Badrum i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 14

Det här med badrum i campervan, inte helt enkelt att få till på ett bra sätt. När vi valde att bygga vår andra campervan var det något vi verkligen ville ha; ett utrymme för att kunna ha toaletten i, att kunna hänga in blöta kläder/skor/pjäxor, att kunna tvätta av sig och duscha och att kunna ha som torkrum. Nu är badrummet äntligen klart – så här tänkte vi kring att bygga badrum i campervan!

Att bygga badrum i campervan

I vår andra van ville vi verkligen ha ett badrum och eftersom den vanen är 1 meter längre (6,4 m lång) så funkar det bra. Vårt badrum är ca 65*75 cm, och lite större upptill (80-85 cm) då en av väggarna går utåt ovanför hjulhuset. Det finns många sätt att bygga på, och nedan listar jag några varianter och berättar om hur vi gjorde.

Hur får man badrummet tätt?

Vi valde att sätta våtrumsmatta i hela badrummet i campervanen, mer om det nedan. Att ha ett tätskikt är viktigt – och man vill inte ha två tätskikt ifall det ena skulle gå sönder, då kommer fukt in som inte kan ta vägen någonstans och det börjar mögla.

Har sett utländska vanbyggare som målar med swimmingpool-färg vilket låter som ett smidigt alternativ, men det verkar inte så enkelt att hitta sån färg i Sverige. Andra sätter tätskikt och kaklar – men det känns som vikten av kaklet blir för tung, iaf i vårt fall med stor van.

Sedan finns det de som bara sätter plastfilm (t.ex. med kakeldekor) men det känns lite risky – tunt, svårt att få helt tätt och lätt att skada så att det läcker igenom. Vi funderade på att endast måla med våtrumsfärg, men i en rörlig bil känns det som att det är en stor risk att det spricker och dessutom är jag osäker på hur mycket man vågar lita på att det är tätt.

Det går ju också att ha duschkar och endast ett duschdraperi runt om hela väggarna, men med så liten yta känns det mest krånligt och som att man skulle fastna i det när man duschar.

Hur gjorde ni med våtrumsmatta?

Vi valde att sätta våtrumsmatta i hela badrummet, från golv till väggar och tak – ett mission som inte var så enkelt som vi hade hoppats. Optimalt hade varit att iaf ha ett duschkar på golvet och sedan möjligtvis sätta våtrumsmatta endast på väggar, men jag hade nog hellre hittat andra lösningar om det vore möjligt.

Det som var svårt med våtrumsmatta var att inget är rakt och det väldigt många kanter och hörn som behöver fås bra. Vi valde att täta med Tec7, lite av en nödlösning då det helt enkelt blev alldeles för små ytor för att vi på ett bra sätt skulle kunna svetsa våtrumsmattan. Hade man lejt bort jobbet till en golvläggare hade de garanterat kunnat göra det bättre och snyggare, men att hitta någon för det jobbet lyckades vi inte med och för oss var utseendet sekundärt och det viktigaste var att det blev tätt.

Vad använde ni för dörr, avlopp och belysning?

Som dörr köpte vi en vanlig vikdörr i PVC från bygghandeln och sågade till i rätt mått, vilket blev bra. Som belysning satte vi in en spotlight gjord för våtutrymmen med touch-knapp direkt på lampan för på/avstängning kopplad till elsystemet. Då väggarna är enkelväggar utan plats att dra kablar var det smidigt att ha på/avstängningsfunktion direkt på lampan istället för att ha en strömbrytare på något annat ställe.

Till avlopp satte vi ett Purus Safe översvämningsskydd. Dels är det alltid öppet vilket känns bra, och dessutom valde vi det då det inte bygger så mycket på höjden som många andra badrumsavlopp gör (vi ville ha all höjd vi kunde få i badrummet för att få stöhöjd och plats att röra sig när man duschar).

Varmvatten eller kallvatten?

Att få varmvatten inomhus till ett badrum i campervan är inte helt enkelt – vi tittade på att ha en genomströmningsvärmare från t.ex. Jula men de flesta har alldeles för mycket effekt vilket innebär att vattnet blir brännhett om man kör på lägre vattenflöde – och om man inte kör på lägre vattenflöde så gör man åt alldeles för mycket vatten. De behöver dessutom gas, blir väldigt varma och avger avgaser vilket inte är helt lätt att ha i ett litet vanbadrum, även om man har taklucka/takfläkt i samma utrymme.

Bästa lösningen vore att koppla på en varmvattenberedare där vattnet värms upp av motorns kylarvatten och/eller 230V, på så sätt kan man få lagrat varmvatten som går att använda lång tid efter att man har kört. Om vi någon gång vill bo fulltid i bilen kommer vi nog satsa på en sådan lösning, men just nu kändes det lite för krångligt och dyrt för att det skulle vara värt det.

Vissa värmer också vattnet med dieselvärmaren, men de är ofta väldigt dyra och därav var det inget alternativ vi tittade på.

Vi löste vattenfrågan genom att ha kallvatten indraget genom väggen till ett duschmunstycke för att kunna ta korta duschar, tvätta av t.ex. fötter och skölja av skor eller saker. Dessutom har vi ett mobilt duschmunstycke med inbyggd pump som vi lägger i en dunk med uppvärmt vatten när vi vill varmduscha. Vi har också kvar vår gasuppvärmde utedusch Kampa Geyser som vi använder med duschtält – vår, sommar och höst funkar det minst lika bra att duscha utomhus.

Badrummet som torkrum med inblås från dieselvärmare

För vinteranvändning av vanen ville vi också att badrummet skulle kunna dubbla som torkskåp, så vi har dragit in en kanal från dieselvärmaren med en stängningsbar ventil. På så sätt kan vi öppna takluckan i badrummet, stänga dörren, sätta igång dieselvärmaren och torka blöta jackor, skor, pjäxor etc.

Vad har ni för toalett?

Här har jag skrivit om toalett och mer detaljerat om dusch i campervan!

Det var allt om att bygga badrum i campervan. Har du andra idéer och tankar du tycker jag ska ta med i inlägget så kommentera gärna nedan!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

12 comments

  1. Hej! Vart fick ni tar på touch spoten i duschen? Våra andra spotar är klara, men det vore så nice med en touch på toaletten! Bra jobbat med bygget, tack för att du delar med dig.

  2. Hej! Tack så mycket för all värdefull info ni delat med er av, det är verkligen uppskattat!
    Jag tänkte fråga hur gjorde ni med avloppet, vart hamnar gråvattnet från duschen?

    1. Tack! Gråvattnet rinner rakt ut, så när vi står på asfalterad yta eller liknande så är tanken att vi ska ha en portabel dunk under.

  3. Hej!
    Jag håller på med att bygga en dusch. Är ni fortsatt nöjda med Purus Safe ?
    Lät ni den bara gå genom golvplåten och täta utifrån runtom? Eller gjorde ni någon gummigenomföring?

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close