör att vätan stannar i skåpet när det rinner från skorna. Jag har sett att vissa har byggt skoförvaring i insteget vid sidodörren, vilket ser väldigt smidigt ut!

Utöver skoskåpet, köksbänken och förvaringen över huvudet så har vi byggt en liten kökshylla över bänken för t.ex. vinglas, olja, färska örter etc. och en förvaringshylla (delad i två delar) för våra kläder över sängens fotände. Eftersom vi har massor av förvaring i garagedelen under sängen så räcker det gott för oss!

Placering av eluttag, strömbrytare och dieselvärmare

När du drar elen så bör du ha din layout färdig så att du vet var du kommer att vilja ha dina eluttag och strömbrytare. Var kommer du att ladda mobilen, behöver du uttag i köket och var kan du ha datorn liggande när du laddar?

Vi har satt två 12V-uttag med en USB-plugg (med två uttag i varje) i vardera ände av vår klädhylla, perfekt för att kunna ladda mobilen på natten. Dessutom har vi dragit fram ett 12V-uttag till gaslarmet och ett bak i garagedelen, det var alla vi behövde. Vi har också en inverter som sitter fastskruvad vid elcentralen under sängen, som i sin tur har en förlängningssladd med fördelardosa så att vi kan ladda våra datorer var vi vill. För belysningen köpte vi dimmers med strömbrytare, så den kan vi ta med oss runt i bilen. I det här inlägget kan du läsa allt om el och få länkar till alla grejer vi köpte!

Dieselvärmare ska vi prata om i ett annat avsnitt lite längre fram, men vi efterinstallerade en 5kW dieselvärmare från Kina. Om du vet med dig att du vill ha dieselvärmare, tänk till på hur du ska dra elen och var den ska vara placerad (du måste kunna dra ut frisklufts- och avgasrör från dieselvärmare under bilen). Det är betydligt enklare om man tänker till innan, det går ju att installera efteråt också men du blir mer låst.

Det här är våra tankar om layout i campervan, hoppas att du har fått lite nya tips & idéer! Nästa tisdag kommer ett inlägg om hur vi tänkte kring säng – materialval, sova på bredden eller längden, hur vi byggde osv. så kolla in igen då!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

6+
Close
Close