Ventilation i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 3

Nu har vi pratat om bilval och isolering, dags att snacka lite ventilation i campervan eller plåtis! Ventilationen är A och O för att ge ett härligt inomhusklimat och för att minska risken för skadliga gaser och rost – och även om det inte är raketforskning finns det några saker att ha i åtanke när du bygger din campervan. Som vanligt berättar jag också vilken ventilation vi valde.

Varför behöver man ventilation i en campervan?

Bra ventilation i husbilar, vans och plåtisar minskar kondens, risk för skadliga gaser och ger ett bättre inomhusklimat. Du vill kunna sova bra, hålla vanen i lagom temperatur både på sommaren och vintern, slippa stekos när du lagar mat inomhus och minska risken för mögel och rost.

Montera taklucka i campervan

Hur mycket ventilation behöver man och var sätter man den?

Beroende på hur mycket isolering du har är bilen mer eller mindre tät i sig. Vi märker t.ex. att det kommer in mycket luft mellan bakdörrarna eller vid sidodörren, vilket ger lite ventilation. Att öppna dörrar och fönster är ju enklaste sättet att ventilera, men inte det mest praktiska under regniga eller kalla dagar.

Varm luft stiger och kall luft sjunker, så du vill ha luftintag så lågt som möjligt så att du får genomströmning och ett luftflöde som går genom hela bilen och ett luftutsläpp i taket av bilen (taklucka) för att släppa ut kondens. Man kan även sätta skydd ovanför fönstren i dörrarna så att man kan ha dem lite nervevade utan att få in vatten om det skulle regna.

Vilken ventilation ska jag köpa till min van?

För luftintaget finns det några olika alternativ. Det är skönt att på insidan kunna styra hur mycket luft som kommer in och var den riktas. Vi tittade först på Biltemas väggventil, men den var riktigt smäckig och dessutom insåg vi att man inte vill ha snören som hänger ner om intaget sitter i höjd med madrassen. Till sist valde vi en enkel tallriksventil med möjlighet att stänga/vinkla och ett ventilationsgaller av metall. Om du har en vit bil, köp ett galler av metall, inte plast eftersom det gulnar i solljuset. Man kan ju också ha två takluckor för ventilation, men vi tänkte att genomströmningen blir bättre om utflödet sitter högt och intaget sitter lågt.

ventilationsgaller

Takluckor är troligtvis det näst billigaste alternativet. De är inte så svåra att montera som man tror och de enklaste varianterna kräver ingen eldragning utan öppnas med t.ex. en vevlösning.

Takfläktar finns det olika varianter av, de kräver eldragning och de är dyrare än takluckorna. Fan-Tastic Vent och Fiamma Turbo-Vent är två varianter som är populära och lätta att få tag på i Sverige. Fundera på vilka behov du har, hur mycket pengar du vill lägga och jämför modeller med termostat (skönt att den startar och stänger av sig själv vid rätt temperatur!), myggnät, möjlighet till in- och utsug (bra vid matlagning och stekos!) och olika fläkthastigheter (hur mycket låter den?), regnsensor och manuell/elektronisk öppning av luckan.

Vit eller genomskinlig kåpa? Vi valde en genomskinlig kåpa för att få mer ljus i bilen eftersom vi inte har några fönster, men det innebär också att det blir ljust på sommarnätterna eller tidiga morgonar när ljuset skiner in där och det inte finns någon “rullgardin”.

Hur monterar man taklucka eller takfläkt i campervan?

Börja med att läsa instruktionerna till just din taklucka och följ dem, men här är ett exempel från hur vi gjorde.

  1. Dra fram elen till takfläkten.
  2. Borra hål i taket med en metallborr och använd sedan en sticksåg med metallblad för att såga ut själva luckan. Bilden nedan är när vi sågade ut för luftintaget i dörren, men det är samma koncept som att såga ut för takluckan, borra ett hål i mitten, stick ner sticksågen och såga ut till kanten och fortsätt runt.
   sticksåg ventilationshål
  3. Rengör taket från metallflis för att slippa rost, rengör med t-sprit och måla kanterna runt hålet med rostbeständig färg
  4. Sedan bygger du en ram i trä som man kan skruva fast själva luckan/fläkten i. Använd butyltejp för att bygga upp eventuella håligheter mellan ramen och taket, t.ex. om taket är ojämnt.
  5. Foga i takluckans spår, skruva fast takluckan i ramen och foga runt om kanten.

Fiamma Turbo-Vent montering butyltejp

Butyltejpen på nedersta bilden tätar genom att den trycks samman och ut när man skruvar fast takluckan mot tejpen och metallen.

Se till att du använder rätt fogmassa, vi valde fel från början vilket funkade bra i någon månad men sedan började det läcka in – sen bytte vi till Tec7 (Sikaflex ska funka också) och det funkar super. (Den som syns på bilden ovan är den felaktiga fogmassan!)

Vilken ventilation valde ni?

Vi har en Fiamma Turbo-Vent vilket är en taklucka med inbyggd fläkt med in- och utsug, myggnät, olika fläkthastigheter och termostat som vi är väldigt nöjda med. Lite dyrare – men himla värt och det blir riktigt bra genomströmning i bilen när man ökar på fläkthastigheten.

takluckefläkt Fiamma Turbo-Vent

Då vi valde att ha en fast säng bakså satte vi ett luftintag i bakdörren precis över madrassen, vi tyckte att det var viktigt att ha bra luft där vi sover. Bäst hade naturligtvis varit att ha den längst ner vid golvet, men då hade luften kommit in i garaget och fastnat där så över madrassen var näst bästa alternativet. Vår bil är ju bara 5,4 meter lång och vi stod i valet och kvalet mellan en eller två takluckor + ett luftintag, men började med ett luftintag och en rejäl taklucka med fläkt.

I luftintaget sitter det en tallriksventilation, som går att öppna, stänga och vinkla som man vill och på utsidan ett vitt ventilationsgaller med myggnät.

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

19 comments

 1. Om man ska få en uppfattning hur mycket ström takfläkten förbrukar undrar jag hur lång tid ni känner att den behöver vara igång / dag för bra ventilation? ´Tack för bra inlägg!

  1. Dagen beror ju helt på, men vi har vår igång hela natten på lägsta effekt på sommaren plus kvällen och vid matlagning. Kolla på specarna vad tillverkaren deklarerar för strömförbrukning vid olika varvtal.

 2. Hej! Superbra guide. Har kopierat flera lösningar från er, bla vattensystemet. Nu tänkte jag göra samma med ventilationen. Har en fundering dock gällande tilluftsventilen i bakdörren. Hur fäster ni den utvändigt? Är ni inte rädda för att vatten smiter in emellan?

  1. Tack, så kul att höra att ni gillar den! På utsidan har vi ju ett ventilationsgaller, och sedan är det fog runt hela ventilen så att det inte rinner in. Om det är riktigt ösregn och blåst kan det vara så att det stänker in lite, men det hamnar ju på XPS-isoleringen som ändå inte suger någon fukt och avdunstar sedan. Hade jag haft annan isolering som t.ex. gullfiber eller så som suger fukt så hade jag varit orolig, men inte nu. Tänk på att inte ha plast på utsidan utan kör på metall, plast gulnar och det blir fult fort. Stort lycka till med ditt bygge!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close